Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
CJ1A ColT by Dabadee
Autor Wiadomość
Dabadee 
Mitsumaniak

Auto: Colt CJ0
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 14-09-2011, 16:46   CJ1A ColT by Dabadee

Witam wszystkich,
Mam na imię Sebastian lat 19, na forum jestem już zarejestrowany jakiś czas i niektórzy z Lublina i okolic mnie znają ale jakoś nigdy nie miałem okazji opisać na forum mojego miśka :D

No więc jest to colt CJ1A w wersji GL(chociaż był), kupiłem go 7.07.2010 z przebiegiem ~ 198k km w Szczecinie, kilka dni wcześniej został sprowadzony do PL, trochę miałem do przejechania po niego ale opłacało się cena była bardzo kusząca, a i stan zadowalający, nawet bardzo zadowalający. Jako, że miałem 18 lat i dopiero od kilku(2-3miesięcy) prawko to pojechałem pociągiem z tatą, potem przyjechaliśmy do Lublina, po drodze nie obyło się oczywiście bez przygód po zjeździe z A2 złapaliśmy kapcia, a w bagażniku nie było klucza do odkręcania kół, także straciliśmy na wymianę prawie 2h szukając jakiegoś wulkanizatora w okolicy. Przy okazji dane katalogowe, że colt z tym silnikiem rozwija 175km/h kłamią, oczywiście na + dla colta :P

Teraz fotki jak mniej więcej wyglądał po zakupie(aluski już zmienione, kupiłem go na ori alusach trójramiennych 13" mitsu, potem dokupiłem ori 14" aluski z oponami Yokohama Aspec 185/65R14 może trochę szersze od dedykowanych ale za to w zakrętach colt trzyma się jak przyklejony :mrgreen:

Uploaded with ImageShack.us

Jak widać kilka wgniotek, było, a poza tym kompletna seria :wink:

Na pierwszy ogień poszło doprowadzenie colta do zadowalającego mnie stanu wizualnego, (no może nie na taki pierwszy bo najpierw wymieniłem: rozrząd, olej i wszystkie filtry :P )
Więc oddałem go do blacharzo-lakiernika i po powrocie colt wrócił odmieniony:

Co zostało zmienione? Wleciały lampy od polifta, halogeny w zderzaku, lusterka wymienione na elektryczne i maźnięte w kolor nadwozia, klamki w kolor, ramki dookoła szyb zamiast seryjnego koloru stały się czarne(jak w poliftach), kierunki boczne zmienione na cleary, no i oczywiście usunięte wszystkie wgniotki, i zabezpieczone całe podwozie przed zimą. We wnętrzu wleciały elektryczne szybki i ogólnie wszystko co dało się wyjąć z GLXa i przełożyć do GLa.

Największy ból to dla mnie, że zegary z obrotomierzem nie działają u mnie :/ nie wiem dlaczego w większości CJotek jest to p&p wystarczy wymienić, mam z identycznej wersji silnikowej i nie działa obrotek :-X Wie ktoś co może być przyczyną?

Jako sprzęt grający wybrałem:

udało mi się trafić okazję na allegro.

Ostatnim modem było założenie centralnego zamka:

No więc na takim etapie skończył się sezon 2010 dla mojego colta.

Przez zimę colt spisywał się bardzo dobrze mimo braku ABSu przyczepności przy hamowaniach nie brakowało i tak sobie jeździł po lubelskich drogach czekając na nowy sezon. Przy okazji jakiś k^@#% na parkingu przerysował mi całe drzwi pasażera, pozostał po nim tylko zielony lakier i dość duże wgniecenie... Padły mi mechanizmy elektryczne szyb :? a wiosną ktoś złamał mi lusterko kierowcy i zostało sklejone ale już nie jest całe w kolorze :evil:

Potem w kwietniu Sebastian bastek1 przywiózł mi graty, a mianowicie dokładkę do przedniego zderzaka od cyborga i elektryczne mechanizmy szyb.

Foto poglądowe z przymierzania:

Dokładkę trzeba było trochę poprawić, ponieważ była z colta po dzwonie i była lekko połamana i brakowało zaślepki, ale tutaj panowie z kliniki plastików spisali się na medal :)

Jednak z braku funduszy i czasu mojego lakiernika dokładka leżała sobie w garażu.

W między czasie dorwałem na allegro sportowy filtr powietrza HKS.

I już w autku:

Dźwięk jest, mocy raczej nie przybyło(nie liczyłem na to), zmieniło się tylko to, że silnik się zrobił bardziej elastyczny.

Przy okazji dorwałem też ori spoiler do colta z wersji chyba sprint, który też czekał na lepsze czasy, żeby zostać pomalowanym.

Ostatnio postanowiłem pomalowac zaciski, bębny i śruby mocujące koła na jakiś kolor bo rdzawy już mi się znudził, więc wyczyściłem wszystko porządnie, odtłuściłem i maznąłem na jakiś taki wiśniowy

No i zrobiło się dużo ładniej :mrgreen:

Ostatnimi zmianami jak na razie jest wreszcie polakierowana dokładka i spoiler, niestety dokładka nie jest idealnie w kolorze :| ale lakiernik zrobił mi to przy okazji bo tata lakierował swój samochód więc nie mam co narzekać.

Fotka przed:

i po:

Na ten sezon zmian wizualnych nastał koniec, może wleci pod maskę jedna rzecz jak się uda, w przyszłym sezonie planowana delikatna gleba, znalezienie progów i zobaczymy jak będzie z funduszami ale mam jeden plan bo 75koni to jednak trochę mało ale to musiałbym na studiach znaleźć jakąś robotę, żeby się udał mój pomysł.

Jak na razie z coltem przebyłem trochę ponad 10k km i jestem z niego baaardzo zadowolony, jeździ mi się nim wyśmienicie, oczywiście ma kilka minusów ale rekompensuje to wszystko bezawaryjną jazdą i frajdą jaką mi daje.

Mam nadzieję, że nie zanudziłem Was za bardzo bo jednak się rozpisałem ale chyba żadnej zmiany nie pominąłem :P

Seichan 
Mitsumaniak
mod KMM i MMA

Auto: Honda Odyssey & new projec
Pomogła: 37 razy
Wysłany: 14-09-2011, 17:38   

Wreszcie colt doczekał się opisania swojej historii :mrgreen:
Gratuluję miśka i życzę wytrwałości w realizacji planów, bo to całkiem niezła skarbonka jest ;)

Nie mam marzeń, tylko cele - Harvey Reginald Specter
Człowiek nie jest stworzony do klęski. Człowieka można zniszczyć, ale nie pokonać. Hemingway.

:arrow: Rekin Seichan
:arrow: FTO story
:arrow: Odyseja Seichan

RoBSoN_97 
Mitsumaniak

Auto: Mitsubishi Carisma GLS Exlusiv
Wysłany: 14-09-2011, 17:43   

Niezła przygoda z tym powrotem do domu z misiem...
Autko fajnie wygląda, przednia dokładka moim zdaniem na duży plus, ale ten kolor wiśniowy na zaciskach i reszcie mi się nie podoba :roll:
Już trochę pracy i zmian przy misiu dokonałeś :)
Ogólnie życzę zadowolenia i dalszej bezawaryjności :D

Dabadee 
Mitsumaniak

Wysłany: 15-09-2011, 22:22   

Dzięki za opinie :D

Seichan napisał/a:
Wreszcie colt doczekał się opisania swojej historii :mrgreen:
Gratuluję miśka i życzę wytrwałości w realizacji planów, bo to całkiem niezła skarbonka jest ;)

Fakt trochę trwało za nim tutaj go opisałem, a co do planów to cały czas dochodzą nowe pomysły, więc taki neverending project się robi :P

RoBSoN_97 napisał/a:
Niezła przygoda z tym powrotem do domu z misiem...
Autko fajnie wygląda, przednia dokładka moim zdaniem na duży plus, ale ten kolor wiśniowy na zaciskach i reszcie mi się nie podoba :roll:
Już trochę pracy i zmian przy misiu dokonałeś :)
Ogólnie życzę zadowolenia i dalszej bezawaryjności :D

Nom dokładka bardzo dużo daje i ciężko ją było zdobyć, prawie rok jej szukałem :P
Odnośnie zacisków to nie chciałem żadnych oklepanych kolorów, a ten nawet ładnie wygląda, nie rzuca się bardzo w oczy i o to chodzi, bo nie ma po co, zwykłe hamulce się tam kryją, a według mnie z kolorem samochodu to nawet współgra ale każdy ma inny gust i o to chodzi :wink:

Dabadee 
Mitsumaniak

Wysłany: 23-10-2011, 23:30   

Ostatnia sesja przed zimą, jeszcze na letnich aluskach, wczoraj zmieniłem na zimówki i misio przez jakieś pół roku będzie się męczył na brzydkich 13" felach :P

mkm 
Forumowicz

Auto: Colty
Wysłany: 12-05-2012, 03:20   

I jak Colcik po zimie?

Dabadee 
Mitsumaniak

Wysłany: 12-05-2012, 11:16   

Dawno tutaj nic nie pisałem ale z colcikiem cały czas do przodu przez ten czas doszło kilka zmian.

Lusterko trochę obkleiłem:

Jakieś tam z toru:

zaliczyłem jakąś oponę i ramka od halogenu wypadła :P

Potem nabyłem używane springi -3cm

W tym samym czasie kupiłem tarcze bo się kończyły, nic specjalnego bo ATE.

i do tego rozpórka:

na samochodzie:

Colt jakoś specjalnie nie usiadł ale jest za to bardziej twardo, rozpórka też zdecydowanie na plus, plastiki przestały trzeszczeć i prowadzi się pewniej.

Teraz muszę zrobić airboxa pod maską bo stwierdziłem, że jednak strasznie głośno chodzi colt, a 1.3 tylko pod maską, doszedł też wydech od proex'a ale nie zrobiłem jeszcze fotek.

Ogólnie to na razie nie będzie jakichś większych zmian po wakacjach mam nadzieję, że coś się ruszy i będzie się to w miarę już odpychało.

Odpowiedz do tematu