[E57A 2.0D] Pompa wtryskowa |
Autor |
Wiadomość |
slavo_p
Forumowicz slavo_p
Auto: galant 2.0 td
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 1 raz Dołączył: 24 Mar 2012 Posty: 192 Skąd: Przeworsk
|
Wysłany: 25-03-2012, 11:38 [E57A 2.0D] Pompa wtryskowa
|
|
|
Z mojej pompy wtryskowej sączy sie ropa po dodaniu gazu , sączy sie w miejscu łączenia . Czy ma ktos schemat takiej pompy ?? czy stanie sie cos jak rozkręce górną częśc pompy zeby to uszczelnic ?? Czy jest cos co tam sie moze przestawic ?? Musze to zrobic bo poytrafi sporo nakapac |
|
|
|
 |
Wszyc
Mitsumaniak

Auto: ------>
Pomógł: 31 razy Dołączył: 01 Mar 2009 Posty: 4156 Skąd: Gdynia
|
Wysłany: 25-03-2012, 12:42
|
|
|
Niestety powiem Ci za pompę wtryskową się tu nikt nie brał to całkiem ciężki temat rozkręcić można wszystko w silniku i skręcić i będzie ok tylko trzeba pompę wtryskową potem odpowietrzyć bo nie będzie ciągnęła paliwa samemu raczej tego nie zrobisz albo po prostu nie wiem jak |
_________________ Mitsubishi Galant E57A '93
Mitsubishi Galant E54A '93 sprzedany
Mitsubishi Galant E88A '93
Mitsubishi Eclipse D22A '92
Honda CB500 PC32 '97
By mjsystem;
papamitsu napisał/a:
Miejsce raczej dowolne ale standard lokalowy niech bedzie na poziomie dobrego Gala
mjsystem: Czyli dookoła rdza. |
|
|
|
 |
slavo_p
Forumowicz slavo_p
|
Wysłany: 25-03-2012, 13:08
|
|
|
Hmm.... nie taki ciezki temat otpowietrzyc ? luzujesz przewody na wtryskach kręcisz az wyleci ropa i juz odpowietrzone
Niewiem tylko czy w tej pompie cos sie przestawi typu " nastawnik" który jest np w pompach audi .
hmm.. ale jak nie uzyskam odpowiedzi to i tak to odkręce bo wyciek z pompy to cos co nie moze miec miejsca |
|
|
|
 |
Wszyc
Mitsumaniak

|
Wysłany: 25-03-2012, 13:11
|
|
|
No ja próbowałem tak u mnie nie tety nie zadziałało odpowietrzenie ale mu mnie to się wszystko sypało więc możliwe że pompa też umarła |
Honda CB500 PC32 '97
By mjsystem;
papamitsu napisał/a:
Miejsce raczej dowolne ale standard lokalowy niech bedzie na poziomie dobrego Gala
|
|
|
 |
milo
Mitsumaniak

Auto: galant 2.0 td 2001r
Pomógł: 115 razy Dołączył: 27 Lut 2011 Posty: 3452 Skąd: BP
|
Wysłany: 25-03-2012, 14:57
|
|
|
slavo_p napisał/a: | Z mojej pompy wtryskowej sączy sie ropa po dodaniu gazu , sączy sie w miejscu łączenia . Czy ma ktos schemat takiej pompy ?? |
Na lączeniu jest uszczelka gumowa -oring łatwo wymienić |
_________________ Jest ryzyko jest zabawa
三菱ギャラン
Yamaha FZ 750
Lancer 1,8 d
Galant 1,8 td
Galant 2,0 td
 |
|
|
|
 |
slavo_p
Forumowicz slavo_p
|
Wysłany: 25-03-2012, 21:30
|
|
|
a czy istnieje ryzyko przestawienia czegos jak zdejme ten dekiel ?? |
|
|
|
 |
milo
Mitsumaniak

|
Wysłany: 25-03-2012, 22:17
|
|
|
Rozkładasz i w takiej samej kolejności składasz i co ważne cięgło gazu na pompie zaznacz sobie na pozycji bo obroty będą za wolne lub za wysokie przerabiałem ten temat w 1.8 td taka sama pompa mechaniczna |
三菱ギャラン
Yamaha FZ 750
Lancer 1,8 d
Galant 1,8 td
Galant 2,0 td
 |
|
|
|
 |
slavo_p
Forumowicz slavo_p
|
Wysłany: 25-03-2012, 22:20
|
|
|
ok , jutro biore sie za rozkręcanie i uszczelnienie lejącego miejsca , dzieki za podpowiedzi
[ Dodano: 26-03-2012, 19:25 ]
pompa rozkręcona uszczelniona i skręcona do kupy zero wycieku
No ale po przygazowaniu kopci jak kopciło na czarno dzieki za podpowiedzi pozdrawiam |
|
|
|
 |
milo
Mitsumaniak

|
Wysłany: 27-03-2012, 06:49
|
|
|
slavo_p napisał/a: | No ale po przygazowaniu kopci jak kopciło na czarno |
Wtryski leją , sprawdz czy szczelny dolot miedzy turbiną a intercoolerem i dolotem |
三菱ギャラン
Yamaha FZ 750
Lancer 1,8 d
Galant 1,8 td
Galant 2,0 td
 |
|
|
|
 |
slavo_p
Forumowicz slavo_p
|
Wysłany: 27-03-2012, 21:00
|
|
|
wszystkie rury od turbo wyglądają na nowe , do dolotu do turbo idzie wąż z pokrywy zaworów z którego lecąopary z olejem i tam wszystko sie zbiera czy to oznacza ze silnik kaput ?? czy to jest dosc niepokojący objaw ? z mocą i przyspieszeniema niema problemu |
|
|
|
 |
Wszyc
Mitsumaniak

|
Wysłany: 27-03-2012, 21:55
|
|
|
niepokojący objaw na pewno bo to przedmuch moc nie musi drastycznie spaść po za tym określenie z mocą nie ma problemu jest średnio miarodajne to subiektywne uczucie
Ja przy prawie połowie oryginalnej kompresji tuż przed wypluciem pierścieni do miski olejowej przez silnik miałem aż 74KM z 94KM
Szczerze? remont jest średnio opłacalny ja bym jeździł póki nie umrze czyli jeszcze pewnie spokojnie z 2lata za dwa lata to czy będzie sprawny czy nie i tak go sprzedaż na cenę złomu bo nikt galanta E5 nie weźmie
Jeszcze nie leją się z silnika wodospady oleju więc ciśnienie przepuszczane przez pierścienie nie rozrywa uszczelnień silnika więc ja bym tam nie przesadzał wymieniał mu częściej olej np. co 8tyś km bo olej zanieczyszczony spalinami sadzą itp. pięknie drąży panewki raz na rok przeczyścił bym dolot wylał olej z intercoolera i jeździł no chyba że się zwiążesz uczuciowo ze swoim E5 i będziesz chciał mieć w super stanie dieselka albo jak ja swapujesz silnik to wtedy jak chcesz może kiedyś pomyśleć nad remontami ale wieeeeele osób jednak poległo w inwestowanie w 2.0TD chyba tylko ja zostałem przy tym samochodzie ale mój silnik to też już nie ropa |
Honda CB500 PC32 '97
By mjsystem;
papamitsu napisał/a:
|
|
|
 |
slavo_p
Forumowicz slavo_p
|
Wysłany: 27-03-2012, 22:13
|
|
|
widze ze kolega zna sie na rzeczy
A masz jakies propozycje co do weza od pokrywy zaworów ?? bo jak idzie do filtra to brudzi dolot turbo , a jak go puszcze luzem to dymi troche na postoju z pod maski ;> :D
Kolego a jaki proponujesz olej ?? bo zakupiłem auto a olej nie był wymieniany i nie jest pierwszej nowosci , może jakiś gęstszy ?
Kolego a jak ustawic pompe wtryskową ? są jakies oryginalne znaki ? bo po srubach widze ze ktos ją przestawiał pozdrawiam |
|
|
|
 |
Wszyc
Mitsumaniak

|
Wysłany: 27-03-2012, 22:20
|
|
|
slavo_p napisał/a: | , a jak go puszcze luzem to dymi troche na postoju z pod maski ;> |
Wiesz ja miałem takie przedmuchy że tak walił z odmy że jak dałem przewód luzem to jak stałem na skrzyżowaniu to podbiegł do mnie koleś z gaśnicą bo myślał że się palę
Można dać zbiorniczek wyłapujący olej z odmy kupno takiego to 300zł zrobienie samemy to metalowa pucha i dwa zlewozmywaki metalowe lub wełna stalowa na której osadzi się olej a przepuści powietrze jakoś to zamknąć ładnie otwór spustowy oleju zrobić by opróżniać i wyjścia ładne zrobić parę "dieslowców" z forum robiło do nowszych gali ja nie robiłem bo przedmuch był taki wielki żebym musiał 5litrowy zbiornik dać haha
Pompa wtryskowa ma znaki normalnie do ustawienia jak cała reszta rozrządu nie pamiętam czy jest to nacięcie na kole napędzającym je czy co nie chce mi się dziś schodzić do piwnicy zobaczyć na silniku jak to wygląda jutro pójdę |
Honda CB500 PC32 '97
By mjsystem;
papamitsu napisał/a:
|
|
|
 |
slavo_p
Forumowicz slavo_p
|
Wysłany: 21-04-2012, 19:20
|
|
|
Panowie a czy ktośsie orientuje co to jest za urządzonko z kabelkami wkręcone z lewej strony w pompe wtryskową ? nie chodzi mi o elektrozaworek odcinający paliwo . Czy w tej pompie jest cos takiego jak korektor kąta wtrysku ? Podobne ustrojstwo jest w mondeo i pomaga w odpaleniu .
[ Dodano: 24-04-2012, 20:47 ]
sam sobie zadaje pytania i sam na nie odpowiadam to co mnie interesowało to nie steruje niczym jest to jakis czujnik temperatury ropy chyba bo jak odkręciłem to wypłyneła |
|
|
|
 |
milo
Mitsumaniak

|
Wysłany: 24-04-2012, 20:51
|