Przesunięty przez: mkm 23-11-2009, 18:09 |
Uszkodzenie tylnego zderzaka |
Autor |
Wiadomość |
lukas1
Forumowicz
Auto: Lancer 1.8 Sportback Intense
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 1 raz Dołączył: 20 Lut 2009 Posty: 337 Skąd: Z domu
|
Wysłany: 19-04-2009, 18:50 Uszkodzenie tylnego zderzaka
|
|
|
Witam kolegow,
tragedia
Na poczatku tygodnia zauwazylem klopoty z czujnikiem cofania, wlaczal sie dopiero okolo 20 cm przed przeszkoda, pomyslalem w maju zmiana oleju, czujnik na gwarancji
Ale wczoraj pod centrum handlowym jakis BARAN zatrzymal mi sie na tylnim zderzaku i na kancie sa dosc widoczne rysy i jakby cos w stylu malego pekniecia. Goscia juz nie bylo jak wrocilem wiec mam problem.
wiecie jak zaradzic???????????
Ile w ASO kosztuje wymiana zderzaka, chociaz wglada ze do zrobienia w lakierni,
Czy musz to robic w ASO
CZY ubezpieczalnia powinna mi za to zwrocic????? ktos to zrobil i uciekl pozostalem ja z problemem
POMOCY |
_________________ Z C4 na Lancera jak z chinskich trampek na chinskie korki |
Ostatnio zmieniony przez mkm 23-11-2009, 18:09, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
gzesiolek
Forumowicz

Auto: Mazda 6 GJ 2.5 AT
Pomógł: 18 razy Dołączył: 15 Mar 2009 Posty: 2698 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 19-04-2009, 19:14
|
|
|
lukas1, kumpel mial taka sytuacje, z 3letnim Focusem, strzelony zderzak, ale wzywał od razu palkersow i szukal swiadkow... nie wiem czy zlapali sprawce, ale dostal przynajmniej zwrot kasy za naprawe... popytam sie go o szczegoly, ale na 100% nie mial AC... |
_________________ Był: Mitsubishi Lancer 1.5 MT Invite 2008
Jest: Mazda 6 2.5 AT SkyPassion Kombi FL 2015

|
|
|
|
 |
Lindinho
Mitsumaniak

Auto: Lancer 1.5 Inform 2008
|
Wysłany: 19-04-2009, 19:26 Re: Tylny zderzak
|
|
|
Jeśli masz autocasco, to nie ma problemu - likwidacja szkody będzie z Twojej polisy, podwyższy Ci się składka w przyszłym roku. Mi ostatnio też ktoś przed Geantem przetarł bok i wgniótł nadkole. Efektem tego była wizyta w lakierni ASO. Mam pełen pakiet w Hestii, więc nawet obyło się bez oględzin, wszystko załatwiło (profesjonalnie) ASO w Toruniu.
Jeśli jednak nie masz ac, to płacisz niestety Ty i wtedy być może korzystniejsza będzie wizyta nie w ASO lecz w warsztacie przysłowiowego pana Mietka.
w każdym razie współczuję i życzę szybkiej i bezproblemowej likwidacji szkody.
lukas1 napisał/a: | Witam kolegow,
tragedia
Na poczatku tygodnia zauwazylem klopoty z czujnikiem cofania, wlaczal sie dopiero okolo 20 cm przed przeszkoda, pomyslalem w maju zmiana oleju, czujnik na gwarancji
Ale wczoraj pod centrum handlowym jakis BARAN zatrzymal mi sie na tylnim zderzaku i na kancie sa dosc widoczne rysy i jakby cos w stylu malego pekniecia. Goscia juz nie bylo jak wrocilem wiec mam problem.
wiecie jak zaradzic???????????
Ile w ASO kosztuje wymiana zderzaka, chociaz wglada ze do zrobienia w lakierni,
Czy musz to robic w ASO
CZY ubezpieczalnia powinna mi za to zwrocic????? ktos to zrobil i uciekl pozostalem ja z problemem
POMOCY |
|
|
|
|
 |
lukas1
Forumowicz
|
Wysłany: 19-04-2009, 20:29
|
|
|
Uffffffffff uspokoiliscie mnie troche, wiec musze powalczyc z warta, mam wykupiony pakiet z wszystkimi dodatkami.
Ale jeszcze jakby ktos cos mogl poradzic to bede wdzieczny
Auto bez zadrapania - uczen bez jedynki-- zolnierz bez karabinu
[ Dodano: 19-04-2009, 21:17 ]
A co do czujnikow to teaz po szkodzie pewnie pan z ASO powie ze to nie podlega gwarancji bo to elektronika a uszkodzona mechanicznie nie podlego . tylko ze to zaczelo szwankwac jakis tydzien przed szkoda. Ale jesli mam pelen pakiet w ubezpieczalni to pewnie w ramach tego beda tez musieli wymienic te lub ten kopniety czujnik( kontrolka wewnatrz kabiny po wrzyceniu wstecznego mruga i z przerwami piszczy- wczsniej tyko swiecila)
wiec tylnu zderzak plus czujniki= AC |
|
|
|
 |
krzychu
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 Int, Mazda CX-3
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 141 razy Dołączył: 21 Kwi 2008 Posty: 12607 Skąd: Bielsko-Biała
|
Wysłany: 19-04-2009, 21:21
|
|
|
No trzeba pomyśleć czy się opłaca... Ja też mam zgryza bo mam do malowania zderzak (jakiś baran mi cofną na parkingu dokładnie pod przednim reflektorem dobrze że reflektora nie ruszyło). No i kalkulując to jeśli nie zgłoszę żadnej szkody do końca roku rozliczeniowego to może się mi opłacać zgłosić szkodę. Ale jeśli zgłoszę coś jeszcze to 2 szkody w ciągu roku = chyba 30% straty zniżek więc jeśli coś mi się jeszcze przydarzy to się mi nie opłaci.
Stanie na tym że zapłacę 200-250zł za malowanie i zostawię sobie zniżki na wszelki wypadek.
Krzychu |
|
|
|
 |
tomaszekk7
Forumowicz
Auto: Lancer sedan 1,8
Pomógł: 5 razy Dołączył: 03 Lut 2009 Posty: 204 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 19-04-2009, 21:39 Re: Tylny zderzak
|
|
|
Kosz zderzka to 1930,03 zł w sedanie, wzmocnienie zderzaka ( tylna belka ) 509,83 zł.
Po 3 miesiacach jazdy miałem ostatnio dzięcioła z tyłu. Babka nie wyhamowała wcześniej. Rezultaty poczułem na własnym zadku.
Na internecie znalazłem używany zderzak za ok. 600 zł.
Głowa do góry.
Pozdro... |
_________________ Tom |
|
|
|
 |
krzychu
Mitsumaniak

|
Wysłany: 19-04-2009, 21:42 Re: Tylny zderzak
|
|
|
tomaszekk7 napisał/a: | Kosz zderzka to 1930,03 zł w sedanie, wzmocnienie zderzaka ( tylna belka ) 509,83 zł. |
Pod warunkiem że kolega ma zderzak do wymiany. To na pewno warto skorzystać z AC. Jeśli tylko do malowanie warto policzyć.
Krzychu |
|
|
|
 |
lukas1
Forumowicz
|
Wysłany: 19-04-2009, 21:56
|
|
|
ze zderzakiem to zobacze ale teraz mecza mnie te czujniki, wiel ze allegro chpdzo po 100-200 za komplet, a W ASO to pewnie z 1000pln,
wiec jak mam popsute czujniki +
lakierowanie zderzaka +
w jednym punkcie jest nadpekniecie w ksztalcie gwiazy, tak jakbyc pchal zderzak a on by zatrzymal sie na czyms twardym pod spodem( takie gwiazdziste wybrzuszenie) srednicy okolo 3-4cm |
|
|
|
 |
tomaszekk7
Forumowicz
|
Wysłany: 20-04-2009, 15:07
|
|
|
Zderzak można pospawać. 2 lata temu spawanie kosztowało 3 zł za cm. Czujników jeśli oczywiście są uszkodzone nie musisz kupować w ASO. Sprawdź jaki jest producent i postaraj się kupić takie same. |
_________________ Tom |
|
|
|
 |
lukas1
Forumowicz
|
Wysłany: 20-04-2009, 21:24
|
|
|
pospawac plastik???
wydaje mi sie ze zywica jakas bedzie dobra,
APROPO czujnikow- wiecie moze czy musza byc montowane w ASO????????????????, znalazlem fajne na EXUS.PL i podejrzewam ze montaz w ASO = Czujniki + montaz w normalnym warsztacie |
|
|
|
 |
apikus
Mitsumaniak

Auto: ASX
Pomógł: 22 razy Dołączył: 25 Sty 2007 Posty: 1926 Skąd: Staniszów
|
Wysłany: 21-04-2009, 08:12
|
|
|
lukas1 napisał/a: | pospawac plastik??? |
Tak plastik się spawa. Zderzaki chyba wykonuje sie z ABS lub PC-ABS, więc nie powinno być problemu z pospawaniem.
Cytat z internetu (bez reklamowania firmy):
"Firma xxxx pragnie zaoferować Państwu usługę jaką jest spawanie tworzyw sztucznych.
Usługa ta najbardziej popularna jest w branży motoryzacyjnej. W większości stłuczek samochodowych najczęściej narażone na uszkodzenia są zderzaki, nie mówiąc już o całej reszcie elementów plastikowych takich jak: lusterka, atrapy, grile, chłodnice, lampy, konsole." |
|
|
|
 |
poziomka
Mitsumaniak

Auto: Mitsubishi Lancer Sportback
Pomógł: 2 razy Dołączył: 15 Gru 2008 Posty: 234 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 21-04-2009, 11:14
|
|
|
lukas1 napisał/a: | pospawac plastik??? |
jest to najlepsze rozwiązanie - żywicą w domu można się pobawić z klejeniem zabawek dzieci
igor |
|
|
|
 |
tomaszekk7
Forumowicz
|
Wysłany: 21-04-2009, 17:56
|
|
|
poziomka napisał/a: | lukas1 napisał/a: | pospawac plastik??? |
jest to najlepsze rozwiązanie - żywicą w domu można się pobawić z klejeniem zabawek dzieci
igor |
Tak się to nazywa . Kiedyś był inny sposób . Trzeba było przynieść strzykawki i Goście wytapiali z nich masę którą kleili np. zderzaki ( ok. 14 lat temu jeśli dobrze pamiętam ).
Znaleziona inform.:
Do naprawy pękniętych czy nawet złamanych elementów wykonanych z tworzyw sztucznych z powodzeniem stosuje się metody łączenia poprzez spawanie i klejenie specjalnymi rodzajami klejów nie będącymi w powszechnym obrocie handlowym. Spawanie wykonuje się strumieniem ogrzanego powietrza przy użyciu specjalnych spoiw dostosowanych do rodzaju tworzywa sztucznego, z którego wykonany jest zderzak. Klejenie odbywa się specjalistycznymi zestawami w warsztatach, które tą technologię opanowały i jest równie skuteczne jak spawanie. |
_________________ Tom |
|
|
|
 |
krzychu
Mitsumaniak

|
Wysłany: 21-04-2009, 18:07
|
|
|
Ogólnie słyszałem że trzeba mieć doświadczenie żeby rozpoznać jaki to plastik i czym można coś zdziałać. Bo przy złym dobrze tylko popsujemy.
Krzychu |
|
|
|
 |
lukas1
Forumowicz
|
Wysłany: 21-04-2009, 21:20
|
|
|
jak nie pociagne tego z AC ( regeneracja zderzaka, popsute czujniki parkowania) to juz znalazlem
http://www.plastikag.pl/ |
|
|
|
 |
|