Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Separator antenowy a Nawigacja dedykowana
Autor Wiadomość
marcin.plonsk 
Nowy Forumowicz

Auto: ASX 1.8 DID Intense 2013
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 08-04-2012, 09:11   Separator antenowy a Nawigacja dedykowana

Witam. Chciałbym podzielić się moimi spostrzeżeniami na jeden temat i poprosić o radę. Wymieniłem orginalne radio na nawigację dedykowana jednej z firm zakupioną na portalu aukcyjnym , w starym jak i w nowym radiu stacje radiowe odbierały ogólnie rzecz ujmując średnio. Z ciekawości założyłem separator na kabel antenowy i niebieski kabelek od separatora podłączyłem pod zasilanie(czerwony w kostce iso) Wszystko jest wporządku do pewnego momentu otóż nawigacja ma ekran lcd wraz z przednim panelem który musiałem odczepić podczas montowania separatora żeby się dostać do kabla antenowego.Kiedy odpalam radio bez podłączonego ekranu z separatorem stacja która u mojej żony w aucie odbiera prawie czysto u mnie odbiera luks . Wszystko psuję się w momencie podpięcia ekranu wtedy radio zaczyna działać i tak lepiej niż bez separatora ale gorzej niż u żony. Podejrzewam że problem stanowi pobór mocy przez ekran lcd. Wydaję mi się że problem jest w podłączeniu niebieskiego kabelka od separatora ,który może inaczej musialby byc zasilany , gdzieś wyczytalem że trzeba podlaczyc go pod niebieski w kostce iso oznaczony jako auto antenna albo remote że tam go trzeba podlaczyc czy ma to znaczenie? Dlaczego ta navi szumi po podlaczeniu ekranu ? ogolnie to polecam montaż takiego separatora poprawia zdecydowanie odbiór stacji ale skoro u mojej żony fabrycznie w firmowym samochodzie dziala lepiej niz u mnie to znaczy ze u mnie też może być lepiej skoro bez ekranu lcs jest ok

krzychu 
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 Int, Mazda CX-3
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 08-04-2012, 10:32   

Podłącz się pod kabel od anteny. Tam pojawia się napięcie tylko w przypadku użycia radia lub włączenia funkcji TC. Po co ma działać cały czas. Z tego kabla jest też zasilany przedwzmacniacz w antenie.

A sytuacja z zakłóceniami dziwna, możliwe, że ekran po prostu sieje polem elektromagnetycznym.... Świetlówki (może tak być podświetlany ekran) to coś co jednak sieję.

A pokaż co to masz za separator. Ja kombinowałem u siebie ze wzmacniaczem (bo wymieniłem antenę oryginalą na triflexa a on nie ma przedwzmacniacza) i wyniki są różne w zależności od radia (na tańszych dawało nawet sporo, na tanich raczej nie widzę różnicy). A w instrukcji masz napisane, żeby montować blisko radia czy anteny?

marcin.plonsk 
Nowy Forumowicz

Auto: ASX 1.8 DID Intense 2013
Wysłany: 08-04-2012, 11:51   

czyli mogę podłączyć pod kabel w kostce auto antenne lub remote ten niebieski jest on włączany tylko po odpaleniu radia? a czy moze podlaczenie pod ten niebieski kabel a nie pod czerwony w kostce pomoc na te szumy od ekranu? jak mogę poradzic sobie z tym problemem odnośnie szumów w radiu po zalozeniu ekranu ? a moze chodzic o to ze z separatora zerwane jest troche tej gąbki a ona moze sluzy jako izolacja sygnałów z zewnątrz?

krzychu 
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 Int, Mazda CX-3
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 08-04-2012, 12:11   

marcin.plonsk napisał/a:
czyli mogę podłączyć pod kabel w kostce auto antenne lub remote ten niebieski jest on włączany tylko po odpaleniu radia? a czy moze podlaczenie pod ten niebieski kabel a nie pod czerwony w kostce pomoc na te szumy od ekranu?

Nie wiem czy to niebieski. Gdzieś miałem schemat ale tam właśnie któryś kabel był pomylony. Na szumu raczej nie pomoże ale będzie to bardziej poprawnie.

marcin.plonsk napisał/a:
jak mogę poradzic sobie z tym problemem odnośnie szumów w radiu po zalozeniu ekranu ? a moze chodzic o to ze z separatora zerwane jest troche tej gąbki a ona moze sluzy jako izolacja sygnałów z zewnątrz?

Na początek można spróbować uziemić do ramy, potem można spróbować zamontować w podsufitce pod anteną itd... Gąbka nie izoluje to musi być coś metalowego. Może trzeba inny separator, jakiś bardziej ekranowany? Może to Navi jest kiepsko ekranowane?

Odpowiedz do tematu