Separator antenowy a Nawigacja dedykowana |
Autor |
Wiadomość |
marcin.plonsk
Nowy Forumowicz
Auto: ASX 1.8 DID Intense 2013
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 08-04-2012, 09:11 Separator antenowy a Nawigacja dedykowana
|
|
|
Witam. Chciałbym podzielić się moimi spostrzeżeniami na jeden temat i poprosić o radę. Wymieniłem orginalne radio na nawigację dedykowana jednej z firm zakupioną na portalu aukcyjnym , w starym jak i w nowym radiu stacje radiowe odbierały ogólnie rzecz ujmując średnio. Z ciekawości założyłem separator na kabel antenowy i niebieski kabelek od separatora podłączyłem pod zasilanie(czerwony w kostce iso) Wszystko jest wporządku do pewnego momentu otóż nawigacja ma ekran lcd wraz z przednim panelem który musiałem odczepić podczas montowania separatora żeby się dostać do kabla antenowego.Kiedy odpalam radio bez podłączonego ekranu z separatorem stacja która u mojej żony w aucie odbiera prawie czysto u mnie odbiera luks . Wszystko psuję się w momencie podpięcia ekranu wtedy radio zaczyna działać i tak lepiej niż bez separatora ale gorzej niż u żony. Podejrzewam że problem stanowi pobór mocy przez ekran lcd. Wydaję mi się że problem jest w podłączeniu niebieskiego kabelka od separatora ,który może inaczej musialby byc zasilany , gdzieś wyczytalem że trzeba podlaczyc go pod niebieski w kostce iso oznaczony jako auto antenna albo remote że tam go trzeba podlaczyc czy ma to znaczenie? Dlaczego ta navi szumi po podlaczeniu ekranu ? ogolnie to polecam montaż takiego separatora poprawia zdecydowanie odbiór stacji ale skoro u mojej żony fabrycznie w firmowym samochodzie dziala lepiej niz u mnie to znaczy ze u mnie też może być lepiej skoro bez ekranu lcs jest ok |
|
|
|
 |
krzychu
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 Int, Mazda CX-3
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 141 razy Dołączył: 21 Kwi 2008 Posty: 12607 Skąd: Bielsko-Biała
|
Wysłany: 08-04-2012, 10:32
|
|
|
Podłącz się pod kabel od anteny. Tam pojawia się napięcie tylko w przypadku użycia radia lub włączenia funkcji TC. Po co ma działać cały czas. Z tego kabla jest też zasilany przedwzmacniacz w antenie.
A sytuacja z zakłóceniami dziwna, możliwe, że ekran po prostu sieje polem elektromagnetycznym.... Świetlówki (może tak być podświetlany ekran) to coś co jednak sieję.
A pokaż co to masz za separator. Ja kombinowałem u siebie ze wzmacniaczem (bo wymieniłem antenę oryginalą na triflexa a on nie ma przedwzmacniacza) i wyniki są różne w zależności od radia (na tańszych dawało nawet sporo, na tanich raczej nie widzę różnicy). A w instrukcji masz napisane, żeby montować blisko radia czy anteny? |
|
|
|
 |
marcin.plonsk
Nowy Forumowicz
Auto: ASX 1.8 DID Intense 2013
|
Wysłany: 08-04-2012, 11:51
|
|
|
czyli mogę podłączyć pod kabel w kostce auto antenne lub remote ten niebieski jest on włączany tylko po odpaleniu radia? a czy moze podlaczenie pod ten niebieski kabel a nie pod czerwony w kostce pomoc na te szumy od ekranu? jak mogę poradzic sobie z tym problemem odnośnie szumów w radiu po zalozeniu ekranu ? a moze chodzic o to ze z separatora zerwane jest troche tej gąbki a ona moze sluzy jako izolacja sygnałów z zewnątrz? |
|
|
|
 |
krzychu
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 Int, Mazda CX-3
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 141 razy Dołączył: 21 Kwi 2008 Posty: 12607 Skąd: Bielsko-Biała
|
Wysłany: 08-04-2012, 12:11
|
|
|
marcin.plonsk napisał/a: | czyli mogę podłączyć pod kabel w kostce auto antenne lub remote ten niebieski jest on włączany tylko po odpaleniu radia? a czy moze podlaczenie pod ten niebieski kabel a nie pod czerwony w kostce pomoc na te szumy od ekranu? |
Nie wiem czy to niebieski. Gdzieś miałem schemat ale tam właśnie któryś kabel był pomylony. Na szumu raczej nie pomoże ale będzie to bardziej poprawnie.
marcin.plonsk napisał/a: | jak mogę poradzic sobie z tym problemem odnośnie szumów w radiu po zalozeniu ekranu ? a moze chodzic o to ze z separatora zerwane jest troche tej gąbki a ona moze sluzy jako izolacja sygnałów z zewnątrz? |
Na początek można spróbować uziemić do ramy, potem można spróbować zamontować w podsufitce pod anteną itd... Gąbka nie izoluje to musi być coś metalowego. Może trzeba inny separator, jakiś bardziej ekranowany? Może to Navi jest kiepsko ekranowane? |
|
|
|
 |
|