Pasy bezpieczeństwa - awarie, naprawa. |
Autor |
Wiadomość |
Ringlet
Nowy Forumowicz
Auto: Mitsubishi Lancer SB 09 Invite
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 17-04-2009, 09:32 Pasy bezpieczeństwa - awarie, naprawa.
|
|
|
Witam wszystkich :]
od wczoraj jestem szczęśliwym posiadaczem czarnej perełki M SB :] - no a raczej moja żonka ale powiedziała że da mi się parę razy przejechać
co do założonego przeze mnie tematu, na dzień dobry tj po 10 min od odebrania autka podczas zapinania środkowego pasa pod siedzisko dla dziecka, pas się zablokował ani nie szło go wyciągnąć ani też zwinąć... dopiero po kilkunastu próbach delikatnego pieszczenia napinacza bezpośrednio przy zagłówku i ciągnięciu go do góry zaskoczył....
czy też tak macie? albo się zdarza podobnie? czy po prostu na dzien dobry wrocić do ASO i prosić o sprawdzenie napinacza?
pozdrawiam
Łukasz |
Ostatnio zmieniony przez tyku 30-07-2015, 22:47, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
 |
jaca71
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 ES '09
Pomógł: 18 razy Dołączył: 01 Wrz 2008 Posty: 4696 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 17-04-2009, 09:58
|
|
|
Nie wiem czy to to samo. Ale kiedyś w focusie (teścia) zablokował mi się tylny pas dokładnie tak jak Tobie. Na bardzo napiętym pasie (napiętym tapicerka siedzenia) zadziałał mechanizm blokowania. Nie dało się podłużyć ani skrócić by się odblokował. Trzeba było bardzo mocno ugiąć tapicerkę siedzenia i to wystarczyło by pas poluzować na tyle by zapadka puściła. Następnym razem nie ciągnij tylko staraj się zwinąć go z powrotem. |
|
|
|
 |
warui
Nowy Forumowicz

Auto: LANCER 1.5 sedan
|
Wysłany: 18-03-2011, 09:39 [CY2A 1.5] Poszarpane tylne pasy
|
|
|
Cześć, kiedyś pisałem o poszarpanych tylnych pasach bezpieczeństwa w moim Lancerze sedanie. Ostatnio znowu wymienilem je w ramach gwarancji, jedna przejażdżka z pasażerem i już widzę, że problem się pojawia. W serwisie mowią, że to tylko u mnie. Będą badać sprawę, a ja będę siedzial w salonie kolejne godziny.
Zwracam się z prośbą: ludzie, jeżeli macie Lancera Sedana i wozicie kogoś na tylnych siedzeniach, wyciągnijcie tylne pasy na max. i popatrzcie na nie. Czy są uszkodzone? Jeżeli tak to proszę o wasze uwagi. Swwoją drogą, jeden z tych pasów, mocniej zniszczony, dwa razy się zaciął.
warui
Witam, ostatnio zauważyłem, ze tylne pasy bezpieczeństwa (lewy i prawy), przy maksymalnym wyciągnięciu, tuż przy siedzeniach są na brzegach poszarpane i to bardzo. Normalnie te odcinków pasów są schowane /zwinięte/ i nie są narażone na działanie gryząco-drapiące pasażerów. Pewnie mechanizm zwijający je podgryza. Czy ktoś zauważył to u siebie? Czy to kwalifikuje się do wymiany w ramach gwarancji?
Dodam, ze pozostałe pasy (nawet ten kierowcy, kwalifikujący się do wymiany w ramach akcji Mitsubishi) są w porządku. T |
Ostatnio zmieniony przez warui 02-08-2012, 17:20, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
lichy
Mitsumaniak

Auto: ASX 1.6 Intense Plus
Pomógł: 3 razy Dołączył: 19 Sie 2010 Posty: 298 Skąd: Gliwice
|
Wysłany: 18-03-2011, 13:16
|
|
|
warui napisał/a: | Czy to kwalifikuje się do wymiany w ramach gwarancji? |
Podjedź przy okazji do ASO i pokaż im to, wszak tu chodzi o bezpieczeństwo pasażerów.
Mogą Ci chcieć wmówić, że to np. pies pogryzł, albo inny chomik... |
_________________ lichy Gliwice
Mitsubishi ASX 1.6 Intense Plus '2016 (Granite Brown) 135 kkm
Skoda Citigo 1.0 Ambition '2013/2014 (Candy White) 93 kkm
Honda HR-V e:HEV Advance '2025 (Crystal Black Pearl) 1.9 kkm |
|
|
|
 |
robertdg
Mitsumaniak SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 1300 razy Dołączył: 21 Cze 2009 Posty: 23642 Skąd: KSSE
|
Wysłany: 18-03-2011, 13:51
|
|
|
lichy napisał/a: | Mogą Ci chcieć wmówić, że to np. pies pogryzł, albo inny chomik... | Powołac rzeczoznawce do rozwiania wątpliwości jak nie będą chcieli po dobroci, zwłaszcza jezeli uszkodzenie jest symetryczne na obu pasach |
_________________ Gość zobacz mojego Galanta
Jeżeli nie żyjesz na krawędzi, to znaczy, że zajmujesz za dużo miejsca
"Jesteś jedyną osobą na świecie, która może wykorzystać Twój potencjał" - Zig Ziglar
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie
 |
|
|
|
 |
Trik
Mitsumaniak 1056/KMM

Auto: Lancer 1.5 invite '08
Pomógł: 39 razy Dołączył: 05 Mar 2008 Posty: 3045 Skąd: Augustów
|
Wysłany: 18-03-2011, 18:51
|
|
|
warui,
Jedź do ASo i niech Ci to wymieniają na gwarancji. Dzięki uporowi pewnego człowieka w pewnym ASO i mojej argumentacji o bezpieczeństwie dzieci, które te pasy zabezpieczają, wymieniono mi oba tylne pasy na gwarancji. Jedynie czas oczekiwania na nowe był trochę za długi, ok 6 tygodni. Nie daj sobie wmówić, że to wina pasażerów, typu dzieci się nudzą i rezają sobie pasy zabawką ) (pasy przetarte na samym ich końcu po rozwinięciu na krawędziach od strony wnętrza kabiny). Tak początkowo była traktowana moja sprawa przez centralę. Dopiero przy drugim podejściu, zdemontowali mi pasy, porobili przy tym końplet zdjęć i poszlo.
[ Dodano: 18-03-2011, 18:53 ]
warui napisał/a: | nawet ten kierowcy, kwalifikujący się do wymiany w ramach akcji Mitsubishi | w tym przypadku chodzi o zapięcie pasa nie o sam pas. |
_________________ Suzuki Ignis 1,2 (2019) |
|
|
|
 |
warui
Nowy Forumowicz

|
Wysłany: 22-03-2011, 13:36 Tylne pasy - czy mieliście jakiś problem? a może macie ...?
|
|
|
Jeżeli mieliście (lub macie) jakieś problemy z tylnymi pasami bezpieczeństwa w Lancerze 08- to proszę je opisać.
warui |
|
|
|
 |
jaca71
Mitsumaniak

|
Wysłany: 22-03-2011, 15:52
|
|
|
Proponuję żeby pozostał jeden wątek o pasach - najlepiej w dziale technicznym. |
_________________ 1. Mitsubishi Lancer '09 (2008-...)
2. Honda Civic 5dr '98 (2010-...) 
 |
|
|
|
 |
Trik
Mitsumaniak 1056/KMM

Pomógł: 39 razy Dołączył: 05 Mar 2008 Posty: 3045 Skąd: Augustów
|
Wysłany: 22-03-2011, 23:25
|
|
|
Najlepiej niech każdy sprawdzi w swoim pojeździe. W szczególności powinno to dotyczyć kierowników wożących codziennie swoje pociechy. warui, tak jak i ja wozimy bomble po przedszkolach czy szkołach. Także rodzice do dzieła. Moze dzięki nam zrobią jakąś akcję w MMC. a jak jak nie to do UOKIK. |
_________________ Suzuki Ignis 1,2 (2019) |
|
|
|
 |
mkm
Forumowicz
Auto: Colty
Pomógł: 187 razy Dołączył: 26 Lut 2008 Posty: 14126 Skąd: Krakow
|
Wysłany: 25-03-2011, 05:01
|
|
|
I jak sprawy się mają z tymi pasami? |
|
|
|
 |
jaca71
Mitsumaniak

|
Wysłany: 25-03-2011, 07:29
|
|
|
Nie miałem czasu zaglądnąć Ale ja nie ma gwarancji A Amerykanie jednoosobowym samochodem (jak Lancer) dzieci nie wożą |
_________________ 1. Mitsubishi Lancer '09 (2008-...)
2. Honda Civic 5dr '98 (2010-...) 
 |
|
|
|
 |
warui
Nowy Forumowicz

|
Wysłany: 25-03-2011, 08:35
|
|
|
Jak maja się sprawy....
po kilku dniach powiadomiono mnie, ze zostaną wymienione w ramach gwarancji. Tu plus dla "centrali" MMC.
Ciekawe tylko, czy te nowe, po 5 miesiącach tez się nie będą sypać. Jakby co nie omieszkam powiadomić.
warui |
_________________ warui |
|
|
|
 |
piomic
Forumowicz

Auto: Lancer 1,8 Intense 2008
Pomógł: 1 raz Dołączył: 13 Sie 2008 Posty: 737 Skąd: wiesz, że ja to ja?
|
Wysłany: 25-03-2011, 21:02
|
|
|
Mój jeździ od 2008, Paskuda z tyłu codziennie się zapina.
Dziś sprawdziłem pasy — ani śladu zużycia. |
_________________ Pamiętasz co obiecywała? |
|
|
|
 |
warui
Nowy Forumowicz

|
Wysłany: 30-03-2011, 23:12
|
|
|
Niniejszym informuję, że wymieniono mi pasy na nowe. Sama operacja wymiany spowodowała pewne 'efekty uboczne" jak źle dopięta okładzina bagażnika, ale na razie machnąłem na to ręką.
Ten z dlugim nosem to niejaki Tengu. Oryginalna maska wisi u mnie w domu na ścianie.
Nick warui znaczy po prostu zły
Tak nawiasem, mam w Japonii kolegę, Kenijczyka, który wprawia Japończyków w zdumienie gdy się przedstawia. Wspomniany nazywa się po prostu Warui
Watasiwa Warui san desu... Honto nii??? aaa sou desuka...
I tym akcentem koncze...
Oyasuminasai.
warui |
_________________ warui |
|
|
|
 |
Trik
Mitsumaniak 1056/KMM