1.8 Gdi Gasnie na wolnzch obrotach. |
Autor |
Wiadomość |
Das
Forumowicz 97rok Daje Rade
Auto: Mitsubishi CARISMA GDI
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 19-04-2012, 09:43 1.8 Gdi Gasnie na wolnzch obrotach.
|
|
|
Witam Serdecynie wsyzstkich Mitsumaniakow. Ostatnio mialem problem z przerywaniem i szarpaniem silnika, mechanik w Kaplinie wyjął i wyczyścił pompe WC. Jednak po przejechaniu paruset kilometrów, silnik po wyłaczeniu sie ssania gaśnie jest to strasznie meczoce gdyż na swiatłach lub na postoju trzeba trzymac gaz i pilnować obrotów. Wymrugałem bład 56, czyli znów pompa daje o sobie znać, Jednak żadnych szarpnieć podczas jazdy nie odczuwam. Tu pojawia sie pytanie czy to ona jest źle wyregulowana a może juz poprostu sie konczy. I jeszcze jedno jak sprawdzić silnik krokowy czy jest w dobrej kondycji, ponieważ to tez moze być jego przyczyna? Przepustnice czysciłem specjalnym srodekiem w sprayu. Z góry dziękuje |
|
|
|
 |
xluki
Mitsumaniak

Auto: Mercedes SLK
Pomógł: 7 razy Dołączył: 23 Mar 2009 Posty: 813 Skąd: Słupsk
|
Wysłany: 19-04-2012, 10:36
|
|
|
Filtry w pompie WC były wymieniane? Jakie ciśnienie jest ustawione? |
_________________ 02483/KMM
Była: Carisma 1.8GDI 98' LX
Była: Carisma 1.8GDI 12.04' Motion PLUS
Była: Honda Civic VIII 2.2 i-CTDI
Była: Honda Civic IV 1.6 16v
Jest: Mercedes-Benz SŁK 2.3 Kompressor
 |
|
|
|
 |
Das
Forumowicz 97rok Daje Rade
Auto: Mitsubishi CARISMA GDI
|
Wysłany: 19-04-2012, 18:02
|
|
|
Ten na wejsciu wymieniony. Ciśnienie nie wiem bo mechanik ustawiał. A samemu bez woltomierza mozna ustawic delikatnie wkrecajac srubke nie wpłynie to na nic?? |
|
|
|
 |
HOLEK
Forumowicz

Auto: Carisma
|
Wysłany: 20-04-2012, 20:15
|
|
|
ja mam podobny problem na wolnych obrotach tylko samochód nie gaśnie tylko zapala się lampka oleju w czym może być problem ? |
_________________ Carisma 1,8 GDI 2002r.
 |
|
|
|
 |
volve
Mitsumaniak

Auto: Colt CZC 1.5T
Pomógł: 47 razy Dołączył: 31 Sty 2010 Posty: 4047 Skąd: Szczecin
|
Wysłany: 20-04-2012, 20:26
|
|
|
Das napisał/a: | Ciśnienie nie wiem bo mechanik ustawiał. A samemu bez woltomierza mozna ustawic delikatnie wkrecajac srubke nie wpłynie to na nic?? |
Nie ustawiaj nic na oko. Jak nie masz dostępu do EvoScana(a to jest najlepsza opcja, bo można też ciśnienie podczas jazdy sprawdzić) to zakup chociaż woltomierz - koszt to jakieś 30 zł. Ewentualnie zawsze możesz zakupić sobie kabelek do kompa(koszt to również na allegro od chyba 35 zł), podłączyć się z laptopem i zczytać logi EvoScanem.
HOLEK napisał/a: | ja mam podobny problem na wolnych obrotach tylko samochód nie gaśnie tylko zapala się lampka oleju w czym może być problem ? |
Spadają obroty poniżej tej kreski oznaczającej 500 rpm ? Jeśli tak to zacznij od czyszczenia przepustnicy. |
_________________ Mitsubishi Carisma 1.8 GDI Elegance
 |
|
|
|
 |
HOLEK
Forumowicz

Auto: Carisma
|
Wysłany: 20-04-2012, 21:59
|
|
|
właśnie tak chcę zrobić Bo już nie jedna osoba o tym mi mówiła
[ Dodano: 20-05-2012, 12:08 ]
przepustnica wyczyszczona i dalej to samo podobno trzeba nauczyć auto obrotów robiłem to na kilka sposobów i nic z tego |
_________________ Carisma 1,8 GDI 2002r.
 |
|
|
|
 |
|