Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
CB radio problem
Autor Wiadomość
marcin.plonsk 
Nowy Forumowicz

Auto: ASX 1.8 DID Intense 2013
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 04-05-2012, 23:05   CB radio problem

Witam. Mam problem z CB RADIEM w swoim lancerku. CB RADIO LEM Jaguar + antena tti . Radio mam podlaczone bezpośrednio pod akumulator . mam ustawiony squalche do granicy szumów. Kiedy używam radia na wyłączonym silniku jest super zasięg wszystko czysto słychać ale kiedy odpale auto i co najgorsze włącze klimę radio zaczyna szumieć i muszę bardzo dużo podkręcić squalche co wpływa na zasięg i jakość słyszanych rozmów. Zrobiłem taki eksperyment odpręciłem bat przy antenie i sprawdzilem tak radio czy beda wieksze szumy po uruchomieniu silnika i klimy okazuje sie ze nie ma to wplywu . wniosek z tego taki ze szumy idą przez antene sprawdzilem drugą antene na oddzielnym kablu i jest to samo. wiem ze silnik i klima ma prawo dawac zakłócenia ale u mnie to jest gigantyczna różnica przy wlaczonym i wylaczonym silniku. czy ktos mial podobny problem z cb w swoim lancerku? i jak sobie poradzil z tym? Przy wylaczonym silniku zasięg CB to okolo 7 km a przy wlączonym silniku i klimie spada do około 2 km.

[ Dodano: 04-05-2012, 23:42 ]
ma taką opcję w radiu rf gain mam albo off albo on jeśli włącze to problem z zakłoceniami znika ale zasięg jest nawet nie kilometr

mjsystem 
Forumowicz

Auto: ...
Wysłany: 05-05-2012, 10:10   

marcin.plonsk napisał/a:
Witam. Mam problem z CB RADIEM w swoim lancerku. CB RADIO LEM Jaguar + antena tti . Radio mam podlaczone bezpośrednio pod akumulator . mam ustawiony squalche do granicy szumów. Kiedy używam radia na wyłączonym silniku jest super zasięg wszystko czysto słychać ale kiedy odpale auto i co najgorsze włącze klimę radio zaczyna szumieć i muszę bardzo dużo podkręcić squalche co wpływa na zasięg i jakość słyszanych rozmów. Zrobiłem taki eksperyment odpręciłem bat przy antenie i sprawdzilem tak radio czy beda wieksze szumy po uruchomieniu silnika i klimy okazuje sie ze nie ma to wplywu . wniosek z tego taki ze szumy idą przez antene sprawdzilem drugą antene na oddzielnym kablu i jest to samo. wiem ze silnik i klima ma prawo dawac zakłócenia ale u mnie to jest gigantyczna różnica przy wlaczonym i wylaczonym silniku. czy ktos mial podobny problem z cb w swoim lancerku? i jak sobie poradzil z tym? Przy wylaczonym silniku zasięg CB to okolo 7 km a przy wlączonym silniku i klimie spada do około 2 km.

[ Dodano: 04-05-2012, 23:42 ]
ma taką opcję w radiu rf gain mam albo off albo on jeśli włącze to problem z zakłoceniami znika ale zasięg jest nawet nie kilometr

IMO Marcin sprawdź, czy masz dobrze dokręconą masę. Poza tym zapraszam Cię na tą stronę, gdzie tematem są CB radia. Pewnie problem tkwi nie w lancerze tylko w montazu. Stąd sądzę, że tam znajdziesz szybciej odpowiedź.
O tu jest link:
http://forum.mitsumaniaki...r=asc&start=825
Pozdrawiam.

Beny_s 
Mitsumaniak

Auto: Lancer Sportback 1.8
Wysłany: 10-05-2012, 18:38   

Też mam podobny problem.
Jeździłem z Unidenem, potem Presidentem Harry II i niestety wentylator słyszalny w każdym. Odwiedziłem kilka punktów montujących CB, w każdym kończyli podsumowaniem: ten typ tak ma, można izolować ale bezpośrednio mechanizm dający zakłócenia.

Ostatecznie po przymierzeniu paru egzemplarzy - cały zakres Presidenta i innych dostępnych - stanęło na Lafayette Zeus. Minimalne zakłócenia od wentylatora - wycina tryb AUTO, oraz prawie nie zauważalny ciągły dźwięk uzależniony od obrotów silnika.

Jak Ci się uda rozwiązać ten problem to opisz co i jak.

Odpowiedz do tematu