Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Jaki macie wpis w dowodzie?
Autor Wiadomość
mstrucz 
Forumowicz

Auto: Pinin 1,8 MPI
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 16-05-2012, 14:54   Jaki macie wpis w dowodzie?

Jaki macie wpis w dowodzie rejestracyjnym w polu "typ pojazdu". Ja mam VANa więc jest "ciężarowy", ale ciekawi mnie czy ktoś ma wpisane "terenowy". Pytam, bo zgodnie z przepisami samochodem można ciągnąć przyczepę o DMC większej niż masa własna pojazdu jedynie w przypadku homologowanych samochodów terenowych (do 150% masy własnej) a wpisana w dowód DMC przyczepy (u mnie 1500 kg) jest wyższa niż masa własna Pinina ( u mnie 1380 kg). Teoretycznie więc policjant mógłby się u mnie przyczepić do campingu koło 1500 kg.
W ogóle to Pininem nie można ciągnąć niehamowanej przyczepy o DMC 750 kg (max dla lekkiej) bo wg przepisów musi one mieć DMC max 50% masy własnej pojazdu.
Nieźle są u nas pokręcone przepisy o holowaniu przyczep. Najgorsze, że są w różnych miejscach (ustawa o kierujących pojazdami, PORD, rozporządzenia).

zuk21 
Forumowicz

Auto: Pajero Pinin 2.0 GDI 5D
Wysłany: 19-05-2012, 00:45   

U mnie chyba jest wpisane "kombi" (żona gdzieś ma dowód) - a machnąłem na to ręką, bo musiałem z tym jechać na stację diagnostyczną chociaż wg przepisów miałem ważny przegląd w DE. W wydziale komunikacji nie wiedzieli jak go zakwalifikować :D
Ale ciekawe co piszesz... pewnie, gdybym o tym wiedział może bym się upierał :-) pewnie nic by to nie dało ale urzędasy też mi nerwów napsuli :D

PIOTR_68 
Nowy Forumowicz

Auto: Pinin 1.8 mpi 5d b+lpg
Wysłany: 09-01-2013, 09:23   

U mnie jest "osobowy", ot tak, po prostu :)
VIN natomiast zaczyna się od JMP..., czyli chyba zdziełano u Japońców :?:
Daewoo Musso 3.2b /2008 - 2009/
Kangoo 4x4 /2003-2007/
Chevrolet Evanda /2007-2008/
oraz dawniej ... Alfa147, R19, Citroen AX, Polonez, Volvo 340, 126p, Wartburg, Trabant, Morris ...
... prawie same wynalazki :)

jawaldek 
Mitsumaniak

Auto: Pajero 2.5 TDI manual 93
Zaproszone osoby: 3
Wysłany: 09-01-2013, 10:01   

mstrucz napisał/a:
Ja mam VANa więc jest "ciężarowy", ale ciekawi mnie czy ktoś ma wpisane "terenowy"
wpis musi chyba współgrać z wpisami do prawa jazdy a tam nie ma podziału na terenowy. Ale samochód np terenowy można zarejestrować jako specjalistyczny -->>> ta tylko też w P.J. nie ma wyodrębnienia na samochody specjalistyczne. Co do ciągnięcia przyczepy to chyba kontrolujący ma oczy i widzi że jest to samochód terenowy i przysługujące mu,samochodowi, prawa. W 2,8 long jest masa 2720 czyli tak na dobrą sprawę też można holować przyczepkę o masie 780kg->> paranoja :roll: Ciekawe jak ubezpieczyciele odnosili by się do wysokości składki dla samochodów terenowych ??
U mnie wpis jest "samochód osobowy" :mrgreen: :mrgreen:

Piotrek4 
Forumowicz

Auto: Pajero Pinin MPI 5d 2002
Wysłany: 09-01-2013, 10:10   

U mnie również kombi- diagnosta wie lepiej. Ubezpieczyciel z drugiej strony kwalifikuje jako terenowy za co przysługuje 10% zwyżki i do tego 20% za markę pojazdu.
2004 Rover 75 2.0 D 2010-2014
1988 Mercedes C124 300CE lpg 2005-2007 w dobrych rękach jeździ do dziś

Odpowiedz do tematu