|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
ODBII & ELM327 & Linux - odczyt/resetowanie błędów |
Autor |
Wiadomość |
elvisek
Mitsumaniak
Auto: MSS '03 1.6
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 13-04-2012, 17:43 ODBII & ELM327 & Linux - odczyt/resetowanie błędów
|
|
|
Nie wiem czy wśród Mitsumaniaków są Linuxomaniacy, ale kabel ELM327 spokojnie działa pod nieWindowsem. Ba powiem, że działa lepiej
Ja mimo, że pracuję w informatyce mam non stop problem z kablem diagnostycznym pod Windowsem XP lub Windows 7 64bit. Czasami udawało mi się nawiązać komunikację i zczytywać dane Scantool'em. Ale po chwili komputery się obrażały i zrywały komunikacje i wtedy nic nie pomagało. Ani restart, ani zmiana portu COM, ani groźby uznawane za karalne.
W końcu sprawdziłem pod Linuxem (akurat mam LinuxMint-a) Scantool jest domyślnie w repozytoriach, a kabelek nie wymaga żadnych sterowników. Po prostu włączasz do portu USB i masz.
Podłączałem się też zwykłym terminalem i za pomocą paru komend odczytałem błąd i zresetowałem błąd.
Tu nieco więcej szczegółów :
http://www.ubucentrum.net...uter-czyli.html
Jakby ktoś potrzebował pomocy, to śmiało tutaj lub na Priv |
|
|
|
 |
RaVciO
Mitsumaniak

Auto: był MSS 1.6 jest Superb II
Pomógł: 19 razy Dołączył: 06 Kwi 2009 Posty: 1254 Skąd: Zielona Góra
|
Wysłany: 16-04-2012, 15:32
|
|
|
Ja używam ELM 327 1.4b na Win 7 64bit i nie mam problemów. Jednak dobrze wiedzieć, że na czymś innym niż Windows też działa |
_________________ Si vis pacem, para bellum. |
|
|
|
 |
p03
Forumowicz
Auto: CS_W 2.0 DOHC
|
Wysłany: 20-05-2012, 12:14
|
|
|
W repo debiana też to jest. Pewnie też zakupię interfejs. U mnie są 2 gniazda diagnostyczne. To drugie to "komfort" ? Co z niego można zczytać i jakim interfejsem? |
_________________ Pozdrawiam |
|
|
|
 |
|
|