Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[Cari 1.6] Spalanie chwilowe
Autor Wiadomość
Adamo02 
Forumowicz

Auto: Alfa Romeo 159 1.9 JTS
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 08-07-2011, 09:35   [Cari 1.6] Spalanie chwilowe

Mam pytanie odnośnie wskaźnika spalania paliwa, od razu mówię że go nie posiadam bo mam tylko opcje licznika dziennego A i B + przebieg, ale na allegro są do kupienia zegary z komputerem i tu moje pytanko, czy jesli wsadzę takie zamiast moich to czy komputer silnika jest wyposażony seryjnie w miernik spalania chwilowego i czy będzie to działało? A jeżeli nie to co muszę zmienić? :)

fito123 
Forumowicz

Auto: Carisma 1 98r
Wysłany: 09-07-2011, 00:06   Re: Spalanie chwilowe

Adamo02 napisał/a:
Mam pytanie odnośnie wskaźnika spalania paliwa, od razu mówię że go nie posiadam bo mam tylko opcje licznika dziennego A i B + przebieg, ale na allegro są do kupienia zegary z komputerem i tu moje pytanko, czy jesli wsadzę takie zamiast moich to czy komputer silnika jest wyposażony seryjnie w miernik spalania chwilowego i czy będzie to działało? A jeżeli nie to co muszę zmienić? :)

O to musisz się zapytać kogoś kto się na tym zna .
masz na liczniku A+B+ Temp prawdopodobnie tak jak ja mi to w zupełności wystarcza :D
Miałem wcześniej autko z komputerem i nie wiem czy wiesz ale to że pokazuje ci chwilowe spalanie i ile możesz przejechać do tego prędkość i inne ,jest fajne :D ale...
Nic nie daje oprócz tego że jest fun :P do tego musisz to kupić i zamontować, znudzi Ci się po 2 miesiącach i dojdziesz do wniosku że dobrze pokazuje i sprawdza się na autostradzie
gdzie dystans faktycznie pokazywało mi poprawny w mieście zaniżał ale podejrzewam że było to spowodowane błędnymi odczytami z czujników .
Szkoda czasu i pieniędzy na taki zakup
Carismie nie potrzeba dokładać takich bajerów :D ona ma klasę sama z siebie to najbardziej komfortowe, ekonomiczne i niezawodne a i ciche autko jakie miałem, że tak powiem cukierek :D i nie zamienię go na nic innego :D . No chyba że nowszą Carisme ewentualnie Galanta naprawdę rodzina bezpiecznych komfortowych i ekonomicznych samochodów do tego części nie są już takie drogie jak kilka lat temu :D pozdrawiam

Adamo02 
Forumowicz

Wysłany: 09-07-2011, 09:26   

fito123 napisał/a:
O to musisz się zapytać kogoś kto się na tym zna .

dlatego zadałem pytanie na forum...

fito123 napisał/a:
masz na liczniku A+B+ Temp prawdopodobnie

Nie mam licznik A+B tak jak napisałem :)

pawelsonx 
Forumowicz

Auto: 1.9dci
Zaproszone osoby: 103
Kraj/Country: Ireland
Wysłany: 09-07-2011, 10:09   

W carismie często się zdarza że taki komputer pokazuje albo za małe albo za duże spalanie poczytaj na forum dość często ludzie pisze o tym.Ja mam w swoim teraźniejszym samochodzie coś takiego fajne było przez 2 miesiące ale od 9 miesięcy tego nie używam.

Adamo02 
Forumowicz

Wysłany: 09-07-2011, 15:25   

pawelsonx napisał/a:
W carismie często się zdarza że taki komputer pokazuje albo za małe albo za duże spalanie poczytaj na forum dość często ludzie pisze o tym

Często odpowiada za błędy zła kalibracja... przynajmniej przy tych wskaźnikach które można dostać na alledrogo. Ale nadal nie wiem czy będzie to działać jeśli zamienię zegary?!

wichura1 
moderator mitsumaniak
download manager ;)

Auto: Grandis NA4W 2.4MIVEC LPG
Wysłany: 11-07-2011, 10:07   

Mam takie zegary, jak chcesz się pobawić i sprawdzić skontaktuj się. Są od automatu, ale możesz odkręcić prędkościomierz i przykręcić w swoim. chętnie pożyczę, ja mam za dużo kabli dodatkowych, żeby się bawić bo mam INDIGLO i diody LED pod wkazówkami. Kiedyś włożyłem całe zamiast moich i wszystko działało, ale spalania nie sprawdziłem, bo ma przebieg około 300.000km więc od razu zrezygnowałem, a kupiłem go bo miałem w swoim zbitą szybkę.

Adamo02 
Forumowicz

Wysłany: 11-07-2011, 21:02   

Ok, odezwę się niedługo na PW :)

[ Dodano: 30-07-2011, 15:07 ]
Dzisiaj sprawdziłem czy to będzie działać i niestety. Po podłączeniu zegarów pokazało się na całkowitym spalaniu 0.0, a na chwilowym - - - - . Jak ruszyłem na chwilowym wskoczyło 0.0, ja już happy, ale cały czas pozostało 0.0. Przejechałem kilka kilometrów z różnymi prędkościami na różnych biegach i cały czas było 0.0. A więc przełożenie zegarów się nie sprawdziło. Teraz widziałem, że koledzy od galantów mają taki komputer i mam zamiar umieścić go w miejsce zegara :) ale to dopiero we wrześniu jak będzie więcej kasy :)

ttomek551 
Forumowicz

Auto: Carisma 1.6 '98
Wysłany: 30-05-2012, 23:11   

Wydaje mi się, że po prostu pod cały komputer silnika podpięty jest moduł komputera pokładowego, który oblicza spalanie, ale teraz moje pytanie.. Czy jeśli zamontowałbym komputer pokładowy z Carismy GDI to po pierwsz, czy to by w ogóle działało, a po drugie, czy trzeba (i czy da się) go jakoś skalibrować, czy po prostu on sam to oblicza i wystarczą mu informacje z głównego komputera dotyczące prędkości i ilość paliwa przepuszczonego przez wtryski (bo sterownik silnika chyba nimi dysponuje ;) )? Czy ktoś wie coś na ten temat?

Odpowiedz do tematu