[Cari 1.6] Spalanie chwilowe |
Autor |
Wiadomość |
Adamo02
Forumowicz #720

Auto: Alfa Romeo 159 1.9 JTS
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 08-07-2011, 09:35 [Cari 1.6] Spalanie chwilowe
|
|
|
Mam pytanie odnośnie wskaźnika spalania paliwa, od razu mówię że go nie posiadam bo mam tylko opcje licznika dziennego A i B + przebieg, ale na allegro są do kupienia zegary z komputerem i tu moje pytanko, czy jesli wsadzę takie zamiast moich to czy komputer silnika jest wyposażony seryjnie w miernik spalania chwilowego i czy będzie to działało? A jeżeli nie to co muszę zmienić? |
_________________ Mitsubishi Carisma/Alfa Romeo 159 |
|
|
|
 |
fito123
Forumowicz
Auto: Carisma 1 98r
Pomógł: 2 razy Dołączył: 30 Cze 2011 Posty: 77 Skąd: Dłutów
|
Wysłany: 09-07-2011, 00:06 Re: Spalanie chwilowe
|
|
|
Adamo02 napisał/a: | Mam pytanie odnośnie wskaźnika spalania paliwa, od razu mówię że go nie posiadam bo mam tylko opcje licznika dziennego A i B + przebieg, ale na allegro są do kupienia zegary z komputerem i tu moje pytanko, czy jesli wsadzę takie zamiast moich to czy komputer silnika jest wyposażony seryjnie w miernik spalania chwilowego i czy będzie to działało? A jeżeli nie to co muszę zmienić? |
O to musisz się zapytać kogoś kto się na tym zna .
masz na liczniku A+B+ Temp prawdopodobnie tak jak ja mi to w zupełności wystarcza
Miałem wcześniej autko z komputerem i nie wiem czy wiesz ale to że pokazuje ci chwilowe spalanie i ile możesz przejechać do tego prędkość i inne ,jest fajne ale...
Nic nie daje oprócz tego że jest fun do tego musisz to kupić i zamontować, znudzi Ci się po 2 miesiącach i dojdziesz do wniosku że dobrze pokazuje i sprawdza się na autostradzie
gdzie dystans faktycznie pokazywało mi poprawny w mieście zaniżał ale podejrzewam że było to spowodowane błędnymi odczytami z czujników .
Szkoda czasu i pieniędzy na taki zakup
Carismie nie potrzeba dokładać takich bajerów ona ma klasę sama z siebie to najbardziej komfortowe, ekonomiczne i niezawodne a i ciche autko jakie miałem, że tak powiem cukierek i nie zamienię go na nic innego . No chyba że nowszą Carisme ewentualnie Galanta naprawdę rodzina bezpiecznych komfortowych i ekonomicznych samochodów do tego części nie są już takie drogie jak kilka lat temu pozdrawiam |
|
|
|
 |
Adamo02
Forumowicz #720

|
Wysłany: 09-07-2011, 09:26
|
|
|
fito123 napisał/a: | O to musisz się zapytać kogoś kto się na tym zna . |
dlatego zadałem pytanie na forum...
fito123 napisał/a: | masz na liczniku A+B+ Temp prawdopodobnie |
Nie mam licznik A+B tak jak napisałem |
|
|
|
 |
pawelsonx
Forumowicz
Auto: 1.9dci
Zaproszone osoby: 103
Kraj/Country: Ireland
Pomógł: 77 razy Dołączył: 11 Gru 2008 Posty: 1606 Skąd: Piotrków Tryb.
|
Wysłany: 09-07-2011, 10:09
|
|
|
W carismie często się zdarza że taki komputer pokazuje albo za małe albo za duże spalanie poczytaj na forum dość często ludzie pisze o tym.Ja mam w swoim teraźniejszym samochodzie coś takiego fajne było przez 2 miesiące ale od 9 miesięcy tego nie używam. |
|
|
|
 |
Adamo02
Forumowicz #720

|
Wysłany: 09-07-2011, 15:25
|
|
|
pawelsonx napisał/a: | W carismie często się zdarza że taki komputer pokazuje albo za małe albo za duże spalanie poczytaj na forum dość często ludzie pisze o tym |
Często odpowiada za błędy zła kalibracja... przynajmniej przy tych wskaźnikach które można dostać na alledrogo. Ale nadal nie wiem czy będzie to działać jeśli zamienię zegary?! |
|
|
|
 |
wichura1
moderator mitsumaniak download manager ;)

Auto: Grandis NA4W 2.4MIVEC LPG
Pomógł: 105 razy Dołączył: 08 Kwi 2005 Posty: 3021 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 11-07-2011, 10:07
|
|
|
Mam takie zegary, jak chcesz się pobawić i sprawdzić skontaktuj się. Są od automatu, ale możesz odkręcić prędkościomierz i przykręcić w swoim. chętnie pożyczę, ja mam za dużo kabli dodatkowych, żeby się bawić bo mam INDIGLO i diody LED pod wkazówkami. Kiedyś włożyłem całe zamiast moich i wszystko działało, ale spalania nie sprawdziłem, bo ma przebieg około 300.000km więc od razu zrezygnowałem, a kupiłem go bo miałem w swoim zbitą szybkę. |
_________________ Mitsumaniaku !!! Tutaj Download (u góry strony). |
|
|
|
 |
Adamo02
Forumowicz #720

|
Wysłany: 11-07-2011, 21:02
|
|
|
Ok, odezwę się niedługo na PW
[ Dodano: 30-07-2011, 15:07 ]
Dzisiaj sprawdziłem czy to będzie działać i niestety. Po podłączeniu zegarów pokazało się na całkowitym spalaniu 0.0, a na chwilowym - - - - . Jak ruszyłem na chwilowym wskoczyło 0.0, ja już happy, ale cały czas pozostało 0.0. Przejechałem kilka kilometrów z różnymi prędkościami na różnych biegach i cały czas było 0.0. A więc przełożenie zegarów się nie sprawdziło. Teraz widziałem, że koledzy od galantów mają taki komputer i mam zamiar umieścić go w miejsce zegara ale to dopiero we wrześniu jak będzie więcej kasy |
|
|
|
 |
ttomek551
Forumowicz
Auto: Carisma 1.6 '98
|
Wysłany: 30-05-2012, 23:11
|
|
|
Wydaje mi się, że po prostu pod cały komputer silnika podpięty jest moduł komputera pokładowego, który oblicza spalanie, ale teraz moje pytanie.. Czy jeśli zamontowałbym komputer pokładowy z Carismy GDI to po pierwsz, czy to by w ogóle działało, a po drugie, czy trzeba (i czy da się) go jakoś skalibrować, czy po prostu on sam to oblicza i wystarczą mu informacje z głównego komputera dotyczące prędkości i ilość paliwa przepuszczonego przez wtryski (bo sterownik silnika chyba nimi dysponuje )? Czy ktoś wie coś na ten temat? |
|
|
|
 |
|