|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Śmierć współwłaściciela samochodu, jakie kroki? |
Autor |
Wiadomość |
spown
Mitsumaniak ^^^^^^^^^^^

Auto: był EA5A
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 19-05-2012, 18:26 Śmierć współwłaściciela samochodu, jakie kroki?
|
|
|
Mam pytanie/problem, może ktoś był w podobnej sytuacji. Mój samochód był zarejestrowany na mnie i dziadka, który zmarł (babcia nie żyje), w tym momencie prawo do dziedziczenia ma tylko mój tata (jedynak), jak najprościej załatwić formalności?
Iść do wydziału komunikacji z jakimś aktem, upoważnieniem itd. i skreślą dziadka, a wpiszą tatę w dowód? |
_________________ Mówią źle, mówią zły, mówią wariat... |
|
|
|
 |
stani78
Mitsumaniak
Auto: Galant E33A 2.0 GLSi 92r
|
Wysłany: 19-05-2012, 21:10 śmierć współwłaściciela
|
|
|
Witam.Sprawa spadkowa pryez sąd ,pozdrawiam. |
|
|
|
 |
sampler
Forumowicz

Auto: Citroen C5 X7 2.2 HDI
|
Wysłany: 19-05-2012, 21:27
|
|
|
szybciej bedzie przez notariusza. Zalatwi wszystko w pol godziny. |
_________________ BYŁY:
GALANT E34 1.8 TD
GALANT EA5A'97 2.5 V6 24V
GALANT AVANCE EA5A'03 2.5 V6 24V
Xsara 1.4i
SĄ:
CITROEN C5 X7 2.2 HDI
Peugeot 308 2.0 HDI |
|
|
|
 |
Seichan
Mitsumaniak mod KMM i MMA

Auto: Honda Odyssey & new projec
|
Wysłany: 19-05-2012, 21:28 Re: Śmierć współwłaściciela samochodu, jakie kroki?
|
|
|
spown napisał/a: | Mam pytanie/problem, może ktoś był w podobnej sytuacji. Mój samochód był zarejestrowany na mnie i dziadka, który zmarł (babcia nie żyje), w tym momencie prawo do dziedziczenia ma tylko mój tata (jedynak), jak najprościej załatwić formalności?
Iść do wydziału komunikacji z jakimś aktem, upoważnieniem itd. i skreślą dziadka, a wpiszą tatę w dowód? |
W urzędzie musisz przedstawić albo postanowienie sądu o stwierdzeniu nabycia spadku po zmarłym dziadku przez tatę, albo poświadczenie dziedziczenia (sporządzone przez notariusza). Zatem w pierwszej kolejności musisz dysponować dokumentem, z którego będzie wynikało prawo Twojego taty do składników majątkowych należących do dziadka, które weszły w skład spadku. Z tego względu należy złożyć wniosek w sądzie o stwierdzenie nabycia spadku po zmarłym, ze wskazaniem kręgu spadkobierców, albo udać się do notariusza i tam dokonać poświadczenia dziedziczenia. Koszty są chyba podobne.
W/w dokumenty będą stwierdzały, że Twój tata jest spadkobiercą zmarłego dziadka, a zatem będą one stanowiły podstawę dokonania wpisu w dowodzie rejestracyjnym pojazdu.
Jeśli wjedynym spadkobiercą jest Twój tata - nie ma problemu. Jeśli jest szerszy krąg spadkobierców (tata, jego rodzeństwo), to poza stwierdzeniem nabycia spadku dobrze byłoby dokonać np. darowizny udziału w pojeździe przez innych spadkobierców na rzecz taty. |
_________________ MitsuManiaki Assistance
Nie mam marzeń, tylko cele - Harvey Reginald Specter
Człowiek nie jest stworzony do klęski. Człowieka można zniszczyć, ale nie pokonać. Hemingway.
Rekin Seichan
FTO story
Odyseja Seichan
 |
Ostatnio zmieniony przez Seichan 20-05-2012, 18:08, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
spown
Mitsumaniak ^^^^^^^^^^^

Auto: był EA5A
|
Wysłany: 20-05-2012, 14:54
|
|
|
Mam już dokumenty od notariusza o tym, że jedynie tata dziedziczy, więc upoważnienie do tego od taty i powinno się udać? |
_________________ Mówią źle, mówią zły, mówią wariat... |
|
|
|
 |
Seichan
Mitsumaniak mod KMM i MMA

Auto: Honda Odyssey & new projec
|
Wysłany: 20-05-2012, 17:07
|
|
|
Dokładnie.
Bardzo możliwe, że w urzędzie będą chcieli oryginał poświadczenia dziedziczenia, więc bądź na to przygotowany |
_________________ MitsuManiaki Assistance
Nie mam marzeń, tylko cele - Harvey Reginald Specter
Człowiek nie jest stworzony do klęski. Człowieka można zniszczyć, ale nie pokonać. Hemingway.
Rekin Seichan
FTO story
Odyseja Seichan
 |
|
|
|
 |
|
|