[Cari 1.8 GDI] Problem z centralnym zamkiem, zawiesza się |
Autor |
Wiadomość |
DarknesS
Mitsumaniak Speed Demon \m/
Auto: Carisma 1.8 GDI
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 1 raz Dołączył: 21 Kwi 2010 Posty: 95 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 12-01-2012, 21:36 [Cari 1.8 GDI] Problem z centralnym zamkiem, zawiesza się
|
|
|
Witam,
dzisiaj nabyłem Carismę 1.8 GDI z 98r. Pod domem po zamknięciu drzwi z pilota (chyba oryginalny) zauważyłem, że jedna strona (po stronie kierowcy) kierunkowskazów pali się światłem ciągłym. Czasami centralny nie otwiera drzwi kierowcy i pasażera z tyłu po prawej stronie. Odpinałem akumulator jednak zawieszone kierunkowskazy dalej świeciły. Pomogło wyjęcie bezpiecznika z komory silnika od centralnego zamka. Miał już ktoś taki problem? Jak go rozwiązać? |
_________________ Tylko Mitsu |
|
|
|
 |
plecho1
Mitsumaniak
Auto: Laguna 3
Pomógł: 583 razy Dołączył: 02 Sty 2010 Posty: 10313 Skąd: Świdnik
|
Wysłany: 12-01-2012, 23:05
|
|
|
Pewnie coś nie tak ze sterownikiem od pilota, bo to z niego wychodzi sygnał na kierunki. Możliwe, że przekaźnik odpowiadający za załączanie tej strony zacina się lub coś jest nie tak ze sterującą go elektroniką.
Można próbować to naprawić lub odłączyć miganie kierunkami albo wykorzystać sygnał z działającej strony.
Można też wymienić ten sterownik na nowy. Ceny nowych od 50-100zł. |
|
|
|
 |
DarknesS
|
Wysłany: 13-01-2012, 08:47
|
|
|
Dzięki za odpowiedź Dzisiaj rano włożyłem z powrotem bezpiecznik od centralnego i kerunek dalej się świecił :/ Ale kilka razy zamknąłem z pilota samochód i nagle zgasł. Gdzie znajduje się ten sterownik? i jak wyłączyć miganie kierunkami?
Mam jeszcze jeden problem. Nie działa podświetlanie kokpitu jak otwieram drzwi kierowcy i pasażera z przodu natomiast gdy otworze obojętnie które drzwi z tyłu światło działa. Podobnie z bagażnikiem też działa. Gdzie może być przyczyna? Jest w środku jakiś bezpiecznik od tego? |
|
|
|
 |
plecho1
Mitsumaniak
|
Wysłany: 13-01-2012, 09:31
|
|
|
Jeśli chodzi o to światło w kabinie to jest coś nie tak z czujnikami - krańcówkami które wciskają drzwi przy ich zamknięciu. Najprawdopodobniej zaśniedziały w nich styki. Jeśli tylko zaśniedziała, to da się je rozebrać i wyczyścić a jak styki skorodowały zupełnie, to tylko wymiana.
Tu masz o tym temat:
http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=69890
A jeśli chodzi o ten sterownik to zależy czy masz oryginał czy też był montowany już po zakupie np przez poprzedniego właściciela.
Jeśli chcesz wyłączyć to miganie, to wystarczy odłączyć dwa przewody idące od sterownika do kabli zasilających obie strony kierunków. Ale żeby to zrobić należy najpierw namierzyć ten sterownik.
Trochę info o oryginalnym sterowniku i o podłączeniu kierunków masz w tym temacie:
http://forum.mitsumaniaki...nik+centralnego
A jeśli masz nieoryginalny, to najczęściej takie montuje się w okolicy bezpieczników obok nóg kierowcy. |
|
|
|
 |
DarknesS
|
Wysłany: 13-01-2012, 12:47
|
|
|
A te krańcówki się jakoś podważa w celu wyjęcia czy jest potrzebna jakaś "głębsza" ingerencja? Co do sterownika to pewnie jest oryginalny bo mam oryginalny pilot. Myślę czy by nie wymienić tych dwóch siłowników w drzwiach, które nie bardzo chcą współpracować. Otwierają się do połowy. A może prysnąć WD?
Przypomniało mi się, że buzzer działa od włączonych świateł. |
|
|
|
 |
plecho1
Mitsumaniak
|
Wysłany: 13-01-2012, 12:58
|
|
|
Z tymi siłownikami to możliwe, że wystarczy rozebrać i przeczyścić mechanizmy zamków w drzwiach. Jak są zakurzone to często ciężko chodzą i możliwe, że przez to siłowniki nie dają radę ich poruszać. Samo pryskanie wd niewiele da, najlepiej wymontować taki mechanizm z drzwi i przemyć go np benzyną. Samo posmarowanie podziała na krótko do momentu wyschnięcia takiego specyfiku.
Krańcówki od włączania oświetlenia przykręcone są śrubką na śrubokręt krzyżakowy. Do krańcówki podpięty jest kabel z wtyczka którą się wypina a sama krańcówka składa się z dwóch części i ma widoczne zatrzaski które trzeba podważyć jednocześnie jakimiś cienkimi śrubokrętami i rozsunąć krańcówke na dwie części. Trzeba uważać przy rozbieraniu aby nie zgubić sprężynki.
Buzer działa bo krańcówka jest podwójna, dochodzą do niej 2 przewody, jeden od buzera a drugi od oświetlenia i często się zdarza, że działa jeden z tych dwóch obwodów. |
|
|
|
 |
DarknesS
|
Wysłany: 07-06-2012, 14:35
|
|
|
Ehh dzisiaj zauważyłem jeszcze jeden problem... Sytuacja wyglądała tak: samochód stał dłużej ok 3 tygodni, jeszcze kilka dni temu jak obok niego przechodziłem było wszystko ok. Dzisiaj musiałem z niego skorzystać i co widzę? Auto jest otwarte... wszystkie drzwi odblokowane... Co to może być? Czy jest możliwość aby użytkownik innego pojazdu parkującego obok mnie miał taki sam sygnał wychodzący z pilota co moja Cari? I to on niechcący otworzył drzwi? Pamiętam, że jakiś czas temu też miała taka sytuacja tylko wtedy myślałem, że gdzieś w kieszeni nacisnął mi się przycisk otwierania i tego nie zauważyłem ale po dzisiejszym dniu mam wrażenie, że to sam centralny się otworzył:/ Macie jakieś pomysły?
[ Dodano: 07-06-2012, 15:50 ]
Zauważyłem, że przycisk centralnego w konsoli przy skrzyni biegów "ciężko" chodzi, czasami nawet się blokuje. Rozebrałem go i zobaczyłem na stykach coś podobnego do jakiejś żywicy? W każdym razie nie przypominało smaru. Wyczyściłem połączenia miedziane izopropanolem i profilaktycznie przejechałem papierem ściernym. Mam wrażenie jakby centralny chodził teraz gładziej tzn. jakby szybciej reagował. No cóż pozostaje mi chyba jedynie teraz obserwacja. Może to ten przełącznik był winny całemu zamieszaniu... Zobaczymy. Czas pokaże. |
|
|
|
 |
|