Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Zaciski hamulcowe
Autor Wiadomość
jacekwa 
Forumowicz

Auto: Mitsubishi
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 09-07-2012, 19:45   Zaciski hamulcowe

Witam po długiej nieobecności i od razu piszę z małym problemem, swojego Gala odpaliłem po 6 miesiącach i jest całkowicie przygotowany do jazdy z małym wyjątkiem.

Gdy mechanik zabierał się do wymiany płynu hamulcowego okazało się że w trzech zaciskach są pourywane odpowietrzniki na zaciskach więc nie można wymienić płynu.

W związku z powyższym czy znacie warsztat który potrafi takie odpowietrzniki wymienić lub zregenerować całe zaciski.

Dzwoniłem do dwóch sklepów specjalizujących się w sprzedaży części do hamulców i nie posiadali zacisków kompletnych.

Jeśli nie znacie zakładu który potrafi zregenerować lub wymienić odpowietrzniki to może jakiś namiar na firmę lub kogoś prywatnego kto sprzedaje kompletne zaciski

Dodam również że z hamulcami nic się nie dzieje tylko dawno płyn hamulcowy nie był wymieniany.

Mój GALANT 2,5 z roku 1997.

Wszyc 
Mitsumaniak

Auto: ------>
Wysłany: 09-07-2012, 19:57   

koszt jednego zacisku nowego to jakieś 250-300zł za sztuke więc nie wiem czy się opłaca nie da się wydłubać tych odpowietrzników z zacisku? bo koszt samych odpowietrzników w intercarsie nie jest duży
Mitsubishi Eclipse D22A '92
Honda CB500 PC32 '97

By mjsystem;

papamitsu napisał/a:
Miejsce raczej dowolne ale standard lokalowy niech bedzie na poziomie dobrego Gala

mjsystem: Czyli dookoła rdza. :mrgreen:

jacekwa 
Forumowicz

Wysłany: 09-07-2012, 20:00   

Nie wiem czy się nie da dlatego szukam firmy w warszawie która się specjalizuję w tego typu naprawach, powinno się dać wywiercić i przegwintować oraz na końcu wkręcić, ale to mi się tylko wydaję ponieważ nie jestem mechanikiem.

Szukam firmy która to zrobi.

Wszyc 
Mitsumaniak

Auto: ------>
Wysłany: 09-07-2012, 20:06   

generalnie każdy mechanik to powinien umieć zrobić nie słyszałem o firmach robiących takie rzeczy no ale niech wypowiedzą się mądrzejsi ode mnie :roll:
Mitsubishi Eclipse D22A '92
Honda CB500 PC32 '97

By mjsystem;

papamitsu napisał/a:
Miejsce raczej dowolne ale standard lokalowy niech bedzie na poziomie dobrego Gala

mjsystem: Czyli dookoła rdza. :mrgreen:

Bizi78 
Mitsumaniak
Reklamożerca.

Auto: MSS 1.3 family 01r.
Wysłany: 09-07-2012, 20:06   

Wszyc, za zacisk TRW tył do MSS dzisiaj płaciłem 300zł więc do gala trochę dudków trzeba dorzucić :? .
http://www.mister-auto.pl...161BHT191E.html
Tutaj masz firmę z Wawy.
http://warszawa.gumtree.p...QAdIdZ384402626

jacekwa 
Forumowicz

Wysłany: 09-07-2012, 20:20   

Dzięki serdeczne ale to jest około 600 PLN za zacisk o ile dobrze się doczytałem więc za komplet wychodzi 2400 PLN.

Myślę że za tą kwotę(a i niższą) to znajdę w końcu mechanika który będzie potrafił wywiercić dziurkę w zacisku nabić trochę metalu, nagwintować ponownie i wkręcić oryginalne odpowietrzniki bo zaciski działają prawidłowo i z hamulcami nic się nie dzieję.

Dziękuję serdecznie pomogłeś mi nie wpadłem aby na gumtre poszukać.

czekoladka_1981 
Mitsumaniak

Auto: EA5W 2,5V6 '98
Pomogła: 150 razy
Wysłany: 10-07-2012, 09:46   

Coś mi się wydaje że kolega ma zacisk jednotłoczkowy na tarcze 256mm przód.
jacekwa napisał/a:
Mój GALANT 2,5 z roku 1997.
Renata
EA5W

slavo_p 
Forumowicz
slavo_p

Auto: galant 2.0 td
Wysłany: 10-07-2012, 14:39   

ja w swoim miałem urwany odpowietrznik bo sie nie dało odkręcic :d , wyciągasz zacisk na stół i zaczynasz rozwiercać , najpierw małym wiertełkiem a potem co raz to większym :) jak dojdziesz do wiertełka zbliżającego sie do średnicy odpowietrznika bierzesz cos ostrego cienkiego ( ja miałem śrubokręt) i wydłubujesz stary odpowietrznik podwadzając go z kazdej strony :D wyjdzie na pewno . Mi to zajeło około godzinki :P :P ale tylko dlatego ze to robiłem pierwszy raz :D na koniec wkręcasz odpowietrznik , lejesz płyn czekasz az odpowietrznikiem przeleje , dokręcasz i odpowietrzasz hamulce :)

jacekwa 
Forumowicz

Wysłany: 11-07-2012, 05:16   

Zgadza się ja wiem jak to zrobić dlatego szukam mechanika który to zrobi i pewnie znajdę na początku byłem przerażony bo myślałem że muszę kupić nowe zaciski.

Odpowiedz do tematu