Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Wymiana automatu na manuala
Autor Wiadomość
piontas1 
Nowy Forumowicz

Auto: II 2,5 TDI + Vitara 1,6 16V
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 16-06-2012, 02:31   Wymiana automatu na manuala

W moim pajero II 2,5 Td mam skrzynie automata, a chce manuala. Zamiana na manuala wiąże się z kołem zamachowym i sprzęgłem. A co z reduktorem pasuje od automata? Czy jest różnica w skrzyniach manualnych od 2,5 i 2,8 ?? Bo automat sie nie sprawdza z zupelnosci....

zbyszekm2 
Forumowicz

Auto: Pajero 3,2 DiD Long
Wysłany: 16-06-2012, 12:08   Re: Wymiana automatu na manuala

piontas1 napisał/a:
W moim pajero II 2,5 Td mam skrzynie automata, a chce manuala. Zamiana na manuala wiąże się z kołem zamachowym i sprzęgłem. A co z reduktorem pasuje od automata? Czy jest różnica w skrzyniach manualnych od 2,5 i 2,8 ?? Bo automat sie nie sprawdza z zupelnosci....

do przeróbki:
Koło zamachowe
sprzęgło
reduktor nie pasuje.
wał przedni i tylny.
poduszka i belka pod skrzynie.
lewarki
obudowa lewarków
ale do ogarnięcia.

piontas1 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 16-06-2012, 13:33   

Dzieki:D:D bede ogarnial;-)

Marcus65 
Forumowicz

Auto: Pajero II, 3.5, long, '94
Wysłany: 16-06-2012, 14:39   

A tak BTW w czym Ci się automat nie sprawdza? Chodzi o to, że z tym silnikiem nie robi?

Pozdro
Marcus

piontas1 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 17-06-2012, 16:16   

Problem jest taki, ze przelacza biegi przy zdjeciu nogi z gazu i ponownym jego dodaniem. Przy w miare spokojnym dodawaniu gazu zbija na nizszy ( nie chodzi tu o gaz w podloge). Predkosc maksymalna 60-70km/h. Przez to gotuje mi sie chlodnica. No i w terenie nie wykorzystuje tego co ma wykorzystac. Zakupilem juz skrzynie, reduktor, wal przedni, sprzeglo, kolo zamachowe, poduszke i belke pod skrzynie. Zaczne dlubac w poniedzialek.

Rander 
Forumowicz

Auto: Outlander III PHEV
Wysłany: 18-06-2012, 09:33   

piontas1 napisał/a:
Problem jest taki, ze przelacza biegi przy zdjeciu nogi z gazu i ponownym jego dodaniem. Przy w miare spokojnym dodawaniu gazu zbija na nizszy ( nie chodzi tu o gaz w podloge). Predkosc maksymalna 60-70km/h. Przez to gotuje mi sie chlodnica. No i w terenie nie wykorzystuje tego co ma wykorzystac. Zakupilem juz skrzynie, reduktor, wal przedni, sprzeglo, kolo zamachowe, poduszke i belke pod skrzynie. Zaczne dlubac w poniedzialek.

Skrzynia do regulacji.
Nie powinna się tak zachowywać, ani przy zdjęciu gazu, ani też przy lekkim dodawaniu.

W którymś z moich postów masz obroty silnika i odpowiadające im prędkości samochodu na poszczególnych przełożeniach. Różnica: ja mam silnik 2,8TD. Do 160 km/h mogę spokojnie się rozpędzać, w trasie mogę utrzymywać stale 140 km/h, mając wtedy bodajże ok. 3200 obr/min.

Abstrahuję tu od dużego plusa, jakim jest wygoda, zarówno na "czarnym" jak i w błocie - o ile umie się korzystać z "L" ;)

Adam.

rico.1 
Forumowicz

Auto: Pajero II 2.5TD
Wysłany: 18-06-2012, 23:27   

piontas1 napisał/a:
Dużo prościej by było zainteresować się ustawieniem linki skrzyni (przy pompie wtryskowej) i ewentualnie przekaźnikiem O/D.
... ale kolega chyba jest bardziej przekonany do manuala, bo mimo to woli grubsze naprawy :wink:

Oprócz tego co zbyszekm2 wypunktował dodałbym jeszcze wymianę mostów przód i tył, bo z manualną skrzynią misiek zrobi się trochę wolny na automatowych.

jawaldek 
Mitsumaniak

Auto: Pajero 2.5 TDI manual 93
Zaproszone osoby: 3
Wysłany: 20-06-2012, 19:32   

piontas1 napisał/a:
Predkosc maksymalna 60-70km/h. Przez to gotuje mi sie chlodnica.
czy aby przypadkiem nie masz włączonej opcji HOLD -->> przełącznik PWR/HOLD. Kiedyś niechcący włączyłem HOLD i było tak jak piszesz a jechałem po czarnym. Na zegarach obok wyświetlacza [ są (???) kontrolki ] załączenia przód/tył po prawej stronie na dole HOLD wyżej PWR.
Tak na marginesie to kiedy powinniśmy włączyć PWR a kiedy HOLD ???

Marcus65 
Forumowicz

Wysłany: 20-06-2012, 23:42   

O ile dobrze rozumiem działanie tej funkcji, to PWR wydłuża biegi, czyli przed zmianą biegu skrzynia ciągnie do wyższych obrotów niż bez PWR. Ale HOLD, to nie wiem... :)

Pozdro
Marcus

Rander 
Forumowicz

Auto: Outlander III PHEV
Wysłany: 21-06-2012, 00:22   

Marcus65 napisał/a:
O ile dobrze rozumiezyniam działanie tej funkcji, to PWR wydłuża biegi, czyli przed zmianą biegu skrzynia ciągnie do wyższych obrotów niż bez PWR. Ale HOLD, to nie wiem... :)

Pozdro
Marcus

Nic nie włączone -> skrzynia przerzuca biegi w górę od ok 2500 do 4000 obr/min (w zależności od obciążenia)

Włączone PWR -> skrzynia ciągnie do obrotów maksymalnych, czyli przerzuca biegi powyżej 4500 obr/min (przy dużym obciążeniu)

Włączone HOLD -> skrzynia nie używa biegu 1. Auto staruje z biegu II, aby zmniejszyć moment obrotowy na kołach, a tym samym aby ułatwić ruszenie bez uślizgu na śniegu czy lodzie.

Adam.

Marcus65 
Forumowicz

Wysłany: 21-06-2012, 02:04   

Inaczej mówiąc, jeśli ktoś ma smykałkę do ścigania się automatem, to powinien włączyć PWR na stałe :) A informacja o HOLD bardzo cenna, o ile poprawna :mrgreen:

Pozdro
Marcus

Odpowiedz do tematu