[Cari 1.8] Wyciek z silnika, uszczelka? |
Autor |
Wiadomość |
racenty
Mitsumaniak
Auto: Carisma HB 97r. 1.8 85kw ASB
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 01-07-2012, 14:04 [Cari 1.8] Wyciek z silnika, uszczelka?
|
|
|
Niedawno zauważyłem nalot oleju pod kolektorem wydechowym. Drugi podobny przy tej rurze która doprowadza płyn chłodzący do pompy wody <chyba??> Kolejny od strony ściany grodziowej silnika. Wszystkie wycieki oznaczyłem na foto. Proszę o pomoc w ustaleniu skąd to cieknie Druga sprawa dlaczego to cieknie? Zauważyłem że ubywa mi płynu chłodzącego, brak w zbiorniczku oleju <płyn jest czarny, nie ma oczek oleju ani bąbelków>. Poziom oleju silnikowego się nie zmienia od około pół roku, w grudniu dolałem trochę.
Zdjęcie 1
Zdjęcie 2
Wyciek oznaczony czerwonym kolorem.
Muszę wymienić olej w silniku, czy w takich okolicznościach wymieniać czy po naprawie <wydaje mi się że będzie trzeba go spuścić?>? |
|
|
|
 |
Hugo
Mitsumaniak srebrny szatan

Auto: EA5A Avance '01 & SS 1,6
Pomógł: 521 razy Dołączył: 06 Sie 2006 Posty: 21954 Skąd: Wolsztyn
|
Wysłany: 02-07-2012, 14:11
|
|
|
racenty napisał/a: | Muszę wymienić olej w silniku, czy w takich okolicznościach wymieniać czy po naprawie <wydaje mi się że będzie trzeba go spuścić?>? | Mozesz wymienic olej, przy wymianie uszczelek nie musisz go spuszczać |
|
|
|
 |
parys2007
Forumowicz

Auto: Carisma 1,8GDI 125KM.po lifcie
Kraj/Country: Holland
Pomógł: 1 raz Dołączył: 19 Lut 2012 Posty: 38 Skąd: rotterdam
|
Wysłany: 02-07-2012, 20:14
|
|
|
zajrzyj pod pokrywę rozrządu czy zymering na wałku lub wale nie puścił.A może z pokrywy klawiatury się sączy i cieknie po silniku. |
|
|
|
 |
racenty
Mitsumaniak
|
Wysłany: 03-07-2012, 07:58
|
|
|
Hugo napisał/a: | racenty napisał/a:
Muszę wymienić olej w silniku, czy w takich okolicznościach wymieniać czy po naprawie <wydaje mi się że będzie trzeba go spuścić?>?
Mozesz wymienic olej, przy wymianie uszczelek nie musisz go spuszczać |
Dobra wiadomość:) zamówię olej w takim razie
parys2007 napisał/a: | zajrzyj pod pokrywę rozrządu czy zymering na wałku lub wale nie puścił.A może z pokrywy klawiatury się sączy i cieknie po silniku. |
Właśnie góra silnika jest sucha, pod pokrywą rozrządu wygląda to tak że jest taka mgiełka oleju na silniku i nie widać uszczelniacza <zdejmowałem tylko górną pokrywę> :/
Wczoraj chciałem sprawdzić czy przez korek wlewu paliwa widać może bąbelki w oleju <coś gdzieś czytałem że to świadczy o walniętej uszczelce>, bąbli nie było ale za to zaskoczył mnie bujny obłok dymu z korka, to jest normalne? Dość sporo tego było. Z tego co tak czytam po necie to świadczy o uszczelce.. |
|
|
|
 |
tom1312
Mitsumaniak

Auto: Carisma 1.8 SOHC 16V GLS +LPG
Pomógł: 4 razy Dołączył: 26 Sty 2008 Posty: 194 Skąd: Komorów/Rzeszów
|
Wysłany: 06-07-2012, 15:59
|
|
|
Dokładnie w tych samych miejscach też pojawił mi się olej. W minimalnych ilościach. U mnie była to uszczelka pod głowicą. |
_________________ "Mitsu" i wszystko jasne
01388/KMM
 |
|
|
|
 |
racenty
Mitsumaniak
|
Wysłany: 11-07-2012, 10:31
|
|
|
Ile wyszła Cię ta impreza? Co konkretnie zrobiłeś? Uszczelka + szlif głowicy ? |
|
|
|
 |
tom1312
Mitsumaniak

Auto: Carisma 1.8 SOHC 16V GLS +LPG
Pomógł: 4 razy Dołączył: 26 Sty 2008 Posty: 194 Skąd: Komorów/Rzeszów
|
Wysłany: 11-07-2012, 12:54
|
|
|
Uszczelki: pod głowicę, kolektor dolotowy i wydechowy oraz na wałek rozrządu ok 200 zł. Robocizna: 200 zł
Olej+filtr, płyn chłodniczy ok 180 zł
Głowicy nie planowałem, ponieważ była gładka, nie miała wżerów i nie było takiej potrzeby Razem cała impreza ok 600 zł ale ja to robiłem jakieś 3 lata temu. |
_________________ "Mitsu" i wszystko jasne
01388/KMM
 |
|
|
|
 |
|