|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
[Cari 1.8 GDI] Brak reakcji na pedał gazu, chwilowe zawahani |
Autor |
Wiadomość |
xxmichuxx
Mitsumaniak

Auto: Mazda Cx-7 2,3T Carisma 1.8GDI
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 02-08-2012, 17:38 [Cari 1.8 GDI] Brak reakcji na pedał gazu, chwilowe zawahani
|
|
|
Witam!
Problem polega na tym, że podczas jazdy samochodem od czasu do czasu czuć wyraźne zawahanie silnika, tzn. pedał gazu jak by przez chwile nie reagował, obroty silnika nie spadają i też się nie podnoszą normalnie tak jak przy przyśpieszaniu (pedał do dechy a silnik śpi:P ). Pomaga puszczenie gazu i ponowne przyciśnięcie.
Moje pytanie co z tym fantem zrobić Auto to Cari 1.8 GDI 2000r.
Dodam, że wcześniej miałem problem z przepustnicą http://forum.mitsumaniaki...ic.php?t=72230, więc czyszczenie przepustnicy mam za sobą.
Filtr powietrza nowy, świece mają ok.1,5 roku (wymienię i tak), co do filtra paliwa czy jak to tam się nazywa w Cari to jeszcze do tego nie podszedłem bo nie wiem jak:(
Mam dostęp do EvoScan ale tylko na postoju (bateryjka w lapku nie trzyma)
Proszę więc o porady co mogę jeszcze ewentualnie zrobić by autko jeździło normalnie a nie z "atrakcjami" |
_________________ Mazda Cx-7 2,3T
Carisma 1,8 GDI* |
|
|
|
 |
MichuGdy
Mitsumaniak

Auto: Carisma II 1.8 GDI 2002 r.
Pomógł: 3 razy Dołączył: 29 Lip 2007 Posty: 389 Skąd: Gdynia
|
Wysłany: 02-08-2012, 18:14
|
|
|
Pompa WC do sprawdzenia. Miałem podobne objawy, pompę wymieniłem i jak ręką odjął. Można bawić się w czyszczenie starej, wymiany filterków itp. |
|
|
|
 |
xxmichuxx
Mitsumaniak

|
Wysłany: 02-08-2012, 19:09
|
|
|
W sumie coś czytałem na temat pompy wc, ale to trochę dla mnie czarna magia, gdyby ktoś mi to wyjaśnił w łopatologiczny sposób to może coś bym zdziałał.
Z wymianą to może na razie się wstrzymam, bo to trochę drogi interes (chyba czyszczenie i fiterki wyjdą taniej).
A co do tego czyszczenia pompy WC to potrzebne są jakieś nadnaturalne umiejętności i narzędzia z marsa, czy po prostu trochę się pomęczyć i będzie ok (niestety nie jestem mechanikiem)
Co sądzicie koledzy o ewentualnym czyszczeniu kolektora ssącego (przy okazji ponownej akcji z przepustnicą), da to jakiś ODCZUWALNY efekt, czy to będzie tylko efekt kosmetyczny?
No to mam teraz większy problem. Mianowicie wymrugałem błędy 12 13 25
więc teraz to już nic nie wiem i nie mam pojęcia co dalej |
Carisma 1,8 GDI* |
|
|
|
 |
cwaniak
Mitsumaniak

Auto: Lancer 1.8 DI-D 115KM
Kraj/Country: Belgium
Pomógł: 14 razy Dołączył: 05 Lut 2011 Posty: 780 Skąd: Białystok
|
Wysłany: 04-08-2012, 15:08
|
|
|
Kolego wymień świece ja wymieniłem 1-rok temu zrobiłem 18-tys. Ostatnio wracam z Krawotowni samochód muł brak mocy takie same objawy jak i u Ciebie. Dzwonie do znajomego mechanika bajerze mu co się dzieje z Cari. A on mówi mi wymień świece mówię mu ze rok temu wymieniałem. A on obstaje przy swoim żebym świece wymienił. Dzis wymieniłem i samochód jak rakieta jak by ręką odjął |
_________________ MITSUBISHI LANCER 1.8 DI-D 115KM
Mitsubishi CARISMA 02r 1.9 DI-D
Mitsubishi CARISMA 01 1.6 16V sprzedana dla trol81
 |
|
|
|
 |
wiolunia2309
Forumowicz

Auto: mitsubishi carisma 1,8 16v 97r
|
Wysłany: 04-08-2012, 17:18
|
|
|
kolego miałam podobne objawy i po wymianie cewki wszystko ustąpiło. |
_________________ wiolka
 |
|
|
|
 |
xxmichuxx
Mitsumaniak

|
Wysłany: 06-08-2012, 07:27
|
|
|
Świece tak jak już pisałem to wymienię, auto już chodzi normalnie. Wyczyściłem dolot powietrza wraz z przepustnicą i jakoś po skasowaniu błędów auto działa normalnie. Zauważyłem, też że do wymiany jest elastyczne złącze tlumika, bo trochę śwista. |
Carisma 1,8 GDI* |
|
|
|
 |
|
|