Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Mokra świeca od oleju - Cari nie odpala POMOCY
Autor Wiadomość
dawid10.1986 
Nowy Forumowicz

Auto: carsima
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 30-07-2012, 10:34   Mokra świeca od oleju - Cari nie odpala POMOCY

Witam

Pewnego razu jadąc sobie z pracy, nagle moja carisma 1,6 16v 96 r. zaczęła przerywać na gazie więc przełączyłem na benzynę i tu znowu to samo. W końcu zaparkowałem na poboczu i auto już nie odpaliło. Sprawdzając kable, świece itp. zauważyłem wykręcając świece iż jedna jest cała mokra od oleju, olej jest czyściutki, pozostałe świece suche tylko ta jedna. Co może być przyczyną mokrej świecy od oleju i czy ta mokra świeca jest skutkiem tego iż samochód nie chce odpalić, przebicie ? proszę o pomoc

radek8622 
Mitsumaniak

Auto: Galant 2,5v6 elegance 98r
Wysłany: 30-07-2012, 11:34   

Jeżeli jedna świeca zalana to masz walnięty jeden z uszczelniaczy świec.Tutaj masz link do kompletu najlepiej zmienić uszczelkę pokrywy i te uszczelniacze i po kłopocie. http://czesci.4cars.pl/sa...y_zaworow,0.php

dawid10.1986 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 30-07-2012, 11:44   

czy ten "olej w świecy" jest przyczyną tego ze carisma zgasła i nie chce odpalić?

radek8622 
Mitsumaniak

Wysłany: 30-07-2012, 11:47   

może być przyczyną iskra zle trafia i może nie odpalać.A auto podszarpywało ci wcześniej troche?

dawid10.1986 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 30-07-2012, 12:48   

Właśnie przerywał trochę i był jakby słabszy. Do momentu aż całkiem zgasł i już nie odpalił

radek8622 
Mitsumaniak

Wysłany: 30-07-2012, 13:07   

a fajki całe masz??? jak masz całe to uszczelniacze swiec.

dawid10.1986 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 30-07-2012, 14:00   

Fajki są całe. Dużo jest roboty przy tych uszczelniaczach świec jak się do tego zabrać?

hidrillez 
Nowy Forumowicz

Auto: Carisma 1.6 90KM + LPG
Wysłany: 30-07-2012, 14:41   

Zaraz, zaraz ... a ta świeca to olejem zafajdana jest od góry, czy od dołu, na elektrodach? Jeśli oglądałeś świece tylko od góry, to jeszcze mało wiemy. Najistotniejsze, jak wyglądają od dołu.
Auto powinno odpalać nawet jeśli na jeden cylinder nie chodzi (przy dwóch niepalących - niekoniecznie).
Sprawdź błedy. CE się nie świecił?

dawid10.1986 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 31-07-2012, 08:30   

świeca była zafajdana od góry, fajko cewka także. Od dołu świeca raczej sucha. Tak sobie myśle że może te gumy są wyrobione (chodzi mi o te gumowe pierścienie co wkłada się świece od góry, jak one się nazywają?) wczoraj zdemonotowałem starą uszczelkę pod pokrywą zaworów także nie jest w rewelacyjnym stanie. Dzisiaj rano auto odpalło i pali ładnie aczkolwiek jak się jedzie to przerywa zarówno na gazie jak i na benzynie. Jutro wymienie :świece, kable i kopułkę

Hugo 
Mitsumaniak
srebrny szatan

Auto: EA5A Avance '01 & SS 1,6
Wysłany: 01-08-2012, 09:53   

dawid10.1986 napisał/a:
Tak sobie myśle że może te gumy są wyrobione (chodzi mi o te gumowe pierścienie co wkłada się świece od góry, jak one się nazywają?)
Masz rację. Są to uszczelniacze gniazd świec zapłonowych. Kupisz je tu: www.all-parts.pl za kilkadziesiąt pln.

Odpowiedz do tematu