Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[CA4A 1.6] zgrzyty w skrzyni biegów
Autor Wiadomość
krzysztofen
[Usunięty]

Wysłany: 17-12-2006, 14:20   [CA4A 1.6] zgrzyty w skrzyni biegów

Witam
Mam problem ze zgrzytami w skrzyni. Biegi źle wchodzą na 1,2,3,4 oraz wstecznym (5 działa idealnie). Pojawiające się zgrzyty różnią się stopniem intensywności. Rzadko kiedy bieg wejdzie prawie idealnie. Dodam że biegi nawet przy największym zgrzycie nie wypadają. Sprzęgło wydaje mi się że działa normalnie (wysprzęgla). Czy może to być mimo to sprzęgło z pozoru dobrze działające czy inny podzespół? Nie chciałbym na próżno wymieniać sprzęgła. Proszę o pomoc.
Ostatnio zmieniony przez karolgt 14-10-2007, 23:33, w całości zmieniany 1 raz  

Meteo
[Usunięty]

Wysłany: 17-12-2006, 14:36   

a dawno temu byl olej wymieniany ?

krzysztofen
[Usunięty]

Wysłany: 17-12-2006, 14:52   

Olej niedawno wymieniłem

josie 
Mitsumaniak
majsterklepka

Auto: Omega B 2.0
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 17-12-2006, 14:59   

A to się stało nagle? Czy nasilało się od jakiegoś czasu?
Miałem podobnie jak założyłem gównianą tarczę sprzęgła - tłumiki drgań się posypały i powpadały w docisk - no i raz się bieg udało wrzucić raz nie. Na koniec do domu na 3-ce dojechałem bo tylko ten jakoś wszedł... :wink:

bear007
[Usunięty]

Wysłany: 17-12-2006, 15:24   

powiem tak..3 4 5 mozna wbic bez sprzegla i bez zgrzytniecia przy odpowiedniej predkosci walu...

sprawdz "sloneczko" i oglnie docisk...

krzysztofen
[Usunięty]

Wysłany: 17-12-2006, 16:51   

Wcześniej były bardzo małe chaczenia (nie można tego było nazwać zgrzytem) . Później objawy się powiększyły. Ostatnio miałem jeszcze większe dobiegające chałasy podczas zmiany biegów.Tak jakby pochodziły z okolic drążka zmiany biegów. Sam próbowałem dokonać regulacji dwóch linek skrzyni biegów. Wcześniej sobie zaznaczyłem stare ustawienia. Po mojej regulacji biegi zaczęły o wiele lepiej wchodzić ( zniknął charakterystyczny dźwięk-trudno mi go opisać) Lecz i tak problem z biegami pozostał. Czy jest duży problem dostać się do tarczy i docisku sprzęgła?

Hugo 
Mitsumaniak
srebrny szatan

Auto: EA5A Avance '01 & SS 1,6
Wysłany: 17-12-2006, 18:41   

krzysztofen napisał/a:
Sam próbowałem dokonać regulacji dwóch linek skrzyni biegów. Wcześniej sobie zaznaczyłem stare ustawienia. Po mojej regulacji biegi zaczęły o wiele lepiej wchodzić

Przy tej okazji spytam czy jest na forum taki spec, który potrafiłby opisać operację regulacji linek zmiany biegów w moim Colcie. Tzn. w którą stronę pokręcić poszczególną linką i jak to wpływa na proces zmiany biegów? Wyczytałem gdzieś, że w starszych modelach Volvo gdy biegi zaczynają gorzej wchodzić wystarczy wyregulować linki i jest OK. A jak w Colcie?
I co znajdzie się jakiś specjalista?

Meteo
[Usunięty]

Wysłany: 17-12-2006, 21:29   

Ja w Galu tez mialem z biegami - nie regulowalem co prawda linek ale nasmarowalem je WD40 i teraz wszystko dziala super :D

ufi
[Usunięty]

Wysłany: 17-12-2006, 22:28   

A może pierścienie sychronizujące?

bear007
[Usunięty]

Wysłany: 17-12-2006, 22:58   

krzysztofen zgrzyta na kazdym biegu a na jedynce i wstecznym szczegolnie???przygladnij sie dociskowi sciagajac skrzynie bo nie znam innej metody "niesciagalnej"...nie wysprzegla po prostu..

krzysztofen
[Usunięty]

Wysłany: 18-12-2006, 08:33   

Jedynkę muszę wrzucać bardzo delikatnie i z wyczuciem aby nie było zgrzytu. Bieg wsteczny wogóle bardzo ciężko wchodzi. Często podwójnie muszę wysprzęglać. Poza tymi biegami pozostaję jeszcze jak wcześniej wspomniałem 2,3,4. Każdy bieg ma inny stopień uciążliwości. Największe zgrzyty są przy jedynce i trójce. Myślę że nie są to synchronizatory ponieważ praktycznie prawie wszytkie biegi źle się uruchamia.

bear007
[Usunięty]

Wysłany: 18-12-2006, 10:37   

jak sprawdzisz czy dobrze wysprzegla (w co watpie!!)---odezwij sie :arrow:

Hugo 
Mitsumaniak
srebrny szatan

Wysłany: 18-12-2006, 11:52   

Meteo napisał/a:
nie regulowalem co prawda linek ale nasmarowalem je WD40 i teraz wszystko dziala super

No nie gadaj :D Można wiedzieć gdzie smarowałeś? Musiałeś je demontować?

Meteo
[Usunięty]

Wysłany: 18-12-2006, 22:20   

Hugo - nie musialem nic demontowac , poprostu popsikalem te linki ( ciegna ) co wychodza ze skrzyni , bo mialem problem z 3 i 5 ( wypadala ) popsikalem i odrazu efektu nie bylo ( jedynie pozostale biegi zaczely lepiej dzialac i 3 juz nie wyskakiwala ) a po dwoch dniach 5 zaczela dzialac i jezdze tak juz chyba 2-3 tygodnie i wszystko jest ok

Hugo 
Mitsumaniak
srebrny szatan

Wysłany: 18-12-2006, 23:30   

Aha dzięki. Sprubuję tak zrobić, bo to zajmie chwilę. Tylko u mnie biegi nie wyskakują tylko lubią się "zahaczyć".

Odpowiedz do tematu