Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
przepustnica- naprawa
Autor Wiadomość
Szmiks 
Mitsumaniak
Mitsumaniak

Auto: Carisma 1,8 gdi
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 13-08-2012, 12:53   przepustnica- naprawa

witam wszytskich forumowiczow,
po wielokrotnym czyszczeniu dalej mam problem z wlaczajacym sie silnikiem engine.
o tyle stalo sie to niebezpieczne ze ostatnio wlaczylo mi sie podczas wyprzedzania tira, w ostatniej chwili sie schowalem, standardowo obroty mi spadly o polowe, musialem zgasic silnik, pozniej slysze "pykniecie" i kiedy odpalam ponownie jest ok. Wracajac do sedna szukam konkretnego zakladu w szczecinie lub okolicach ktory jest w stanie cos na to poradzic.
pozdrawiam

plecho1 
Mitsumaniak

Auto: Laguna 3
Wysłany: 13-08-2012, 12:58   

Zapytaj forumowicza Bartka, naprawia takie przepustnice i na pewno coś doradzi.

stary alfer 
Mitsumaniak
Szkiełko i oko.

Auto: Już inne
Wysłany: 13-08-2012, 18:07   

Szmiks,

http://forum.mitsumaniaki...viewprofile&u=6

Ogarniam prawy ALT

volve 
Mitsumaniak

Auto: Colt CZC 1.5T
Wysłany: 13-08-2012, 21:55   

Przed czy po lifcie ? Który rocznik ? Odezwij się do mnie, troszkę walczyłem z przepustnicą i co nieco mogę pomóc. Też spokojnie możemy podłączyć pod EvoScana i posprawdzać.

Szmiks 
Mitsumaniak
Mitsumaniak

Wysłany: 15-08-2012, 07:55   

po lifcie, koniec 2000, 1.8 gdi

volve 
Mitsumaniak

Wysłany: 15-08-2012, 18:22   

Tutaj opiszę dzisiejsze testy, przekaż to Bartkowi wraz z opisem swojego problemu.

Więc na początku wrzucam log z troszkę ponad 6 minut na biegu jałowym:

http://speedy.sh/hSpW6/Ev...15-12.08.45.csv

Na logach widać, że napięcie na TPS jest troszkę wyższe niż standardowo. Obroty w miarę wporządku(przez pierwsze 4 minuty powinny być bliższe 650, ale nie jest źle). Wartości Trimów nie są złe, Octan level na poziomie 94%, ciśnienie na pompie WC troszkę niższe(tzn. oscylje w okolicach 4.8, a ideałem jest 5MPa).
Natomiast napięcie na TPS:
- pierwsze 4 minuty to okolice 0,764V
- później okolice 0,666 V

Drugi log z agresywnej jazdy, aby sprawdzić pompę WC:

http://speedy.sh/rACmu/Ev...15-12.52.57.csv

Pompa WC w miarę dobrze pracuje, jest mały spadek ciśnienia poniżej 4,5 MPa, ale jest to chwilowy, niemal niezauważalny.

Bo sprawdzeniu na postoju zdjęliśmy rurę dolotową z przepustnicy oraz odłączyliśmy jej sterowanie. Później kolega zamykał do końca klapę, a ja robiłem logi:

http://speedy.sh/fGqEt/Ev...15-12.35.30.csv

Przy pełnym zamknięciu TPS pokazuje wartość 0,49V, czyli troszkę niżej niż u mnie(0,527V). Jednak po puszczeniu klapy, gdy przepustnica powraca do swojego normalnego położenia, napięcie podskakuje aż do prawie 1,1V. Bardzo dziwi mnie aż tak duży skok o ponad 0,5 V. I dlatego obstawiam, że coś nie gra z czujnikiem TPS i wcale nie obstawiam, że jest to regulacja :(
Sama pozycja przepustnicy po puszczeniu wydaje mi się wporządku, nie wyjmowaliśmy przepustnicy z silnika więc dokładnie nie powiem, ale na moje oko jest podobna jak u mnie.

Dodatkowo sprawdziłem błędy jakie ma kolega i:

- błąd 14 - Throttle position sensor (2nd channel) system
- błąd 79 - Throttle position sensor (1nd channel) system
- i tutaj nie pamiętam, czy to był 91 czy 92, więc albo: Electronic-controlled throttle valve system albo Throttle valve position faedback system

Na weekend z kolegą ewentualnie umawiamy się na czyszczenie i mogę też wtedy zerknąć coś więcej na przepustnicę.

Szmiks 
Mitsumaniak
Mitsumaniak

Wysłany: 15-08-2012, 20:50   

dzieki volve wiadomosc do Bartka wyslana:)

kleryk-3kgt 
Forumowicz

Auto: 3000GT VR-4
Wysłany: 20-08-2012, 11:35   

O ile mmc nie zmieniło technologii produkcji czujnika TPS to możliwe że się już zużyła warstwa półprzewodnika.
Sama zmiana TPS nic nie da, o ile zrobi to zwykły mechanik bo do tego jest cała procedura, ustawienie TPS'a w 3000GT nie jest za proste i nie jest za skomplikowane. Przeczuwam że w nowszych samochodach jest podobnie.

Jeżeli ściągnąłeś TPS do czyszczenia przepustnicy to może być właśnie w tym problem że nie jest poprawnie ustawiony. Sam czujnik nie może być brudny bo jest zamknięty tak że nic tam się nie ma prawa dostać.

volve 
Mitsumaniak

Wysłany: 20-08-2012, 12:55   

kleryk-3kgt napisał/a:
Jeżeli ściągnąłeś TPS do czyszczenia przepustnicy to może być właśnie w tym problem że nie jest poprawnie ustawiony.

Do czyszczenia przepustnicy w GDI na pewno nie trzeba tykać TPS'a(oczywiście poza odłączeniem przewodu). Jednak niektórzy "mechanicy" potrafią np. pokręcić śrubką Fixed SAS, bo myslą, że służy ona do ustawiania wolnych obrotów. A tak naprawdę po czyszczeniu nic nie trzeba ruszać, podłącza się przepustnicę, ewentualnie uczy obrotów i tyle.
Co do ustawienia TPS'a, to ogólnie jeśli jest się pewnym, że nikt nie kręcił Fixed SAS, to jeszcze można się tego podjąć. Natomiast gdy ktoś kręcił i TPS i Fixed SAS, to wtedy chyba pozostaje tylko serwis.

Szczegóły może wyjaśnić nasz admin Bartek, on te przepustnice zna na wylot :mrgreen:

kleryk-3kgt 
Forumowicz

Auto: 3000GT VR-4
Wysłany: 23-08-2012, 19:34   

Volve masz rację. Jednak do ustawienia śruby wystarczy serwisówka ;)

volve 
Mitsumaniak

Wysłany: 23-08-2012, 20:06   

kleryk-3kgt napisał/a:
Volve masz rację. Jednak do ustawienia śruby wystarczy serwisówka

Teoretycznie serwisówka wystarczy, jeśli ruszana była np. śubka lub TPS. Tutaj ogólnie przetłumaczona jest serwisówka odnośnie TPS(dla wersji na linkę):

http://forum.mitsumaniaki...t=33071&start=0

Ogólnie jednak jest problem, jeśli ktoś pokręcił zarówno śrubką fixed SAS oraz TPS'em(mówię o wersji poliftowej, czyli przepustnica bez linki, z elektromagnesem).
Natomiast jeśli ktoś ruszał samą śrubkę, to spokojnie można ustawić prawidłowo podłączając się np. EvoScanem. Wtedy sprawdza się napięcie podczas przekręcania śrubki fixed SAS i ustawia się tak napięcie prawidłowe. Sam u siebie tak właśnie robiłem i na pewno działa.

Odpowiedz do tematu