[Cari 1.6] SILNIK PADL |
Autor |
Wiadomość |
Manius [Usunięty]
|
Wysłany: 24-02-2007, 13:29 [Cari 1.6] SILNIK PADL
|
|
|
Hej! moj silnik ma mala awarie - przegrzalem go, w zwizku z tym bierze olej i ma tzw. Przedmuchy. Wedlug licznika ma przebieg 170tys. prosze o pomoc co w tej sytacji zrobic wymienic caly silnik czy wystarczy wymiana pierscieni wraz z panewkami? Jaka najepsza bedzie decyzja, a jak wymiana silnika czy mozna wlozyc np 1.8 lub gdi, co sie wiaze jeszcze z ta wymiana na inny silnik? |
Ostatnio zmieniony przez Matejko 24-02-2007, 14:22, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Hubeeert
Mitsumaniak na urlopie
Auto: TOYOTA YARIS 4EVER
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 156 razy Dołączył: 21 Mar 2005 Posty: 17695 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 24-02-2007, 13:32
|
|
|
Manius,
1. Wylacz Caps Lock
2. Uzywaj przynajmniej kropek zeby bylo wiadomo gdzie konczy sie jedno a zaczyna nastepne zdanie.
3. Rozbiorka silnika prawde Ci powie. osp
4. Wymienic zawsze mozna - musisz miec tylko kompletny silnik ze skrzynia i osprzetem + ECU i nie wiem jak z wiazka |
Just think...
. |
|
|
|
 |
Matejko
Mitsumaniak Macho Paczo

Auto: IS220D
Kraj/Country: Australia
Pomógł: 146 razy Dołączył: 04 Kwi 2005 Posty: 7054 Skąd: Calish4nia
|
Wysłany: 24-02-2007, 14:20
|
|
|
kliknij tutaj
znajdziesz conieco nt wymiany silnika, co do reszty pytan to uzyskales odpowiedz lub conajmniej zostales naprowadzony na kolejne dzialanie przez Huberta
do gdi musisz miec komplet z komputerem, skrzynia itp. do 1.8: silnik, komputer(tu jeszcze trzeba bedzie wymienic kluczyki) i zmienic przeplywomierz, skrzynie sa bodajze takie same
wyedytowalem temat i post, jeszcze raz z capsem i ode mnie ostrzezenie |
_________________ Mateusz <Matejko>
Nissan Juke
Mazda 2
Lexus IS220D
Calish4nia
dużo jeżdże i lubię jeździć, ale jak jeżdżę po autostradach, to czasami zdarza się, że widze takich wariatów co zapieprzaja, aż głowa puchnie... ledwo co ich wyprzedzam |
|
|
|
 |
Manius [Usunięty]
|
Wysłany: 24-02-2007, 15:45
|
|
|
Na wsępie przepraszam za styl w jakim napisałem , ale jestem początkujocym więc postaram się poprawić. Zrozumiałem że sugerujecie zostać przy tym samym typie silnika bo za dużo zachodu przy montażu innego typu. tak z ciekawości zapytam co to jest ECU i co to wiązka bo z tym się jeszcze nie spotkałam |
|
|
|
 |
arekp
Mitsumaniak

Auto: inny
Pomógł: 21 razy Dołączył: 16 Maj 2005 Posty: 2784 Skąd: jestem z miasta
|
Wysłany: 24-02-2007, 15:51
|
|
|
Manius napisał/a: | co to jest ECU i co to wiązka bo z tym się jeszcze nie spotkałam |
Najprosciej mowiac komputer sterujacy praca samochodu. |
_________________ odszkodowania.pl serwis z bezpłatną wiedzą i poradami w zakresie samodzielnego uzyskania odszkodowania |
|
|
|
 |
saphire
Mitsumaniak daje wędkę nie rybę

Auto: Laguna Coupe GT
Pomógł: 162 razy Dołączył: 20 Sie 2006 Posty: 6011 Skąd: Przemyśl
|
Wysłany: 24-02-2007, 15:53
|
|
|
ECU - Engine Control Unit |
_________________ Bartek `saphire` Siębab |
|
|
|
 |
Manius [Usunięty]
|
Wysłany: 24-02-2007, 16:32
|
|
|
Rozumiem, najlepiej najpierw rozebrać silnik, wtedy dowiem się co jest w nim grane. Jeżeli już się zdecyduję na wymianę silnika, ale kupię z nowszego modelu i np. mocniejszy 103 KM (mam obecnie 90 KM) to z jakimi przeróbkami się to wiąże np. komputrera, albo może nic nie trzeba robić. |
|
|
|
 |
wojmi1
Mitsumaniak lancer kombi i gal

Auto: lancer combi g37 i c12 galE32
Pomógł: 49 razy Dołączył: 12 Wrz 2006 Posty: 1579 Skąd: Oswiecim-Piotrowice
|
Wysłany: 24-02-2007, 16:55
|
|
|
Skup sie na sekcji zwlok tzn. zaluz sobie taka karte naprawcza np
1 glowica odkrecasz sprawdzasz co do wymiany co do naprawy kalkulujesz ile --- po przegrzaniu mozesz miec problem tylko z glowica z zaworami uszczelka
2 korpus sprawdzasz go z zewnatrz czy niema jakis pekniec
3 zespol korbowo tlokowy spuszczasz olej a najlepiej z olejem odkrecasz miske i podziwiasz resztki jakie zostaly w misce na dnie szczegolnie resztki pierscieni itp masz zdjeta glowice wiec kontemplujesz gladzie cylindrow jezeli sa jakies rysy ubytki , masz odkrecona miske to szarpiesz od dolu korbowodami i widzisz czy masz luzy na panewkach
4 uszczelnienia silnika simery zapisujesz wymiary dowiadujesz sie cen
Na koniec masz caly zakres ewentualnych prac -- warto to zrobic samemu tzn demontaz i wycene
silnik do szlifu mozesz sam zawies zawsze taniej marza warsztatu to od 40 do 120% + robocizna czyli montaz
Sciagnij sobie z dzialu FAQ dokumentacje, instrukcje do silnika |
_________________ lancer 4 wd combi 87, 89 ; c12v 1.5 90, gal E33 90 +e33 |
|
|
|
 |
Matejko
Mitsumaniak Macho Paczo

|
Wysłany: 24-02-2007, 17:29
|
|
|
Manius napisał/a: | Jeżeli już się zdecyduję na wymianę silnika, ale kupię z nowszego modelu i np. mocniejszy 103 KM (mam obecnie 90 KM) to z jakimi przeróbkami się to wiąże np. komputrera, albo może nic nie trzeba robić. |
dalem ci link - w moim pierwszym poscie w tym temacie - gdzie bys uzyskal odpowiedzi na te pytania tylko go czytajac |
Nissan Juke
Mazda 2
Lexus IS220D
Calish4nia
dużo jeżdże i lubię jeździć, ale jak jeżdżę po autostradach, to czasami zdarza się, że widze takich wariatów co zapieprzaja, aż głowa puchnie... ledwo co ich wyprzedzam |
|
|
|
 |
Manius [Usunięty]
|
Wysłany: 25-02-2007, 16:24
|
|
|
chcialem jeszcze dodac ze gora tzn. glowica , uszczelka i uszczelniacze na zaworach jest zrobiona zastanawiam sie tylko na dolem jezeli chodzi o ten link czytalem go dokladnie kilka razy i mysalem ze od 2000 roku jest nowy model z mocniejszym silnikem moze sie myle |
|
|
|
 |
Matejko
Mitsumaniak Macho Paczo

|
Wysłany: 25-02-2007, 16:32
|
|
|
Manius napisał/a: | mysalem ze od 2000 roku jest nowy model z mocniejszym silnikem moze sie myle |
a to z tamtego tematu
Matejko napisał/a: | bedzie pasowal, ogolnie kazdy 1.6 z carismy bedzie pasowal do carismy1.6, tyle ze lepiej nie isc w tyl, a w przod - bo czym starsze tym silniczki byly ciutke slabsze |
|
Nissan Juke
Mazda 2
Lexus IS220D
Calish4nia
|
|
|
 |
Manius [Usunięty]
|
Wysłany: 25-02-2007, 16:53
|
|
|
dobra teraz qmam mozna wlozyc kazdy 1.6 a najlepiej nowszy |
|