Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
XENON w Galancie EA
Autor Wiadomość
Trociniarz
[Usunięty]

Wysłany: 23-12-2006, 20:52   XENON w Galancie EA

Witam,

Mam pytanko, czy ktoś z Was montował do galanta xenony, myśle o zestawie z żarówką z ustawioną ogniskową bez zadnych przeróbek. Montowalismy kiedyś u kolegi w Z3 taki zestaw i wszystko ok, granica cienia bez problemu, piękne światło i dużo lepsza widoczność w nocy, mimo że nie miał soczewki. Jak to sie "je" w Galancie panowie ?

ps. gdzies jeden srebrny w szczecinie lata na xenonie, pięknie to wygląda...

pozdr,
Kuba

Simones
[Usunięty]

Wysłany: 26-12-2006, 02:46   

Kochajj zakladal xenony w swoim EA, ale nie wiem jakie - wal do niego. Poza tym taki zestaw o ktorym mowisz to chyba mozna kupic na allegro i sie wklada w miejsce zarowki (sa do kazdego typu oddzielne).
A, nie wiem czy nie warto byloby juz dolozyc troche i za ok. 1700 oddac na 1 dzien facetowi co sie tym zajmuje i odebrac z BIxenonami soczewkowymi - to jest dopiero efekt :twisted: :twisted: :twisted:

arturro
[Usunięty]

Wysłany: 26-12-2006, 11:36   

kochaj ma wstawiona biksenonowa soczewke od ML

Simones
[Usunięty]

Wysłany: 26-12-2006, 13:59   

O to nawet nie wiedzialem, wogole gdzie Kochajj :P halo, przyjacielu zarzuc jakas fota prosim 8)

Matejko 
Mitsumaniak
Macho Paczo

Auto: IS220D
Kraj/Country: Australia
Wysłany: 26-12-2006, 14:50   

Cytat:
ps. gdzies jeden srebrny w szczecinie lata na xenonie, pięknie to wygląda...

Kunta :) tomkowym galantem

ksenon w kochajjowym galu
Lexus IS220D
Calish4nia

dużo jeżdże i lubię jeździć, ale jak jeżdżę po autostradach, to czasami zdarza się, że widze takich wariatów co zapieprzaja, aż głowa puchnie... ledwo co ich wyprzedzam

Trociniarz
[Usunięty]

Wysłany: 26-12-2006, 17:55   

Simones napisał/a:
A, nie wiem czy nie warto byloby juz dolozyc troche i za ok. 1700 oddac na 1 dzien facetowi co sie tym zajmuje i odebrac z BIxenonami soczewkowymi

650zł a 1700zł to jednak nie jest "troche" ale dość namacalna różnica, choć xenon w soczewce wygląda lepiej, to fakt.

Musze gdzies sczapić tego chłopa który lata po szczecinie, bo mi tylko mignął... i zobaczyć jak to wygląda bez soczewki.

pozdr,
Kuba

Simones
[Usunięty]

Wysłany: 26-12-2006, 20:35   

No moze i tak, a xenon bez soczewki z takiego zestawu przerobkowego wyglada generalnie tak samo jak zwykle lampy, poniewaz nie przerabia sie odblysnika ani nic, tylko poprostu zamiast zarowki wchodzi specjalne gniazdo o odpowiedniej dlugosci (zeby byla prawidlowa ogniskowa?) z palnikiem i tyle. Reszta (przetwornica 23kV) jest poza lampa.

kochajj 
Mitsumaniak

Auto: NISSAN
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 26-12-2006, 21:01   

gdzies mi powcinało fotki z moim starym galantem... :( ... ale bixenonki mam na nowym wiec jak zrobie fotki to pokaze

Simones
[Usunięty]

Wysłany: 26-12-2006, 21:07   

Dzieki juz nie trzeba - Matejko juz wykopal. A robiles spryskiwacze? Bo uklad poziomowania bedzie dzialal standardowy regulowany el. (zmienia kat odblysnika) wiec nie ma problemu, ale spryskiwacze to naprawde dobra rzecz - wtedy sie wykorzysta w pelni moc xenonu, szczegolnie tych o wyzszej temp. barwy bo im ona wieksza tym mniej lumenow i tym slabiej przebija sie swiatlo przez zabrudzony klosz.

nabassu 
Forumowicz

Auto: VR-4, Sigma, 106, 600ss
Wysłany: 28-09-2007, 15:40   

a xenony sa legalne?
nie trzeba miec auto-poziomowania czasem?
efekt super, ale zastanawia mnie czy wym nie oslepial ludzi

gacek placek 
Nowy Forumowicz

Auto: Lancer EvoI 2.0l
Wysłany: 10-02-2009, 12:09   

nie jest to potrzebne. samopoziomka i spryskiwacze sa wymagane tylko do aut nowych fabrycznie. a czy to dobrze dziala, to juz inna sprawa...
ja sam reguluje pokretlem nachylenia, jak mam pasazerow, mamusie, kota i jej psa na tylnym siedzeniu:) i zaden Misio Bialy ne irobil mi problemu.

apikus 
Mitsumaniak

Auto: ASX
Wysłany: 10-02-2009, 12:24   

gacek placek napisał/a:
nie jest to potrzebne. samopoziomka i spryskiwacze sa wymagane tylko do aut nowych fabrycznie

Jeżeli nie wiesz to nie wprowadzaj nikogo w błąd. Bo to wszystko jest wymagane przy światłach xenonowych. A to, że większość montuje bez tego to całkiem inna sprawa. Zgodnie z przepisami nie masz prawa włożyć reflektorów xenonowych do samochodu, który nie miał przewidzianych ich fabrycznie bez zrobienia homologacji.

nabassu 
Forumowicz

Wysłany: 10-02-2009, 12:58   

ano

swinks_UK 
Mitsumaniak

Auto: Lancer Evo 8 FQ300
Kraj/Country: UK
Wysłany: 19-03-2009, 15:42   

apikus napisał/a:

Jeżeli nie wiesz to nie wprowadzaj nikogo w błąd. Bo to wszystko jest wymagane przy światłach xenonowych. A to, że większość montuje bez tego to całkiem inna sprawa. Zgodnie z przepisami nie masz prawa włożyć reflektorów xenonowych do samochodu, który nie miał przewidzianych ich fabrycznie bez zrobienia homologacji.

Paradoksalnie, kolega ma rację.
Zgodnie z regulacjami EU. Samopoziomowanie i spryskiwacze są wymagane w fabrycznie nowych autach celem przeprowadzenia homologacji. Tzw. retrofit (montaż świateł do aut już dopuszczonych na rynek) już nie wymaga takich regulacji.
Jako ciekawostkę podam, że auta wyprodukowane po 1997 bez mechanicznej/elektrycznej regulacji poziomu świateł z kabiny (tzn. bez silniczka regulacji w lampach) byłyby nielegalne na drogach, gdyby nie regulacje tzw. retrofit (np. mój VR4 z regulacją na śrubę byłby nielegalny).
Xenon w "starych" (już raz dopuszczonych do ruchu autach) musi spełniać rygorystycznie tzw. pattern światła, czyli rozłożenie i granicę światłocienia. Dlatego wszelkie montaże xenonów w zwykłe reflektory są nielegalne, bo nie zapewniają właściwego światocienia, natomiast xenony w soczewkach (z przysłoną !) i obudowie lamp z "czystym" szkłem już są OK.

By uprzedzić... jak zwykle polskie regulacje prawne (tak przypuszczam) idą znacznie dalej niż wytyczne EU.

ex-Galant EA3A (2.4 GDI)
ex-Galant EC5A (VR4 Type-S) - moc 340 HP oraz moment 443 Nm
Historia moich Misiów
Lancer Evo 8 FQ300 - 408 HP oraz moment 510 Nm

nabassu 
Forumowicz

Wysłany: 19-03-2009, 16:23   

a i tak sie sprowadza wszystko do bajeranckiego efektu :)
no bo przeciez jezdze juz rok i mnie nie zatrzymali. a ze z przeciwka ktos mi mrygnie co jakis czas, to przeciez nie tragedia.
tjuning.. eh

Odpowiedz do tematu