[Cari 1.8 GDI] brzęczyk i światło w dachu |
Autor |
Wiadomość |
piotr kierzyk
Nowy Forumowicz
Auto: carisma 1,8 gdi 00
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 07-09-2012, 16:50 [Cari 1.8 GDI] brzęczyk i światło w dachu
|
|
|
witam
przeszukałem już wszystkie wątki przeczyściłem styki i teraz najwyższy czas na jakąś fachową pomoc. )
otóż drzwi przód kierowca i pasażer nie załączają kontrolki otwartych drzwi oraz światełka w dachu.
nie załączają również brzęczyka. tylne drwi załączają kontrolkę otwartytch drzwi na tablicy.
czyszczenie styków nie pomogło bezpieczniki wydają sie być ok może ktoś wie który to jest ten przekażnik odpowiedzialny za brzęczyk no i lampkę w dachu???
pozdrawiam piotr i dzięki góry za ewentualne rady. |
|
|
|
 |
robert78
Mitsumaniak

Auto: Eclipse 4g
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 5 razy Dołączył: 29 Sty 2012 Posty: 1171 Skąd: Stargard
|
Wysłany: 07-09-2012, 17:09
|
|
|
musisz wyjąć przycisk odłączyć kable rozebrać go uważaj żeby nie uciekła sprężynka i dopiero tam w środku przeczyścić zaśniedziałde styki |
_________________ Eclipse 4g 07r
 |
|
|
|
 |
piotr kierzyk
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 07-09-2012, 17:11
|
|
|
robert78 napisał/a: | musisz wyjąć przycisk odłączyć kable rozebrać go uważaj żeby nie uciekła sprężynka i dopiero tam w środku przeczyścić zaśniedziałde styki |
czyściłem te blaszki ( rozumiem że o tych stykach mówimy) czy też należy wysunąć kable z zacisków??
a no i jeszcze jedna wątpliwość. końcówka od strony pasaera ma tylko jeden przewód. cy tak powinno być ? |
|
|
|
 |
Hugo
Mitsumaniak srebrny szatan

Auto: EA5A Avance '01 & SS 1,6
Pomógł: 521 razy Dołączył: 06 Sie 2006 Posty: 21947 Skąd: Wolsztyn
|
Wysłany: 07-09-2012, 19:24
|
|
|
piotr kierzyk napisał/a: | końcówka od strony pasaera ma tylko jeden przewód. cy tak powinno być ? | Tak. |
|
|
|
 |
piotr kierzyk
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 07-09-2012, 19:32
|
|
|
Hugo napisał/a: | piotr kierzyk napisał/a: | końcówka od strony pasaera ma tylko jeden przewód. cy tak powinno być ? | Tak. |
ok dzienks. to już mamy wyjaśnione )
a teraz co tym brzęczykiem ? czyszczenie nie pomogło. |
|
|
|
 |
robert78
Mitsumaniak

|
Wysłany: 07-09-2012, 20:21
|
|
|
rozbirales ten caly wlacznik na czesci ???? trzeba w srodku go przeczyscic i zlozyc prawidlowo |
 |
|
|
|
 |
kamir
Mitsumaniak TK

Auto: Carisma GLX 1.8 SOHC+LPG '96r
Pomógł: 27 razy Dołączył: 14 Lip 2010 Posty: 727 Skąd: Kielce
|
Wysłany: 07-09-2012, 20:48
|
|
|
piotr kierzyk, rozbierz krańcówkę, zewrzyj kabelek z masą ( od kierowcy 1 jest od światła i od kontrolki na desce, a 2 jest od brzęczyka ) jak zewrzesz to przy jednym powinno brzęczeć a przy 2 powinno się zaświecić. Jeżeli będzie działać do krańcówka do czyszczenia, jeżeli nie to trzeba szukać gdzie indziej. |
|
|
|
 |
piotr kierzyk
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 07-09-2012, 22:30
|
|
|
kamir napisał/a: | piotr kierzyk, rozbierz krańcówkę, zewrzyj kabelek z masą ( od kierowcy 1 jest od światła i od kontrolki na desce, a 2 jest od brzęczyka ) jak zewrzesz to przy jednym powinno brzęczeć a przy 2 powinno się zaświecić. Jeżeli będzie działać do krańcówka do czyszczenia, jeżeli nie to trzeba szukać gdzie indziej. |
ok dzienks panowie za rady ale to ju jutro.
choć na pierwszy rut oka te plastiki są nierozbieralne, ale przyjrzę sie im jutro
pozdrawiam |
|
|
|
 |
robert78
Mitsumaniak

|
Wysłany: 07-09-2012, 22:33
|
|
|
piotr kierzyk napisał/a: | kamir napisał/a: | piotr kierzyk, rozbierz krańcówkę, zewrzyj kabelek z masą ( od kierowcy 1 jest od światła i od kontrolki na desce, a 2 jest od brzęczyka ) jak zewrzesz to przy jednym powinno brzęczeć a przy 2 powinno się zaświecić. Jeżeli będzie działać do krańcówka do czyszczenia, jeżeli nie to trzeba szukać gdzie indziej. |
ok dzienks panowie za rady ale to ju jutro.
choć na pierwszy rut oka te plastiki są nierozbieralne, ale przyjrzę sie im jutro
pozdrawiam | rozbieraja sie ja oby dwa czyscilem papierem sciernym i teraz mam wszystko ok |
 |
|
|
|
 |
piotr kierzyk
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 08-09-2012, 10:55
|
|
|
pozdrawiam[/quote]rozbieraja sie ja oby dwa czyscilem papierem sciernym i teraz mam wszystko ok[/quote]
witam ponownie. no i pomogło. kontrolka drwi świeci na obydwu ale brzęczyk nadal nie gra.
macie panowie jakieś pomysły ??? |
|
|
|
 |
kamir
Mitsumaniak TK

|
Wysłany: 08-09-2012, 11:01
|
|
|
piotr kierzyk, a jak go "na krótko" - tak, jak pisałem wyżej podłączysz to brzęczy ??
Dodatkowo posprawdzaj bezpieczniki w komorze silnika i koło nogi kierowcy. |
|
|
|
 |
piotr kierzyk
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 08-09-2012, 11:11
|
|
|
kamir napisał/a: | piotr kierzyk, a jak go "na krótko" - tak, jak pisałem wyżej podłączysz to brzęczy ??
Dodatkowo posprawdzaj bezpieczniki w komorze silnika i koło nogi kierowcy. |
próbowałem drucikiem ale zero reakcji. robiłem drucikiem bo ma strasznie krótkie przewody od kierowcy wystają lediwe 2-3 cm.
bezpiecniki pod maską ok. a te pod kierownicą to nawet nie wiem jak sie je sprawdza bo one całe zalane plastikiem i tylko styki wystają. |
|
|
|
 |
kamir
Mitsumaniak TK

|
Wysłany: 08-09-2012, 11:15
|
|
|
Jeżeli dobrze pamiętam to pod kierownicą chyba 7 coś ma wspólnego z brzęczykiem.
Tam powinny być takie a'la szczypce do wyciągania tych bezpieczników, po wyjęciu widać czy są całe. |
|
|
|
 |
piotr kierzyk
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 08-09-2012, 11:18
|
|
|
kamir napisał/a: | Jeżeli dobrze pamiętam to pod kierownicą chyba 7 coś ma wspólnego z brzęczykiem.
Tam powinny być takie a'la szczypce do wyciągania tych bezpieczników, po wyjęciu widać czy są całe. |
sczypcy nie znalazłem ale i śrubokęcikiem idzie je wysunąć. na pierszy rzutoka wyglądają ok ale nawet nie wiem jak wyglądają gdy są spalone. |
|
|
|
 |
kamir
Mitsumaniak TK

|
Wysłany: 08-09-2012, 11:49
|
|
|
piotr kierzyk, Tak wygląda cały bezpiecznik ( wiem, że kabinie są te mniejsze głównie ale chodzi o wygląd )
Ten ze zdjęcia jest dobry ( cały ), jeżeli ten drut, który jest zatopiony w plastiku byłby przerwany to bezpiecznik do wymiany... |
|
|
|
 |
|