Podzielenie widoku jednego monitora na dwa |
Autor |
Wiadomość |
RalfPi
Mitsumaniak
Auto: Lancer1.8 SB'10,Giulietta 1.4
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 31 razy Dołączył: 26 Lis 2010 Posty: 3185 Skąd: Szczecin
|
Wysłany: 10-09-2012, 20:14 Podzielenie widoku jednego monitora na dwa
|
|
|
Witam,
Zakupiłem sobie ostatnio 23calowego Samsunga, co by sprawniej pracować (panorama, system Win7) i właśnie chciałem zrobić "split" ekranu na dwa - czyli jak w temacie
Ktoś może korzystał z jakiegoś narzędzia ciekawego?
PozdRock! |
|
|
|
 |
jawlo
Forumowicz
Auto: SS DiD mint silver
Pomógł: 17 razy Dołączył: 09 Sty 2006 Posty: 1196 Skąd: Beskidy
|
Wysłany: 10-09-2012, 20:32
|
|
|
Poczytaj sobie tutaj albo tutaj .
Znajdziesz tam opis konfiguracji i wykorzystania. |
|
|
|
 |
RalfPi
Mitsumaniak
|
Wysłany: 10-09-2012, 20:51
|
|
|
Dzięki, ale ja prawdę mówiąc nie chcę podłączać drugiego monitora, tylko jakby podzielić jeden monitor- jeden ekran.. na dwa osobne. Czyli skorzystać z "emulatora" dwóch monitorów...
Coś takiego jak w tym wątku:
http://discussions.virtua...-single-monitor |
|
|
|
 |
jawlo
Forumowicz
Auto: SS DiD mint silver
Pomógł: 17 razy Dołączył: 09 Sty 2006 Posty: 1196 Skąd: Beskidy
|
Wysłany: 10-09-2012, 21:10
|
|
|
Najlepiej z tym radzi sobie LINUX
W przypadku Windows 7 konieczne są dodatkowe programy tzw. Pulpity wirtualne |
|
|
|
 |
RalfPi
Mitsumaniak
|
Wysłany: 11-09-2012, 08:10
|
|
|
Dzięki Jawlo - poczytałem, ale to wciąż nie jest to co jest mi potrzebne - nie chcę się przełączać pomiędzy pulpitami.. ale mieć dwa ekrany na jednym monitorze np. obok siebie - niestety kupiłem sobie zbyt duży monitor do małego biurka i trzeba sobie z tym fanetem radzić - na jednym "ekranie" np, Acrobat Reader, a na drugim jakiś program obliczeniowy, a pod spodem tutorial z Youtuba - wszystko na jednym monitorze, bez zbędnego przechodzenia między pulpitami
Taka sprawa... |
_________________ - Lancer 1.8 SB (2010) 143PS LPG, Giulietta 1.4 (2012) 120PS LPG, BMW 528i (2016) 245PS |
|
|
|
 |
azhi
Forumowicz

Auto: Mitsubishi Eclipse (3g) GT
|
Wysłany: 11-09-2012, 08:17
|
|
|
Trochę nasuwa mi się pytanie: Po co?
Nie bardzo rozumiem zalet czegos takiego, Ja mam monitor 24 cale i w cale nie jest on za duży.
Pomijając już celowość takiego typu wyświetlania to jedyne co mi to by przypominało i właściwie nie wiem czym by to miało się różnic to "Rozmieść okna pionowo" Co rozłoży Ci wszystkie okna obok siebie na jednym ekranie. |
_________________ Mitsubishi Eclipse 3.0 V6 GT 2001 r. |
|
|
|
 |
krzychu
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 Int, Mazda CX-3
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 141 razy Dołączył: 21 Kwi 2008 Posty: 12607 Skąd: Bielsko-Biała
|
Wysłany: 11-09-2012, 08:23
|
|
|
Jak w windows 7 przeciągniesz okno do prawego lub lewego boku to się ustawi na połowie ekranu prawego lub lewego (czyli np. jak coś masz smaksymalizowane to tylko chwytasz za górną belkę i przeciągasz na prawy lub lewy bok ekranu - spróbuj). Nie bardzo też rozumiem po co coś takiego jak dzielenie na 2 monitory. Ja teraz pracuje na 2 x 19 cali i chwalę sobie, ale dzielenie 23 cali to nie widzę sensu. |
Ostatnio zmieniony przez krzychu 11-09-2012, 08:25, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
azhi
Forumowicz

|
Wysłany: 11-09-2012, 08:25
|
|
|
Chyba że (teraz tak pomyślałem) chodzi Ci o to aby na jednym monitorze wyświetlać 2 piltpity z różnych maszyn, po jednym pulpicie na maszyne. |
|
|
|
 |
RalfPi
Mitsumaniak
|
Wysłany: 11-09-2012, 08:37
|
|
|
krzychu napisał/a: | Jak w windows 7 przeciągniesz okno do prawego lub lewego boku to się ustawi na połowie ekranu prawego lub lewego (czyli np. jak coś masz smaksymalizowane to tylko chwytasz za górną belkę i przeciągasz na prawy lub lewy bok ekranu - spróbuj). Nie bardzo też rozumiem po co coś takiego jak dzielenie na 2 monitory. Ja teraz pracuje na 2 x 19 cali i chwalę sobie, ale dzielenie 23 cali to nie widzę sensu. |
A widzisz Krzychu - mi to jest potrzebne
Tak sobie wymyśliłem - kupiłem 23 cale - miało być spoko - do tej pory pracowałem na 2x21 cali i było dobrze:) a teraz ten 23 cale jest za duży (ale to azhi jest związane z wielkością biurka i odległością od monitora...) i chcę mieć "na sztywno zdefiniowane dwa ekrany, co by mi się nie przekładały jedne okna na drugie - pracuje w jednym programie, włączam drugi i zajmuje mi cały ekran
Tego właśnie chcę uniknąć - jak wrócę do domu to się pobawię.
Może jeszcze dobrze sobie nie zorganizowałem pracy w domu, ale tak właśnie chcę żeby było - jak praca na dwóch monitorach.. tylko, że na jednym.
Pozdrock!
[ Dodano: 11-09-2012, 08:46 ]
Aha Krzychu - to jest właśnie coś takiego jak Ty zasugerowałeś ( z podzieleniem ekranu na dwa, poprzez przeciągnięcie zmaksymalizowanego okna (z użyciem "belki") na bok ekranu.. ale chcę mieć takie ustawienie "na sztywno" - bez możliwości przykrycia jednego okna przez inne. |
|
|
|
 |
azhi
Forumowicz

|
Wysłany: 11-09-2012, 08:49
|
|
|
RalfPi, tylko stracisz dużo miejsca. To znaczy pulpity są w orientacji poziomej i jeśli Ci ustawi 2 pulpity to od góry i dołu będziesz miał niezagospodarowane miejsce.
Ewentualnie możesz ustawić je jeden nad drugim i wtedy stracisz troche mniej miejsca chyba.
Nie stracisz miejsca tylko jeśli będziesz miał je ustawione w orientacji pionowej lecz będzi eto wybitnie dziwne.
Proponuję rozważyć wirtualne pulpity między którymi się przełączasz, a można to robić sprawnie i szybko np skrótem klawiszowym (np. CTRL+1, +2 itp)
To że monitor jest dla Ciebie za duży na to biurko to w mojej opini nie zmieni się przez to że podzielisz do na 2 części. |
|
|
|
 |
krzychu
Mitsumaniak

|
Wysłany: 11-09-2012, 08:56
|
|
|
RalfPi napisał/a: | 2x21 cali i było dobrze:) |
No właśnie jak będą mi wymienili kompa to muszę im to mocno zasugerować... Wtedy będzie już w ogóle fajnie...
RalfPi napisał/a: | chcę mieć "na sztywno zdefiniowane dwa ekrany, co by mi się nie przekładały jedne okna na drugie - pracuje w jednym programie, włączam drugi i zajmuje mi cały ekran
|
Nie sądzę, żeby to co chcesz uzyskać pomagało w pracy... Ale możesz oczywiście próbować i zdać relację ile wytrzymałeś |
|
|
|
 |
azhi
Forumowicz

|
Wysłany: 11-09-2012, 09:01
|
|
|
Tak na marginesie to polecam monitory DELL pod kątem gwarancji Door-to-Door 48h czy cos takeigo. Ostatnio mi padł, zgłosiłem i nastepnego dnia był kurier z nowym monitorem. Ale to tak na marginesie. |
|
|
|
 |
krzychu
Mitsumaniak

|
Wysłany: 11-09-2012, 09:06
|
|
|
azhi - e tam mi wymienili płytę w laptopie już po gwarancji za free (odlutował się GPU nVidii) i to na podstawie samego service tag (bez żadnego dokumentu zakupu itd)... Też następnego dnia. |
|
|
|
 |
RalfPi
Mitsumaniak
|
Wysłany: 11-09-2012, 09:09
|
|
|
azhi napisał/a: | RalfPi, tylko stracisz dużo miejsca. ... |
Zrobię screenshota, wrzucę na Forum dziś.. wieczorem o co mi chodzi dokładnie i dlaczego ma to usprawnić pracę.
azhi napisał/a: |
Proponuję rozważyć wirtualne pulpity między którymi się przełączasz, a można to robić sprawnie i szybko np skrótem klawiszowym (np. CTRL+1, +2 itp)
To że monitor jest dla Ciebie za duży na to biurko to w mojej opini nie zmieni się przez to że podzielisz do na 2 części. |
Też jakaś opcja.. tylko znowu przełączanie - lubię porządek i systematykę - chciałbym mieć wszystko na oku, żeby nie musieć się przełączać - podeślę wieczorem o co mi dokładnie chodzi.
krzychu napisał/a: |
Nie sądzę, żeby to co chcesz uzyskać pomagało w pracy... Ale możesz oczywiście próbować i zdać relację ile wytrzymałeś
|
Da radę:) Każdy ma swoją pracę - jeden "klepie" kody, a drugi czyta i robi coś w jakiś tam narzędziach - dwa monitory to dobra opcja.. ale skoro już zdecydowałem się na jeden większy, to muszę z tym jakoś żyć |
|
|
|
 |
krzychu
Mitsumaniak

|
Wysłany: 11-09-2012, 09:24
|
|
|
RalfPi napisał/a: | to muszę z tym jakoś żyć |
Tylko nie mogę sobie wyobrazić scenariusza w którym to co chcesz zadziała lepiej od tego co napisałem (automatycznie rozciąganie do połowy ekranu w Windows 7), a za to mogę sobie parę wyobrazić kiedy to będzie przeszkadzało (brak możliwości maksymalizowania na całość).
Ale każdy pracuje jak mu wygodniej - to prawda.
Ps. Polecam do pracy 24 cale w 16:10 (1920x1200) moim zdaniem sporo lepsze rozwiązane niż popularne (i oczywiście tańsze) 23' 1920x1080. I nie ważne czy do multimediów (nawet montowania filmów) czy tekstu/kodu, grafiki.
16:9 to jest dobre do oglądania filmów, a nie pracy
[ Dodano: 11-09-2012, 09:33 ]
Ps2. azhi - ta gwarancja nazywa się NBD (Next Business Day) ale dostępna tylko przy produktach dedykowanych dla przedsiębiorstw (odpowiednio droższych). |
|
|
|
 |
|