Zamknięty przez: Matejko 28-12-2006, 09:56 |
Nagrzewanie |
Autor |
Wiadomość |
Amadeus [Usunięty]
|
Wysłany: 27-12-2006, 08:38 Nagrzewanie
|
|
|
Witam wszystkich.
Od niedawna mam Cari 1,6 z gazem i zauważyłem (ponieważ od niedawna zrobilo się u nas troszkę zimniej) że słabo działa nagrzewanie.
Po włączeniu silnika po całonocnym spoczynku (temp. w nocy ok. -2) autko dość szybko dochodzi do temperatury 40 stopni i przełącza się na gaz. Natomiast nawet przy dłuższej jeździe nie skręcałem jeszcze ogrzewania, ciężko jest go nagrzać w środku powietrze nie jest gorące (nawet po godzinnej jeździe) lecz takie letnie. Więc pytanie czy to jest taka "uroda" tego modelu (wcześniej miałem Renault Megane i po 20 min. jazdy ogrzewanie trzeba było zmniejszać bo można się było ugotować) czy coś innego (może gaz zabiera temperaturę).
Zaznaczam że silnik ładnie i szybko się nagrzewa do "połowy skali" i nie zaoserwowalem żadnych spadków ani wzrostów temperatury na wskaźniku. |
|
|
|
 |
saphire
Mitsumaniak daje wędkę nie rybę

Auto: Laguna Coupe GT
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 162 razy Dołączył: 20 Sie 2006 Posty: 6011 Skąd: Przemyśl
|
Wysłany: 27-12-2006, 08:45 Re: Nagrzewanie
|
|
|
Amadeus napisał/a: | czy coś innego (może gaz zabiera temperaturę). |
Jak masz parownik to z pewnością trochę ciepła on ,,zabiera'' bo przecież jest podgrzewany. Kwestia tylko czy nie za dużo go bierze bo u mnie w mojej GDI to ogrzewanie szybko i dość mocno grzeje robiąc hajc spory więc muszę je skręcać dość szybko na mniejsze grzanie. |
_________________ Bartek `saphire` Siębab |
|
|
|
 |
Amadeus [Usunięty]
|
Wysłany: 27-12-2006, 08:55
|
|
|
A to jescze tylko uściślę czym pomykam.
Carisma 1,6 GL (SOHC 4G92) z instalką sekwencyjną Elpigaz, autko z 1998 r.
I co ciekawe najlepiej grzeje ze skrajnego lewego nawiewu, im bardzej w prawo tym powietrze zimniejsze. |
|
|
|
 |
arturro [Usunięty]
|
Wysłany: 27-12-2006, 09:06
|
|
|
sprawdzony poziom plynu w chlodnicy? |
|
|
|
 |
Amadeus [Usunięty]
|
Wysłany: 27-12-2006, 09:09
|
|
|
Sprawdzony i wymieniony na zimowy, odpowietrzenie też sprawdziłem. |
|
|
|
 |
szczeslaw
moderator Łamacz przepisow KRD

Auto: Carisma 1.6 99r
Pomógł: 28 razy Dołączył: 29 Cze 2005 Posty: 1980 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 27-12-2006, 11:05
|
|
|
Może ugnojona w środku nagrzewnica?
Amadeus napisał/a: | Więc pytanie czy to jest taka "uroda" tego modelu |
To nie jest normalne - powinna grzać dobrze i dość szybko. |
_________________ gg: 3254156
Carisma 1.6 99r.
 |
|
|
|
 |
kamilek
Mitsumaniak

Auto: Galant 2.4 A/T '87
Pomógł: 44 razy Dołączył: 15 Kwi 2006 Posty: 1107 Skąd: Legionowo
|
Wysłany: 27-12-2006, 11:11
|
|
|
Prawdopodobnie źle wpięty parownik w układ chłodzenia. Trzeba będzie pozamieniać kolejnością wężyki (te od parownika), które są wpięte przed rurami idącymi do nagrzewnicy.
Ale żeby być pewnym, to chociaż jeden raz jedź tylko na benzynie, nie przełączaj na gaz. I wtedy sprawdź wydajność ogrzewania. Jeżeli będzie lepsze niż dotychczas, to wina leży właśnie w podłączeniu parownika do układu chłodzenia.
szczeslaw napisał/a: | Może ugnojona w środku nagrzewnica? |
Też możliwe. Zdejmij wężyki idące do nagrzewnicy, spuść płyn z niej, zalej wodą i dmuchnij kompresorem. I gotowe UWAGA!!! Może wylecieć tyle syfu, że lepiej skombinuj jakiś wężyk, żeby to leciało na ziemię, nie na Ciebie
Ja jednak stawiałbym na źle wpięty parownik. Pojeździj na benzynie, tak jak pisałem wyżej, a wszystko się wyjaśni. |
Ostatnio zmieniony przez kamilek 27-12-2006, 11:16, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
mlun
Mitsumaniak Fanatic of GDI

Auto: Carisma 98 GDI LS
Pomógł: 30 razy Dołączył: 01 Sie 2006 Posty: 2834 Skąd: Otwock
|
|
|
|
 |
MichalM [Usunięty]
|
Wysłany: 28-12-2006, 00:25
|
|
|
Było już TU |
|
|
|
 |
Amadeus [Usunięty]
|
Wysłany: 28-12-2006, 07:36
|
|
|
No to po temacie, przedmuchałem nagrzewnicę i wyraźnie się poprawiło. Za radą kamilka przy pomocy wężyka.
Dzięki za wszystkie rady. |
|
|
|
 |
|