Mitsubishi Sigma Station Wagon |
Autor |
Wiadomość |
moniaquba
Forumowicz UWAGA! OSZUST!
Auto: ZŁODZIEJ I OSZUST
|
Wysłany: 07-11-2012, 00:46 Mitsubishi Sigma Station Wagon
|
|
|
Po poszukiwaniach zakupiłem pod koniec września Mitsubishi Sigmę od jednego z nas
Autko jest do poprawek lakierniczych, trochę pracy czeka mnie przy zawieszeniu (części w drodze, również od jednego z naszych)
Mitsubishi Sigma 1993 r. 3.0V6 12V 170KM
autko ma instalację gazową II generacji (w przyszłości raczej sekwencja - duża strata mocy na gazie).
Na wyposażeniu:
- elektryczne szyby x4
- elektryczne lusterka
- podgrzewane lusterka
- elektryczny szyberdach
- ABS
- klimatyzacja
w przyszłości może skórzana tapicerka, klimatronik z wyświetlaczem, poduszki powietrzne, przyciemnienie szyb.
W momencie zakupu autko miało 251 819km.
Dziś ma 253 833 km.
W międzyczasie zostały wymienione:
* zestaw naprawczy wysprzęglika i pompy sprzęgła
* wycieraczki szyb przód + tył
* troszkę żarówek ( w szczególności podświetlenia deski rozdzielczej)
* 4 x opony zimowe (używane) Dunlop WinterResponse 195/65 R15 rok produkcji 2010
przed zimą jeszcze całe przednie zawieszenie z wyjątkiem amortyzatorów i przegubów będzie wymieniona z naciskiem na sworzeń z prawej strony bo już bardzo grechocze.
Potrzebuje także wyregulować gaz, raz już regulowałem niestety nadal jest coś nie tak. Postaram się na bieżąco wszystko opisywać.
Dzięki za pomoc tom3k i lukasz12.
 |
Ostatnio zmieniony przez moniaquba 11-11-2012, 00:57, w całości zmieniany 3 razy |
|
|
|
 |
Hugo
Mitsumaniak srebrny szatan

Auto: EA5A Avance '01 & SS 1,6
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 521 razy Dołączył: 06 Sie 2006 Posty: 21936 Skąd: Wolsztyn
|
Wysłany: 07-11-2012, 07:57
|
|
|
Wnętrze Sigmy jest boskie, szczególnie deska rozdzielcza i tunel środkowy. Nawet Mercedes siada przy nim. |
|
|
|
 |
wojtas
Mitsumaniak

Auto: Sigmy, Zaćmienie i Kociak
Pomógł: 33 razy Dołączył: 28 Lis 2008 Posty: 3547 Skąd: Gniezno
|
Wysłany: 07-11-2012, 08:17
|
|
|
Gratki zakupu. Szukałeś szukałeś i się doczekałeś
moniaquba napisał/a: | Mitsubishi Sigma 1993 r. 3.0V6 12V 177KM |
Mała poprawka wagon fabrycznie ma 170KM
moniaquba napisał/a: | klimatronik z wyświetlaczem |
Tu będzie ciężko, ale do odważnych świat należy.
moniaquba napisał/a: | Potrzebuje także wyregulować gaz, raz już regulowałem niestety nadal jest coś nie tak. |
To opisz co się dzieje? |
_________________ ..
Każdy ma prawo się mylić, i tylko ten co nic nie robi nie popełnia błędów.
[F16A 12V M/T 92'][F07W 24V A/T 93'][D53A 24V GTS M/T 03'][V97W 24V GLS A/T 15'] |
|
|
|
 |
Jogurt
Mitsumaniak

Auto: CA4A & EA5W
Pomógł: 24 razy Dołączył: 21 Wrz 2006 Posty: 2554 Skąd: Tychy
|
Wysłany: 07-11-2012, 22:05
|
|
|
moniaquba, gratuluję nabytku. powiedz mi co to za dokładka pod przednim zderzakiem ? dorzuć foto całego przodu |
_________________ CA0
Galant II |
|
|
|
 |
rosomak1983
Mitsumaniak werbalny terrorysta

Auto: Lancer GTi 2.0 Eclips 4x4 2.0T
Pomógł: 40 razy Dołączył: 06 Lut 2008 Posty: 7852 Skąd: Łańcut
|
Wysłany: 08-11-2012, 03:14
|
|
|
Cytat: | Wnętrze Sigmy jest boskie, |
mam przeciwne zdanie. Szczególnie tragiczna jest kierownica. Za to z zewnatrz piekne sa Sigmy . Ta kombi takze jest fajna ale przydałby sie alusy |
_________________ Dzis jest pierwszy dzień reszty Twojego życia... Co z nim zrobisz zależy od Ciebie. Działaj!!!
-Tato czy ten samochod jest zepsuty ???
-Nie synku.... to Diesel.....
Life is 2 short to drive boring cars
6 bolt only...
Najczesciej o trolowanie oskarzaja same Trole gdy brakuje im argumentów do trolowania
 |
|
|
|
 |
Hugo
Mitsumaniak srebrny szatan

Auto: EA5A Avance '01 & SS 1,6
Pomógł: 521 razy Dołączył: 06 Sie 2006 Posty: 21936 Skąd: Wolsztyn
|
Wysłany: 08-11-2012, 07:51
|
|
|
rosomak1983 napisał/a: | mam przeciwne zdanie | Faktycznie, kierownica dupy nie urywa, jednak bardziej chodziło mi o kształt deski rozdzielczej i ogólnie design wnętrza. |
|
|
|
 |
wojtas
Mitsumaniak

Auto: Sigmy, Zaćmienie i Kociak
Pomógł: 33 razy Dołączył: 28 Lis 2008 Posty: 3547 Skąd: Gniezno
|
Wysłany: 08-11-2012, 08:13
|
|
|
A co sądzicie o tych kierownicach:
Zawsze można wkleić coś nowszego z gala
Wiadomo kwestia gustu. |
_________________ ..
Każdy ma prawo się mylić, i tylko ten co nic nie robi nie popełnia błędów.
[F16A 12V M/T 92'][F07W 24V A/T 93'][D53A 24V GTS M/T 03'][V97W 24V GLS A/T 15'] |
|
|
|
 |
Tomek
Mitsumaniak forumowy ekspert

Auto: Q50s Red Sport
Pomógł: 86 razy Dołączył: 02 Wrz 2009 Posty: 11092 Skąd: Wieliczka
|
|
|
|
 |
volve
Mitsumaniak

Auto: Colt CZC 1.5T
Pomógł: 47 razy Dołączył: 31 Sty 2010 Posty: 4047 Skąd: Szczecin
|
Wysłany: 08-11-2012, 08:37
|
|
|
A ja chętnie zobaczyłbym, jak komponuje się kierownica Nardi Torino, tylko niestety jest inny odcień drewna |
_________________ Mitsubishi Carisma 1.8 GDI Elegance
 |
|
|
|
 |
Tomek

|
|
|
|
 |
moniaquba
|
Wysłany: 08-11-2012, 15:08
|
|
|
Rosomak1983 jak zwykle ma inne zdanie ale - fakt kierownica mi się nie podoba i zamierzam ją zmienić na tą z wersji z poduchą
Wojtek co do gazu - byłem na regulacji u gazownika ale nie jest jak trzeba. Przed regulacją auto gasło np. przy skręcaniu jak małe obroty były i np. 2 bieg. Po regulacji ten problem znikł. Ale za szybko przełącza na gaz jak jest zimny i gaśnie. Osobiście prosiłem gazownika by na benzynie chodził do złapania temp. silnika pełnej ale coś mu nie wyszło bo przełącza się w połowie mniej więcej. Do tego pali mi się check engine na gazie (gazownicy niby ustawiają tak żeby oszukać komputer silnika) ale w tym wypadku winna jest sonda lambda która prawdopodobnie woła o wymianę mam też sporą stratę mocy na gazie. Czuje to pod pedałem. Do tego wszystkiego dochodzi lekkie falowanie obrotów i na gazie i na benzynie. Potrafi też np. po 50km na gazie po zgaszeniu po odpaleniu po kilku minutach postoju zgasnąć i dopiero jak z palca wyłączę gaz to zapali normalnie (chociaż teoretycznie zawsze odpala na benzynie).. To tak w skrócie takie rzeczy dzieją się z gazem Na skórę z elektryką i kilmatronika z wyświetlaczem choruje więc pewnie zagości - problem będzie tylko tylną kanapę w skórze dostać - boczki oczywiście też skórzane - najchętniej krem chociaż wiem ciężki w utrzymaniu.Zawiesił mi się też licznik ten od dystansu (czyli dolny) widać na zdjęciu z resztą i nie reaguje na wciskanie, wyginanie itd. przycisku Górny km normalnie odbija. Mam też do wymiany podświetlenie włącznika wycieraczki tylnej szyby ( i tu nie bardzo wiem jak to rozebrać żeby nie uszkodzić ) inne żarówki z pomocą Lukasz przez gg już wymieniłem. Przed zimą wpadnie chyba jeszcze sterowanie zamkiem z pilota. Bo mam wrażenie że zameczki się nie zawsze otworzą są dość wyrobione. Silniczek spryskiwaczy również do naprawienia oraz nie działa elektryka prawej lampy z przodu szumi coś tam ale nie działa. No i blacharka do roboty ale to na wiosnę zostawiam. Będzie może cały malowany - to chyba jedyne wyjście. I niebawem jak odbiorę części zawieszenie z przodu będzie robione:) Mam też ochotę wrzucić automat do niego - Lukasz mówi że wykonalne (skrzynie ta manualna chodzi niby ok ale np. z 5 na 4 chrobocze z 4 na 5 też i 1 czasem też) A jestem fanatykiem automatów - niestety nie było nic ciekawego do kupienia z sigm w automacie w momencie zakupu |
_________________ UWAGA MA TEGO UŻYTKOWNIKA - OSZUST, OKRADAJĄCY UŻYTKOWNIKÓW PRÓBUJĄCYCH KUPIĆ OD NIEGO CZĘŚCI!!! |
|
|
|
 |
moniaquba
|
Wysłany: 08-11-2012, 15:24
|
|
|
Jogurt to jest fabryczna dokładka ( myślę nad jej usunięciem) - fotkę zrobię to wrzucę.
Rosomak1983 tak tak felgi chyba seryjne wpadną póki co:)
wojtas021180 to mówisz że sigma moja ma 170KM ??
tomek84 tak fotele też są z gala - ale mówiąc szczerze ani te fotele ani ta kierownica jakoś mi nie leżą z wyglądu a myślę że i komfort foteli w sigmie jest lepsze, są jakoś inaczej wyrpofilowane z tego co widzę |
Ostatnio zmieniony przez moniaquba 08-11-2012, 15:30, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Tomek

|
|
|
|
 |
moniaquba
|
Wysłany: 08-11-2012, 15:31
|
|
|
Poszukam później to wrzucę fotkę były chyba 2 rodzaje tych felg?? Myślę że Wojtek lub Łukasz wiedzą więcej. Tak dokładka jest zdejmowana ale w komplecie ze zderzakiem z tego co wiem były tego typu gadżeciki |
|
|
|
 |
rosomak1983
Mitsumaniak werbalny terrorysta

Auto: Lancer GTi 2.0 Eclips 4x4 2.0T
Pomógł: 40 razy Dołączył: 06 Lut 2008 Posty: 7852 Skąd: Łańcut
|
Wysłany: 08-11-2012, 18:10
|
|
|
moniaquba napisał/a: | Rosomak1983 jak zwykle ma inne zdanie |
To rozumiem ze tobie sie sigma z zewnatrz nie podoba ???
moniaquba napisał/a: | ale - fakt kierownica mi się nie podoba |
hmm to jak inne czy taki samo mamy zdanie ??? |
_________________ Dzis jest pierwszy dzień reszty Twojego życia... Co z nim zrobisz zależy od Ciebie. Działaj!!!
-Tato czy ten samochod jest zepsuty ???
-Nie synku.... to Diesel.....
Life is 2 short to drive boring cars
6 bolt only...
Najczesciej o trolowanie oskarzaja same Trole gdy brakuje im argumentów do trolowania
 |
|
|
|
 |
|