Rozładowuje się akumulator - nikt nie wie co to może być |
Autor |
Wiadomość |
piotrekdm1983
Forumowicz
Auto: COLT CJ0 GLX 1.3 12V 1997
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 29-10-2012, 21:41 Rozładowuje się akumulator - nikt nie wie co to może być
|
|
|
Jest sobie miś .Wkładam kluczyk , rano wszystko się zapala po przekręceniu kluczyka , jak daję na zapłon wszystko gaśnie , słychać tykanie , licznik się zeruje , auto nie odpala , w ogóle nie słychać kręcenia , puszczam kluczyk i wszystko się zapala , włącza i jest światło i jest ok ale nie odpala . OK aku naładowałem przez cały dzień , podłączam odpala od razu . po 8 godzinach stania znowu to samo . 1 serwis - ma pan uszkodzony aku i bezpiecznik . Ok kupiłem nówkę 62ah 510A . po paru dniach znowu to samo - 2 serwis ma pan uszkodzony moduł w alternatorze ( bardzo rzadki przypadek mi powiedzieli ) ok wymiana na nowy , po tygodniu znowu to samo . 3 serwis - ma pan uszkodzony alternator - mówię przecież w 2 mi dopiero co wymieniali ale ok znowu wymiana altka . Tydzień czasu i znowu ku... to samo . Teraz siedzi w 4 serwisie - typowo elektrycznym i na razie nie wiedzą co jest , no kuźwa mać a skąd ja mam wiedzieć ? Miał ktoś coś takiego ? Co tu jest rozwalone ? Cos ewidentnie rozładowuje aku i nie odpala po paru godzinach stania . Obroty wcześniej były równe , teraz jak się zaczęły te problemy to delikatnie skaczą pomiędzy 1100 a 900 ale tak jak mówię delikatnie i nie przygasają światła i oświetlenie deski tak jak inni pisali no ale nie są równe , wcześniej chodził jak igiełka , wszystko idealnie . WTF ? Na razie mam kolekcję alternatorów i akumulatorów . |
|
|
|
 |
plecho1
Mitsumaniak
Auto: Laguna 3
Pomógł: 583 razy Dołączył: 02 Sty 2010 Posty: 10313 Skąd: Świdnik
|
Wysłany: 29-10-2012, 21:52
|
|
|
A było sprawdzane amperomierzem ile prądu auto pobiera przy wyjętym kluczyku ze stacyjki i czy były sprawdzane grube przewody dodatnie i ujemne biegnące od akumulatora? Czasem kiedy zaśniedzieją połączenia tych grubych przewodów, najczęściej masy lub jakiś odbiornik w aucie (uszkodzone radio czy alarm lub same zapalające się światła stopu z powodu źle wyregulowanego czujnika przy pedale hamulca) kradnie prąd, to mogą się dziać podobne historie. |
|
|
|
 |
piotrekdm1983
Forumowicz
Auto: COLT CJ0 GLX 1.3 12V 1997
|
Wysłany: 29-10-2012, 22:13
|
|
|
Tak , mówili ze wszystko sprawdzali amperomierzem i wyszło , że ten moduł w alternatorze powodował spięcia i rozładowywał aku . Alarmu nie mam , radia też nie , mam centralny na pilota . Może oni nie potrafią obsługiwać amperomierza skoro w każdym serwisie mówią co innego .
[ Dodano: 31-10-2012, 15:55 ]
Dzisiaj zadzwonili i powiedzieli , że na ich akumulatorze naładowanym odpala , na moim naładowanym też odpala ale nie zawsze za 1 razem co może świadczyć o uszkodzonej tulejce lub wariatora w rozruszniku - cokolwiek to jest ? Sprawdzili całą elektrykę i nic im nie rozładowuje akumulatora . Ja już nic z tego nie rozumiem . W piątek będą dzwonić co im udało się jeszcze ustalić i czy faktycznie to rozrusznik . Jeżeli okaże się , że rozrusznik to ile może kosztować wymiana / naprawa ?
[ Dodano: 05-11-2012, 08:15 ]
Ok , okazało się , że szczotki w rozruszniku sa do kitu i one rozładowywały każdy aku . Jakie jest oznaczenie szczotek do rozrusznika w Cj1A 1.3 12v z 1996 ?
[ Dodano: 07-01-2013, 16:45 ]
jednak to nie rozrusznik , po wymianie dalej to samo, rozładowuje cały aku świeżutki po 1,5 godzinie na wyłączonym, kto chce kupić Miśka któremu nie wiadomo co dolega ?
masakra . Ja już mam dość tego auta . Same problemy . |
|
|
|
 |
pkret
Nowy Forumowicz a new one
Auto: COLT V 2002
|
Wysłany: 25-04-2013, 08:56
|
|
|
Ja miałem podobną sytuację. Byłem załamany ciągłym rozładowywaniem aku. Jak się okazało problemem była .... zardzewiała śruba od kabla minusowego. Przeczyściłem, spryskałem WD40 i jeździ do dzisiaj. |
|
|
|
 |
drum_n_bass1
Forumowicz Trzy Diamenty
Auto: Colt CJO 98r. 1.6 16v
|
Wysłany: 10-05-2013, 11:47
|
|
|
Ja mam w sumie podobnie aczkolwiek rozladowywuje aku jakis miesiac od naladowania lub czasami dluzej a czasami krócej i pobor pradu na wyjetym kluczyku jest w normie i auto musialo by stac 2 tyg bez odpalania aby przy takim poborze nie odpalilo. Ale zauwazylem iz czasami jak otwieram drzwi od kierowcy to mi sie lampka na podsufitce nie pali i nie ma dzwieku jak mam wlaczone swiatla i silnik zgaszony a otwieram drzwi. Od strony pasażera lampka sie pali na podsufitce. Może ktoś wie czemu tak jest ze czasami dzwiek i lampka jest a czasami nie ma. Może u mnie od tego aku pada |
|
|
|
 |
ozzy89
Forumowicz

Auto: Honda Accord CH6
Pomógł: 3 razy Dołączył: 30 Maj 2010 Posty: 192 Skąd: Paczyna
|
Wysłany: 10-05-2013, 15:01
|
|
|
sprawdź stan krańcówki drzwi kierowcy |
|
|
|
 |
krzysieg
Forumowicz

Auto: Colt CJ1A 00'r.
Pomógł: 24 razy Dołączył: 18 Lut 2011 Posty: 575 Skąd: Jelenia góra
|
Wysłany: 10-05-2013, 18:33
|
|
|
drum_n_bass1 napisał/a: | Ja mam w sumie podobnie aczkolwiek rozladowywuje aku jakis miesiac od naladowania lub czasami dluzej a czasami krócej i pobor pradu na wyjetym kluczyku jest w normie i auto musialo by stac 2 tyg bez odpalania aby przy takim poborze nie odpalilo. |
To tak jakby było słabe ładowanie lub czasem zanikało , sprawdź napięcie na aku przy zapalonym silniku .
Włącznik przy drzwiach raczej nie ma nic z tym wspólnego sam się nie załącza tylko ma złe połączenie z masą przy otwartych drzwiach , odkręć go i zobacz czy blaszka pod spodem ma dobre połączenie z nadwoziem , śrubka też powinna być czysta .
Ale to raczej styki wewnątrz ja swój rozebrałem i wyczyściłem ale ciężko się go otwiera i trzeba skleić z powrotem , może najpierw sprubuj wd 40 . |
|
 |
Damiangardocki
Nowy Forumowicz
Auto: Lancer
|
Wysłany: 09-03-2019, 19:10
|
|
|
Witam,mam duży problem z rozladowujacym aku na postoju po zbadaniu miernikiem wyszło ze to radio,jednak na po wycięciu kabli problem dalej jest.Co może być tego powodem?czy pod bezpiecznikiem odpowiedzialnym za radio jest jeszcze jakieś inne urządzenie? Auto to lancer 2008 |
|
|
|
 |
Bizi78
Mitsumaniak Reklamożerca.

Auto: MSS 1.3 family 01r.
Pomógł: 823 razy Dołączył: 01 Sty 2010 Posty: 20990 Skąd: Częstochowa
|
Wysłany: 09-03-2019, 19:22
|
|
|
Masz moduł bluetooth |
_________________ Gość zobacz moją zieloną żabę .
 |
|
|
|
 |
Damiangardocki
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 11-03-2019, 09:04
|
|
|
Teoretycznie na kierownicy jest funkcja,ale jak robie skanowanie tele nie wyszukuje mi auta,wiec juz nie wiem... |
|
|
|
 |
Bizi78
Mitsumaniak Reklamożerca.

Auto: MSS 1.3 family 01r.
Pomógł: 823 razy Dołączył: 01 Sty 2010 Posty: 20990 Skąd: Częstochowa
|
Wysłany: 11-03-2019, 09:13
|
|
|
Często ten moduł pada i może krzaczyć.
Moduł powinien być za schowkiem, poszukaj tematu o handsfree tam powinny być jakieś fotki. |
_________________ Gość zobacz moją zieloną żabę .
 |
|
|
|
 |
Damiangardocki
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 11-03-2019, 09:28
|
|
|
ok dzieki
[ Dodano: 11-03-2019, 20:12 ]
Dziękuje kolego,strzał w dziesiątkę,moduł padł i pożerał baterie,po wycięciu kostki wszystko w normie,pozdrawiam |
|
|
|
 |
kukis1983
Nowy Forumowicz
Auto: Lancer VIII Sedan (CY0)
|
Wysłany: 19-01-2020, 18:05
|
|
|
Potwierdzam. Miałem tą samą sytuację. Też padł moduł bluetooth, który rozładowywał akumulator na postoju (wyłączonym i zamkniętym samochodzie). Odpięcie wtyczki od modułu rozwiązało problem. Lancer VIII (CYxA) sedan. |
|
|
|
 |
zaczim
Nowy Forumowicz
Auto: Mitsubishi Lancer
|
Wysłany: 31-05-2021, 11:06
|
|
|
Witam wszystkich!
Zalozylem konto, zeby potwierdzic slowa przedmowcow. Ja tez mialem problem z rozladowujacym sie akumulatorem mimo braku uzywania samochodu (stal 10 dni na podziemnym parkingu). Naladowalem akumulator i kierujac sie wskazowkami usunalem model bluetooth. Od tamtej pory nie mam problemu z rozladowujacym sie akumulatorem.
auto to Lancer VIII hatchback
Pozdrawiam! |
|
|
|
 |
|