Kontrolka świec żarowych (sprężynka) |
Autor |
Wiadomość |
spokoromek
Nowy Forumowicz
Auto: Mitsubishi Colt CZ5 1.5 DiD
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 29-10-2012, 22:47 Kontrolka świec żarowych (sprężynka)
|
|
|
Witam,
Postaram się pokrótce opisać problem.
Otóż samochód normalnie odpala, tj czekam aż świece się nagrzeją, po czym kontrolka gaśnie. Silnik chodzi równo i nagle kontrolka zapala się ponownie, pali się jakiś czas i znowu znika.
W zasadzie nie zauważyłem żeby coś się zmieniło. Moc jest w porządku. Z wydechu się nie kopci. Stąd mam zagwozdkę.
Przyznam się, że jestem nieco przeczulony w temacie tejże kontrolki, ponieważ wcześniej mieliśmy mondeo, a tam często taki błąd kończył się kosztowną wymianą wtryskiwaczy ; \\
Macie jakiś pomysł ? Nie znalazłem podobnego problemu na forum, liczę na Waszą pomoc.
Z góry dzięki ! |
_________________ no remorse, no repent |
Ostatnio zmieniony przez spokoromek 29-10-2012, 23:09, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
robertdg
Mitsumaniak SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 1300 razy Dołączył: 21 Cze 2009 Posty: 23638 Skąd: KSSE
|
Wysłany: 29-10-2012, 22:54
|
|
|
Bez kontroli błędów cięzko wnioskować gdyż nie jest to jednoznaczne |
_________________ Gość zobacz mojego Galanta
Jeżeli nie żyjesz na krawędzi, to znaczy, że zajmujesz za dużo miejsca
"Jesteś jedyną osobą na świecie, która może wykorzystać Twój potencjał" - Zig Ziglar
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie
 |
|
|
|
 |
spokoromek
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 29-10-2012, 23:10
|
|
|
Myślałem, że to może jakiś błahy problem, bo wszystko wydaje się być ok. Dlatego chciałem poczekać z wizytą u diagnosty i zaoszczędzić stówe póki co ; P |
|
|
|
 |
tokyo
Forumowicz
Auto: evo 126p :)
Pomógł: 35 razy Dołączył: 11 Kwi 2010 Posty: 1224 Skąd: Zabrze
|
Wysłany: 31-10-2012, 00:35
|
|
|
Witam
Sprawdz czy dzialaja ci swiatla stop.
Kontrolka spiralka nie koniecznie mowi nam o swiecach zarowych. Moze to byc czujnik stopu lub usterka w obwodzie zasilania ( jakis czujnik)
Sprawdz najpierw czujnik swiatel stopu.
Pozdrawiam |
_________________ FB: Tokyo Dawid Mitlas
IG: tokyo.dawid
Nic nie jest wieczne moje evo 126p rowniez . |
|
|
|
 |
spokoromek
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 16-11-2012, 16:18
|
|
|
Ostatnio wyprowadzając samochód z garażu zauważyłem, że spaliny uciekające spod silnika. Okazuje się, że jest rozszczelnienie gdzieś w okolicach końcówki kolektora wydechowego. Po weekendzie podjadę do mechanika.
Tak czy siak, dzięki za pomoc ; ) |
|
|
|
 |
lorus
Nowy Forumowicz lorus
Auto: mitsubishi colt
|
Wysłany: 16-04-2013, 12:40
|
|
|
[Witam wszystkich jestem tutaj nowy więc proszę o wyrozumiałość.Posiadam colta 2005 r 1.5 DID 95KM i wszystko było ok śmigał bez problemu od lutego 2012...lecz ostatnio mam taką zagadkę...przed zapłonem zapala się kontrolka podgrzania świec gaśnie i następuje zapłon i ponownie zapala nie kontrolka świec wcześniej takiej sytuacji nie było.Pali się ona do minuty i po ruszeniu gaśnie,silnik nie daje oznak do niepokoju wiec myślę ze to świece żarowe do wymiany tylko gdzie w Bydgoszczy dobrze to zrobią i za rozsądna cenę:)świece kupiłem 3 nowe NGK wiec chodzi o dobrego fachowca który to zrobi...może mieliście taki problem i polecacie kogoś.a dodam jeszcze że po krótkiej lub dłuższej podróży kiedy znów odpalam to kontrolka już się nie zapala może dlatego że jest silnik ciepły a może to nie świece?Macie jakieś pomysły..bo ja już sam nie wiem zawsze po dłuższym postoju się zapala przy następnych odpaleniach już nie...z Góry dzięki... |
|
|
|
 |
|