Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
COLT 1.3 4g13 problem z ECU
Autor Wiadomość
KONARSKI 
Nowy Forumowicz

Auto: colt 97
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 06-01-2013, 20:51   COLT 1.3 4g13 problem z ECU

Na wstępie chciałbym wszystkich serdecznie powitać bo jestem tutaj nowy. Posiadam colta CJO z 96r z gazem 3 generacji i mam taki problem ,że moja maszyna zaczęła bardzo dużo palić benzyny i problem z obrotami na biegu jałowym . Ponieważ mam dostęp do programu od instalacji gazowej mogłem obserwować pracę sondy na gazie jak i na benzynie i wygląda to tak jakby padł komputer albo jakiś jego obwód odpowiedzialny za odbiór sygnałału z sondy bo na gazie sonda prawidłowo oscyluje i attuator instalacji pracuje poprawnie czyli sonda napewno jest ok. Natomiast na benzynie czy to na biegu jałowym , czy w czasie jazdy zawsze jest mieszanka bogata 0.8v . Jak pamiętam jakieś pół roku temu programem od instalacji gazowej sprawdzałem pracę sondy na benzynie i ładnie sobie oscylowała w czasie jazdy, są też problemy z utrzymaniem wolnych obrotów. Nie jestem elektronikiem ale mechanika nie jest mi obca. Na pierwszy rzut oka wydaje mi się ,że padł komputer ale proszę was koledzy o pomoc bo może ktoś z was miał takie problemy a nie mogę znaleźć podobnego tematu?

Krzyzak 
moderator mitsumaniak
uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Wysłany: 06-01-2013, 20:59   

KONARSKI napisał/a:
na gazie sonda prawidłowo oscyluje
bo pewnie masz symulator sondy - a nie prawdziwy przebieg odczytywany z prawdziwej sondy

KONARSKI 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 06-01-2013, 21:13   

Prawdziwy odczyt kolego. Żeby ustawić czasy sondy na gazie trzeba było zobaczyć jak pracuje na benzynie i zawsze to pracowało poprawnie. Mam dostęp do analizatora spalin i cały czas mieszanka jest bardzo bogata. Mam taki sam komputer na podmianę ale nie wiem jak się mają sprawy z immo w tym aucie.

[ Dodano: 06-01-2013, 21:15 ]
Przy okazji chciałbym pogratulować stronki .Mona się dowiedzieć naprawdę fajnych rzeczy o mitsu. :D

Hugo 
Mitsumaniak
srebrny szatan

Auto: EA5A Avance '01 & SS 1,6
Wysłany: 07-01-2013, 16:17   

KONARSKI napisał/a:
Mam taki sam komputer na podmianę ale nie wiem jak się mają sprawy z immo w tym aucie
Musisz przełożyć komputer wtrysku (ECU), stacyjkę i wziąć kluczyk z jednego auta.

KONARSKI 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 07-01-2013, 17:36   

A czy jest moźliwość zdjęcia immo w tym ecu? Przy innych autach bez problemu idzie to zrobić ale nie mam pojęcia jak się ma to do colta?

Hugo 
Mitsumaniak
srebrny szatan

Auto: EA5A Avance '01 & SS 1,6
Wysłany: 07-01-2013, 21:47   

KONARSKI napisał/a:
A czy jest moźliwość zdjęcia immo w tym ecu?
Raczej tak, ale nie znam się na tym.

krzysieg 
Forumowicz

Auto: Colt CJ1A 00'r.
Wysłany: 08-01-2013, 12:54   

konar - Jesteś na 100% pewien że masz immo ?
Większość miała nawet najbardziej okrojone wersje z 96 r .
Ja mam z 2000r. i w pełnej wersji a mimo to nie mam , przynajmniej
pod obudową kolumny na stacyjce nie ma pętli indukcyjnej czyli plastikowej obudowy z
kabelkiem (porównywałem ze zdjęciami części z allegro).

KONARSKI 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 08-01-2013, 14:19   

Na stacyjce napeweno jest nawinięta cewka bo kiedyś rozbierałem żeby założyć żarówkę . Ale moze być stacyjka zmieniana a immo nie ma bo trochę lat już ma ta maszyna. Muszę to sprawdzić podmieniając komputer. Ale w dalszym ciągu interesuje mnie czy ktoś już miał taki przypadek i ściągał immo?

[ Dodano: 13-01-2013, 23:09 ]
Czy jest na tym forum ktoś kto ma trochę pojęcia na temat elektroniki i problemów z ECU w tych autach?

Odpowiedz do tematu