Przesunięty przez: Owczar 10-01-2013, 03:25 |
[EA2A/W 2.0] (Witam) Problem z instalacja elektryczną [radio |
Autor |
Wiadomość |
zmitradj
Nowy Forumowicz
Auto: Galant 2.0 kombi '02
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 09-01-2013, 22:45 [EA2A/W 2.0] (Witam) Problem z instalacja elektryczną [radio
|
|
|
na początek witam serdecznie jest to mój pierwszy post na tym forum.
jestem co prawda juz od 3 miesiecy szczesliwym posiadaczem Galanta wagona i nie bylo jakos czasu zeby sie zalogowac
ale do rzeczy niestety nei ma mnie na miejscu relacja od mojej zony:
zaraz po zakupie wymienilem radyjko na pioneera wersja budzetowa okolo 300 pln i zona mnie informuje ze podczas korzystania z radia wystepowaly wczesniej "pierdniecia" a ostatnio jakby "wybuchlo" - relacja żony ale pojechala do jakiegos tam magika ktory wymienil kostke przylaczeniowa i przez 1-2 tygodnie bylo ok i dzisiaj sytuacja sie powtorzyla radyjo "wybuchlo" i juz nie chce dzialac ?? - nei bylo roznicy czy korzystala z radia czy z Cd czy z USB wiec gdzie tutaj Koledzy i kolzeani szukac przyczynay radio - czy instalacja. bede mial dopiero mozliwosc pogmerania nie wczesniej jak za 2 tygodnie. Dzieki z gory za podpowiedzi to przekaze je mojej malzonce.
pozdroofka |
|
|
|
 |
fuegos
Forumowicz
Auto: EA5A 2.5
Kraj/Country: UK
Pomógł: 2 razy Dołączył: 05 Lut 2009 Posty: 164 Skąd: Henfield
|
Wysłany: 10-01-2013, 00:20
|
|
|
Jakie napiecie ladowania ma autko? Grzebal ktos w fabrycznej instalacji radia - wycinanie oryginalnych kostek i lutowanie kabli (nie daj Boze skrecanie!). Wypytaj zone co dokladnie rozumie przez wybuchajce radio bo brzmi to naprawde fascynujaco. Jezeli alternator laduje prawidlowo i instalacja jest nieprzerabiana stawiam na radio - sprawdz inne. Jak obecne nie dziala moge zaoferowac inne bo mam kilka na zbyciu |
_________________ GALANT EA5A 2.5 SPORT '01
 |
|
|
|
 |
plecho1
Mitsumaniak
Auto: Laguna 3
Pomógł: 583 razy Dołączył: 02 Sty 2010 Posty: 10313 Skąd: Świdnik
|
Wysłany: 10-01-2013, 06:04
|
|
|
A skąd wziąłeś masę? Bo częstym błędem pierwszy raz podłączających radia w Japończykach jest mylne podłączanie masy pod kabel do sterowania ściemniania radia. Przy szukaniu przewodów kabel ten zachowuje się jak masa a po włączeniu świateł pozycyjnych pojawia się na nim +12V i zaczynają się wtedy cyrki. Również podłączenie masy z masy anteny czasem stwarza problemy. Przy pierwszym podłączeniu masę należy podłączyć bezpośrednio do masy auta, w oryginalnej przejściówce z Mitsu na ISO jest czarny kabel z oczkiem który trzeba przykręcić do masy. |
|
|
|
 |
zmitradj
Nowy Forumowicz
Auto: Galant 2.0 kombi '02
|
Wysłany: 10-01-2013, 10:13
|
|
|
o i to jest konkretna odpowiedz zaraz to zonie podrzuce niech podjedzie do naszgo kolezki to sprawdzi niestety osobiscie nie moge tego zrobic dam znac jak cos wyjdzie
BTW wydaje mi sie ze kabel z podlaczeniem ISO jest oryginalny bez przejsciowek no i przypominam sobie ze pierwszym razem wlasnei jak zona mowila to cos tam z masa robili ale co ...................... to nie powiem |
|
|
|
 |
|