Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[2.5 TD] oświetlenie tablicy rejestracyjnej
Autor Wiadomość
Firek 
Forumowicz

Auto: Pajero II
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 08-01-2013, 15:36   [2.5 TD] oświetlenie tablicy rejestracyjnej

Witajcie po raz któryś juz przepaliła się żarówka od podświetlenia tablicy rejestracyjnej, wkurza mnie to no ale dziś po rozebraniu całości ujrzałem nie fajny widok boo wszystko pognite i miałem problem z wyciagnieciem żarówek, kable poodpadały z tego wszystkiego itd. i tu moje pytanie jak by wyglądało w świetle prawnym gdybym zastosował diody led o barwie białej oczywiście, coś na wzór nowszych aut z tym ze podświetlenie zrobiłbym sam. Albo by m dał kawałek plexi zamiast normalnego szkiełka i nawiercił dziurki aby delikatnie diody wystawały i oświetlały albo wkomponował je jakoś przy oryginalnym szkiełku. chyba że lampki kompletne pasują od jakiegoś innego auta??

Pozdrawiam i mam nadzieje że pomożecie ;)

jawaldek 
Mitsumaniak

Auto: Pajero 2.5 TDI manual 93
Zaproszone osoby: 3
Wysłany: 08-01-2013, 21:10   

Każdego rodzaju białe oświetlenie aby nie raziło kierowców z tyłu. Nie znam przypadku aby na technicznym przeglądzie sprawdzali jak jest oświetlona/podświetlona tylna rejestracja. Popatrz na lampy tzw "obrysówki" może jakaś podejdzie po małej adaptacji. Np taka http://allegro.pl/lampa-o...2900806490.html czerwoną część zamalujesz na czarno. Tylko mocuj tak aby ktoś nie obeznany nie urwał ich "łapiąc" się za otwieranie tylnych drzwi :mrgreen:
Ostatnio zmieniony przez jawaldek 08-01-2013, 21:17, w całości zmieniany 1 raz  

lukas 78 
Forumowicz

Auto: pajero 2,5 tdi
Wysłany: 08-01-2013, 21:15   

jak mówi Waldek możesz tam wsadzić nawet kabidówkę byle świeciła na biało bo tego wymaga kodeks PRD

Firek 
Forumowicz

Wysłany: 08-01-2013, 21:35   

Dzięki za informacje póki co spróbuje jutro zrobić po 3 diody na lampke w plexi jeśli wyjdzie fajnie i w ogóle to zamieszcze całą fotosesje co i jak zrobić dla potomków bo własnie się dowiedziałem że znajomy ma identyczny problem (stare klosze nadają się do wyrzucenia) i jutro będziemy rzeźbić i zobaczymy co z tego wyjdzie zdam relacje ;)

sz4kal 
Nowy Forumowicz

Auto: Wkrótce PII
Wysłany: 09-01-2013, 09:42   

Firek napisał/a:
Dzięki za informacje póki co spróbuje jutro zrobić po 3 diody na lampke w plexi jeśli wyjdzie fajnie i w ogóle to zamieszcze całą fotosesje co i jak zrobić dla potomków bo własnie się dowiedziałem że znajomy ma identyczny problem (stare klosze nadają się do wyrzucenia) i jutro będziemy rzeźbić i zobaczymy co z tego wyjdzie zdam relacje ;)

Witaj

Ja w swojej mini-ładowarce 2 lata temu zastosowałem moduły led IP67(12v), od tamtego czasu żadnego problemu nie mam z tymi ledami a wcześniej to co chwilę albo klosz zbity albo żarówka przepalona ...

Cena: około 2,00 zł Link do sklepu

Firek 
Forumowicz

Wysłany: 09-01-2013, 17:02   

Więc tak troszke pokombinowałem i jedyne co w mojej małej miejscowości dostałem to taśma led koszt jej to 20zł za 1metr, mniejszych kawałków nie chcieli sprzedać. Czas to około 1.5godziny łącznie z rozkręceniem tyłu (mi zeszło sporo czasu ze względu na to że żarówki były tak zaśniedziałe w gniazdach że był problem z ich wyciągnieciem). Generalnie potrzebujemy: taśme led (2 kawałki po 3 diody), klej na gorąco, śrubokręt, taśme izolacyjną, lutownicę i trochę inwencji twórczej. kable lutujemy do taśmy (bieguny są oznaczone + i -) kable u mnie akurat czarny to był -, zielono biały + po zlutowaniu, taśmą izolacyjną izolujemy łączenia, kleimy taśme klejem na ciepło do wnętrza oprawki i skręcamy wszystko do kupy i cieszymy się diodowym podświetleniem u mnie wyszło tak:

Uploaded with ImageShack.us

Później zamieszcze zdjęcie jak wygląda po zmroku i z daleka

Generalnie światło nie jest mega mocne tak jak to widziałem w paru autach że jeszcze wszystko w około jest oświetlone jest delikatnie w sam raz :)

W najbliższym czasie będę kombinował z podświetleniem nóg u kierowcy i pasażera po otworzeniu drzwi jeśli będą chętni napiszę co i jak :)

No i obiecane zdjęcie z daleka:

Uploaded with ImageShack.us

U-96 
Forumowicz

Auto: Pajero 2.8 TD Long
Wysłany: 10-01-2013, 22:53   

Panowie,

szkoda czasu na kombinowanie z listwami led. itp.

Kupuje się gotowe lampki led do podświetlania tablic w przyczepach/lawetach
po 20 PLN/szt. z kablami i śrubami
Następnie klika minut roboty odcięcie starych przerdzewiałych mocowań i w ich miejsce
przykręcamy do klapy nowe (oczywiście wewnątrz osłony tablicy) i gotowe.

Jeśli ktoś potrzebuje fotkę jak to u mnie wygląda, mogę zrobić i przesłać .

Pozdr.

Firek 
Forumowicz

Wysłany: 10-01-2013, 23:30   

Zgadzam się można by było coś takiego "wyrzeźbić" lecz ja potrzebowałem zrobić coś na "już" pogoda też nie zabardzo sprzyja pracom na dworzu... szukałem oryginałów diody to była ostateczność, dzwoniąc do ASO (nigdzie indziej nie znalazłem) koszt: 230zł za 2 lampeczki :/ i długi czas oczekiwania... I jestem z tego typu człowieka co lubi się napracować i mieć satysfakcje :D :twisted: no i miałem problem z tym aby od jakiegokolwiek sprzedającego uzyskać informacje odnośnie rozmiarów tych lampek ;)

P.S. najwazniejsze jest dla mnie to że światło nie jest tak mocne że wszystko w promieniu 3 metrów jest oświetlone tak jak w paru autach które widziałem :/

jawaldek 
Mitsumaniak

Auto: Pajero 2.5 TDI manual 93
Zaproszone osoby: 3
Wysłany: 10-01-2013, 23:43   

Firek napisał/a:
I jestem z tego typu człowieka co lubi się napracować i mieć satysfakcje :D :twisted:
:thumbup: i super że coś sam wymysliłeś

lukas 78 
Forumowicz

Auto: pajero 2,5 tdi
Wysłany: 11-01-2013, 16:02   

a ja jestem nadal za karbidówką :mrgreen:

Odpowiedz do tematu