Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[Cari 1.6] Błąd 11 i nierówna praca na wolnych obrotach
Autor Wiadomość
byczeks
[Usunięty]

Wysłany: 13-01-2013, 16:29   [Cari 1.6] Błąd 11 i nierówna praca na wolnych obrotach

Witam!
Wczoraj pytałem w wątku FAQ błędy, ale założę nowy wątek bo zrobiłem odczyt EvoScanem.

Dla przypomnienia – wczoraj podczas jazdy zapalił mi się check. Świecił może z 10 min. i sam zgasł podczas jazdy. Po podpięciu w garażu kabelka wymrugal błąd nr 11. W sumie to auto pracuje dobrze, może jak sie rozgrzeje i jest ciepły to delikatnie czuć na wolnych obrotach, że trochę poszarpuje. Podczas jazdy nic sie nie dzieje. Dziś rano jak go odpalilem po nocy to rownież nie pracował równo tylko szarpał trochę.

Robertdg (jeszcze raz dzięki za pomoc) postawił na sondę lambda.

Wczoraj wieczorem odpiąłem klemę, wykasowałem błąd.

Dziś rano żona pojechała do pracy. W sumie w obie strony ok. 80 km. Check podczas jazdy się nie zapalił. Po przyjeździe podpiąłem kabelek i … zero błędów. Podłączyłem EvoScana i sczytałem log na ciepłym silniku – odpalenie, praca na wolnych obrotach, przygazówka do 3000 obr. i znów praca na wolnych obrotach.

Może ktoś rzucić okiem na log i ewentualnie podpowiedzieć czy coś jest nie tak?

Zaznaczę, że auto delikatnie „tyrpie” na wolnych obrotach. Dodam, że niedawno mechanik wymieniał mi zawory, po wymianie było je słychać, ale pracował równo, wziął auto do ponownego ustawienia zaworów i po tej regulacji niby jest lebiej już ich tak nie słychać ale właśnie nie pracuje równo na wolnych obrotach.

Auto - Carisma 1.6 i + gaz 90 KM.
Co to może być?
Pozdrawiam!

LOG EvoScan do pobrania

szunaj 
Forumowicz
szunaj

Auto: Mitsubihi Carisma 1.6 16V
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 19-02-2013, 09:33   

Witam z tego co się orientuje to błąd 11 oznacza że coś nie tak z sondą lambda lub z jej obwodem

TrzecI 
Mitsumaniak

Auto: Carisma 1.6 16v
Wysłany: 21-02-2013, 16:28   

błąd 11 to
Heateted oxygen sensor (HO2S) no change of signal
coś nie tak z czujnikiem

Jasskier 
Nowy Forumowicz

Auto: Carisma 1.6
Wysłany: 26-03-2013, 09:05   

Kolego @byczeks możesz poda jeszcze raz logi z twojej carismy 1.6.Mam ten sam problem od 2-3 lat i nigdy nic wiecej nie było jak kasowanie błędu. Tej zimy zauważyłem większe spalanie i szukam co może by przyczyną.Tłumaczyłem to sobie niską temperaturą ale po sprawdzeniu na dystansie 400 km spalanie nie jest normalne. U ciebie w logach też jest tak gdy na rozgrznym silniku dodam trochę gazu to AFR spada do granicy 13. I gdy na 3 biegu wcisnę max gaz przy 2000rpm afr od razu idzie do 13. Wiem ze rok temu w tych samym przypadku wzbogacał delikatnie mieszankę dopiero przy 4000rpm i przy odcięciu jest 11.98.

Odpowiedz do tematu