Przesunięty przez: Hubeeert 21-03-2007, 02:12 |
silnik gaśnie jak jest zimny :( |
Autor |
Wiadomość |
ogi87 [Usunięty]
|
Wysłany: 03-01-2007, 12:17 silnik gaśnie jak jest zimny :(
|
|
|
Mam Colcika 1,3 12v z 1991 roku. Niedawo go zakupiłem od gościa ktory nim wogole nie jeździł samochód przestał jakies 4 miechy na dworze ale mniejsza z tym, mam problemy z odpaleniem go jak jest zimny i zawsze odpalajac go bo nocy musze dodac gazu i dopiero wtedy łapie a jak jest temp ponizej 0 to przez jakis czas musze dodawac gazu zeby nie zgasł jednak po jaks 30 sekundach wszystko wraca do normy i silnik wchodzi jak nalezy. W czym tkwi problem świece, przewody może słaby akumulator? PROSZE O POMOC I Z GÓRY WIELKIE DZIEKI! |
Ostatnio zmieniony przez ogi87 03-01-2007, 12:41, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Hubeeert
Mitsumaniak na urlopie
Auto: TOYOTA YARIS 4EVER
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 156 razy Dołączył: 21 Mar 2005 Posty: 17695 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 03-01-2007, 12:21
|
|
|
ogi87 slowo klucz to czujnik temp silnika - prawdopodobnie pada lub padl.
I jeszcze cos - na gorze forum jest wyraznie napisane "w temacie posta ma byc napisane czego temat dotyczy a nie tylko POMOCY! Za taki temat autor dostaje ostrzeżenie. " Jakbys zechcial edytowac temat - bedzie nam milo. |
Just think...
. |
|
|
|
 |
bear007 [Usunięty]
|
Wysłany: 03-01-2007, 12:25 Re: help!
|
|
|
ogi87 napisał/a: | Mam Colcika 1,3 12v z 1991 roku. Niedawo go zakupiłem od gościa ktory nim wogole nie jeździł samochód przestał jakies 4 miechy na dworze ale mniejsza z tym, mam problemy z odpaleniem go jak jest zimny i zawsze odpalajac go bo nocy musze dodac gazu i dopiero wtedy łapie a jak jest temp ponizej 0 to przez jakis czas musze dodawac gazu zeby nie zgasł jednak po jaks 30 sekundach wszystko wraca do normy i silnik wchodzi jak nalezy. W czym tkwi problem świece, przewody może słaby akumulator? PROSZE O POMOC I Z GÓRY WIELKIE DZIEKI! |
mialem takie objawy gdy moje wolne obroty nadawaly sie do ustawienia a po zabiegu jak reka odjął>>>ustawiaj wg strony Krzyżaka... |
|
|
|
 |
josie
Mitsumaniak majsterklepka

Auto: Omega B 2.0
Pomógł: 167 razy Dołączył: 08 Kwi 2005 Posty: 2517 Skąd: Gdynia
|
Wysłany: 03-01-2007, 12:36
|
|
|
bear007 napisał/a: | mialem takie objawy gdy moje wolne obroty nadawaly sie do ustawienia a po zabiegu jak reka odjął>>>ustawiaj wg strony Krzyżaka... |
Procedura ze str Krzyzaka się tutaj nie nada - to jest 1,3 na gaźniku.
Było trochę o gaźnikach i ssaniu w tych autach pisane - poszukaj |
|
|
|
 |
ogi87 [Usunięty]
|
Wysłany: 03-01-2007, 12:43
|
|
|
Hubeeert sorry nowy jestem na przyszłosc zapamietam. A ile taki czujnik moze kosztowac? |
|
|
|
 |
bear007 [Usunięty]
|
Wysłany: 03-01-2007, 12:45
|
|
|
ogi87 napisał/a: | Hubeeert sorry nowy jestem na przyszłosc zapamietam. | regulamin |
|
|
|
 |
Hubeeert
Mitsumaniak na urlopie
Auto: TOYOTA YARIS 4EVER
Pomógł: 156 razy Dołączył: 21 Mar 2005 Posty: 17695 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 03-01-2007, 13:30
|
|
|
ogi87 napisał/a: | Hubeeert sorry nowy jestem na przyszłosc zapamietam. A ile taki czujnik moze kosztowac? |
Nie ma sprawy
Wlasnie dlatego, ze jestes nowy zwrocilem Ci uwage a nie wlepilem ostrzezenie. Mamy tu zasade, ze "nowy uzytkownik" jest pod ochrona do 30 postow - bledy ludzka rzecz a forum ma byc przyjazne uzytkownikowi.
I cos jeszcze - jezeli chodzi o gaznik i gasniecie na zimno - prawdopodobnie jest to kwestia czyszczenia gaznika (wewnatrz i z zewnatrz) z brudu ktory nazbieral sie przez lata. Moze to byc tez kwestia trefnego paliwa, ktore zatankowales.
Zanim zaczniesz go rozbierac sprobuj zatankowac gdzies dobrego paliwa i wlac do niego jakis srodek do czyszczenia uklady paliwowego. Nie zaszkodzi a moze pomoc. Jak pomoze - znaczy ze bylo zasyfione. Jak nie - czyszczenie i regulacja. |
Just think...
. |
|
|
|
 |
szpala85
Mitsumaniak
Auto: dwie skarbonki
Pomógł: 23 razy Dołączył: 09 Sie 2006 Posty: 2156 Skąd: Jelenia Góra
|
Wysłany: 03-01-2007, 13:43
|
|
|
bear007 napisał/a: | ustawiaj wg strony Krzyżaka... |
mam dokladnie taki sam model colta , ustaw komputer i bedzie git , napewno , sam tak robilem i dziala |
|
|
|
 |
ogi87 [Usunięty]
|
Wysłany: 04-01-2007, 10:14
|
|
|
WITAM a wczoraj wieczorem zauważyłem cos nowego gdy odpaliłem smochodzik no i jak zwykle troche zaczał sie dławic wyłączyłem dmuchawe i radio i samochód zgasł?! |
|
|
|
 |
bear007 [Usunięty]
|
Wysłany: 04-01-2007, 10:25
|
|
|
jak ustawiasz obroty wszelkie urzadzenia elektryczne maja byc wylaczone i koła na wprost jesli masz wspomaganie
nie przeczytales strony Krzyżaka
musisz powtorzyc manewr |
|
|
|
 |
josie
Mitsumaniak majsterklepka

Auto: Omega B 2.0
Pomógł: 167 razy Dołączył: 08 Kwi 2005 Posty: 2517 Skąd: Gdynia
|
Wysłany: 04-01-2007, 10:40
|
|
|
szpala85 napisał/a: | mam dokladnie taki sam model colta , ustaw komputer i bedzie git , napewno , sam tak robilem i dziala |
To może napisz koledze jak się ustawia. I chyba nie komputer, bo go się nie da regulować, a gaźnik.
bear007 napisał/a: | jak ustawiasz obroty wszelkie urzadzenia elektryczne maja byc wylaczone i koła na wprost jesli masz wspomaganie
nie przeczytales strony Krzyżaka
musisz powtorzyc manewr |
bear007, Ty przeczytałeś posty w tym temace??
Po pierwsze to nie wtrysk a gaźnik, a na stronie Krzyzaka nie znalazłem procedury regulującej gaźnik. Po drugie ogi87 wogóle nic nie regulował więc nie wiadomo co ma powtarzać. Doszły mu tylko nowe objawy. |
|
|
|
 |
szpala85
Mitsumaniak
Auto: dwie skarbonki
Pomógł: 23 razy Dołączył: 09 Sie 2006 Posty: 2156 Skąd: Jelenia Góra
|
Wysłany: 04-01-2007, 12:17
|
|
|
josie, ale to jest taki sam model colta jak moj czyli gaznik sterowany podcisnieniami + komputer ktory steruje silnikiem krokowym i innymi bajerami
musisz odlaczyc kleme od akumulatora i odczekac chwilke az sie zrestartuje ,potem podlaczasz i :
1. wylaczasz wszystkie odbiorniki w aucie ..... WSZYSTKIE
2. odpalasz z kluczyka ..... NIE WCISKAJAC GAZU !!!! (pewnie tak robisz bo tez tak robilem ja byl zimny )
3. zostawiasz go tak na 10 - 20 min (wchodzi na 1500 obr. potem spada na 800 obr, potem znow na 3000 obr. i spada na 900 obr . )
4. i jak juz widzisz ze sa ciagle te same obroty czyli 800-900 to znaczy ze jest git i mozesz chulac
ps . w miedzy czasie powinien sie wlaczyc kilka razy wentylator od chlodnicy
mi takie cos zadzialalo i pomoglo jezeli cos popapralem to przepraszam
jezeli to nie pomoze to ja juz nie wiem co za diabel siedzi w tym colcie |
|
|
|
 |
gabi [Usunięty]
|
Wysłany: 24-02-2007, 19:56
|
|
|
ogi87,
napisz czy autko ci chodzi ja mam ten sam proble, dodatkowo jest muł. Jeżeli tak jaka była przyczyna. |
|
|
|
 |
|