Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
CA4A Malibu!
Autor Wiadomość
ozzy89 
Forumowicz

Auto: Honda Accord CH6
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 03-05-2011, 15:29   CA4A Malibu!

Uznałem, że nadszedł czas na zamianę mojego 1.3 :) ale nie mogłem kupić niczego innego niż Colta :D marzy mi się GTi lub Cyborg, ale obecnie są poza moim zasięgiem :P więc cel był prosty - znaleźć CA4A :mrgreen: w dziale sprzedam na forum Coltmanii pokazało się śliczne Malibu w moim ulubionym kolorze :D z ogłoszenia wynikało, że jest to zadbany egzemplarz, to się napaliłem :D wypytałem właściciela wcześniej o wady i czy coś jest do zrobienia. Odpowiedział, że bak cieknie, gdy jest nalany do pełna i lekko puknięty jest tylny zderzak. Więc ja na to: "pfff! Biorę go!" :mrgreen: Po Colta jechałem ponad 320 Km i się opłacało. Z zewnątrz wygląda dobrze. Bez wgniotek. Zderzak tylny wygląda lepiej niż w moim CA1A. Nadkola tylne ładnie zabezpieczone. Tylko przód jest pokiereszowany przez kamienie, ale zaprawki są zrobione. Lakierowi przydałaby się polerka, bo sporo swirlsów jest. Malowane były maska i przedni zderzak, tylny chyba też. Wszystko jest spasowane idealnie. Aha, chciałbym od razu zaznaczyć, że te wszystkie minusiki, o których piszę mi nie przeszkadzają. Bo to auto ma swój wiek, więc ideału nie oczekiwałem ;) Ktoś krzywo nakleił znaczek i nie jest idealnie na środku :lol: Szyba czołowa jest niestety w kiepskim stanie. Ma sporo śladów jakby po maleńkich kamieniach i rys po skrobaniu ;) Czarne ramki drzwi niestety już wypłowiały od słońca :P Halogeny jeszcze nie świecą :P We wnętrzu jest bardzo dobrze utrzymany. Welury w ogóle nie powycierane, plastiki nie porysowane, cała elektryka sprawna, kierownica niewiele wyślizgana, tak samo pedały, gałka zmiany biegów jak nowa :) Jedyne co może denerwować, to podskakująca tylna półka, ale jak przyzwyczaiłem się do świstu z szyberdach, to z tym też nie będzie problemu jak tylko kupię przejściówkę do kostek z radia :-D Silnik pracuje równo i cicho, nie bierze oleju :) Dynamika zaskoczyła mnie ogromnie. Parę razy się zapomniałem jak chciałem uciec ze skrzyżowania, więc ruszyłem jakbym jechał 1.3 i trochę pomieliłem :P Skrzynia biegów pracuje bardzo lekko, w zawieszeniu nie stwierdziłem luzów, coś tam czasem stuknie na dziurach, ale prowadzi się o wiele pewniej od mojego poprzedniego pupila ;)

Oczywiście już go robię pod siebie ;) Okleina z deski wyleciała, ściągnę folię z tylnej szyby ;) Końcówkę tłumika chyba zostawię ;) Felgi z GTi już wrzucone :) nowe wycieraczki i żarówki postojowe z przodu, klucz do kół :) chcę kupić jeszcze lotkę :) Poza wymianą baku na taki, który siedział w GTi :mrgreen: zmienię płyn chłodniczy i filtr paliwa. Przy 5-7 tys. obr. czasem się przydusi. Potem jeszcze filtr powietrza ;) olej za 4 tys km. Przejdę z Mobila na Motul :) w przyszłym roku rozrząd ;)

Pewnie nikt nie przeczyta tego wywodu, ale jedno jest pewne - kocham tego Colta! :mrgreen:

Jeszcze fotki:

Jogurt 
Mitsumaniak

Auto: CA4A & EA5W
Wysłany: 03-05-2011, 15:50   

ozzy89 napisał/a:
kocham tego Colta!
bo zdrowe CA4A to świetne autko. graty i niech się sprawuje

ozzy89 
Forumowicz

Wysłany: 05-10-2011, 01:16   

nadszedł czas na aktualizację :P

odkąd go kupiłem ciągle przy nim dłubie, czy to jakiś pomysł mi wpadnie do głowy, czy to trzeba wymienić jakąś część ;)

na początku wymieniłem bak razem z pływakiem, który wcześniej jeździł w GTi :D

W lipcu wpadły nowe tajwańskie wahacze przednie wraz z łącznikami stabilizatora ;) wymieniłem też przepustnicę wraz z ori uszczelką ;) samodzielnie wykonałem konserwację podwozia bez użycia profesjonalnego sprzętu ;) użyłem szczotki drucianej, papieru ściernego, cortaninu, podkładu reaktywnego, bitgumu i baranka w spreju ;) póki co się trzyma :D poniżej zdjęcia efektu końcowego:

Kupiłem lotkę z GTi, która czeka na pomalowanie, ale obiecałem sobie, że jej nie ruszę póki nie doprowadzę Colta do zadowalającego mnie stanu mechanicznego ;)

W sierpniu bawiłem się z kosmetykami. Poorboy's Professional Polish 2, Meguiars Ultra Cut Compound 105 i Collinite ;) wszystko nakładałem ręcznie. Trochę machania było, ale wyszedł ładny efekt. Lakier ładnie się zaświecił, płytkie rysy się poukrywały i kurz schodzi po przetarciu szmatką :)

W tym miesiącu chciałbym to powtórzyć, żeby zabezpieczyć lakier na zimę, ale zobaczymy czy czas i pogoda pozwolą ;)

Zmieniłem olej z Mobila 10W40 na Motula ;)

We wrześniu korzystając z jeszcze sprzyjającej pogody postanowiłem pomalować stalowe felgi na biało :D oczywiście w pełni amatorsko :P bez ściagania opon i ciężarków :P najpierw je oczyściłem, nałożyłem na rdzę cortanin. Na drugi dzień pomalowałem podkładem, potem białym matem w spray-u i bezbarwnym :) Niestety szczególne w rantach zalało mi się bezbarwnym i porobiły się żółte plamy, więc kupiłem jeszcze jedną puszkę białego matu i to zakryłem :lol: Efekt mnie zadowala, bo nie widać tej paskudnej rdzy, a było jej gruuubo. Nie jest to mistrzostwo świata, bo porobiło mi się pare zacieków, trochę syfków wpadło pod lakier itp :P Zobaczę jak to będzie wyglądało po zimie. Jeśli tragicznie to na następną będę malował na czarno ;)

Gdy pomalowałem siostrze zimowe stalówki przez głowę przeszła mi też myśl pomalowania swoich na złoto w przyszłym roki, ale przeszło mi ;)

Przy przeglądzie Colt nie spełniał norm emisji spalin, do wymiany poszedł katalizator, więc kupiłem uniwersalny.

Jeszcze się okazało, że mam nieszczelność przy plecionce, a że była wcześniej spawana, to wymienię cały odcinek wydechu, w którym się ona znajduje. Udało mi się znaleźć dobrą używkę. Do tego zamówiłem ori uszczelki w zabrzańskim her-gumie ;) Za parę dni przyjdą jeszcze nowe: kopułka aparatu, palec rozdzielacza i świece Denso (nie chciałem NGK, bo nie było made in Japan :P ). W przyszłym miesiącu jeszcze kable WN NGK ;) Wciąż próbuję upolować przepływkę, ale zawsze wyskoczy jakaś ważniejsza inwestycja, bo prawdopodobnie przez nią dzieją mi się dziwne rzeczy na wysokich obrotach. Zobaczę jeszcze po wymianie elementów układu zapłonowego ;) Potem jeszcze do wymiany polecą tarcze i klocki z przodu. Jeszcze nie wiem jakiego producenta ;) Później rozrząd i mam nadzieję, że w końcu będę mógł pomalować i zamontować lotkę :twisted:

ciekawe czy ktoś przeczyta całość :lol:

emilio_09 
Mitsumaniak

Auto: Mirage
Wysłany: 05-10-2011, 18:00   

zgrabny colcik gratuluje, powiedz mi jak to jest numer koloru, genialny jest :!: i widzę go na mojej wyścigówce :twisted:

mkm 
Forumowicz

Auto: Colty
Wysłany: 12-05-2012, 03:21   

Jakieś zmiany od ostatniej aktuzalizacji czy tylko jazda?

ozzy89 
Forumowicz

Wysłany: 10-10-2012, 00:40   

emilio_09 napisał/a:
zgrabny colcik gratuluje, powiedz mi jak to jest numer koloru, genialny jest :!: i widzę go na mojej wyścigówce :twisted:

T25C (dzięki Juiceman)

mkm napisał/a:
Jakieś zmiany od ostatniej aktuzalizacji czy tylko jazda?

poza sprawami mechanicznymi, to tylko cieszyłem się z jazdy ;)

od ostaniej aktualizacji Coltowi zafundowałem:
-świece Denso, palec rozdzielacza, kopułkę, kable WN NGK
-używana dwururka z Klejowego GLXi w świetnym stanie
-klocki i tarcze z przodu TRW+płyn hamulcowy i w układzie sprzęgła
-szybę czołową
-pełen zestaw uszczelek i uszczelniaczy na górę silnika + rozrząd na dobrych zamiennikach. Powodem było puszczanie oleju przez uszczelkę pod głowicą na skrzynię. Całą robotę zrobiłem sam poza oczywiście sprawdzeniem i splanowaniem głowicy ;)
-nowe kondensatory w ECU
-prawa końcówka drążka kierowniczego+prawa osłona magłownicy

Nie zrobiłem jeszcze wybitego prawego sworznia wahacza.

Potem przez jakiś krótki czas jeździłem zadowolony z Malibu aż w końcu upolowałem wymarzone GTi :D Teraz CA4A czeka na nowego właściciela, który się nim zaopiekuje ;) tylko zainteresowanie kiepskie...

mkm 
Forumowicz

Wysłany: 15-11-2012, 03:53   

Sprzedał się?

ozzy89 
Forumowicz

Wysłany: 17-11-2012, 16:43   

mkm napisał/a:
Sprzedał się?

jeszcze nie... z otomoto zero odzewu. Na Coltmanii gdzie też jest wystawiony, kilka osób pytało, ale bez konkretów. Był jeden zainteresowany z mojej okolicy, bardzo mu się podobało, a jednak nie wziął. Ostatnio nawet mi się przysłużył jak GTi stało z powodu dziurki w górnym wężu chłodnicy ;)

ozzy89 
Forumowicz

Wysłany: 12-01-2013, 14:06   

Colt sprzedany ;) trafił w dobre ręce :)

mkm 
Forumowicz

Wysłany: 12-01-2013, 15:26   

Gratuluję zarówno sprzedającemu jak i kupującemu.
Z najnowszych doniesień - Colciak zbliża się do nowego domu.

ozzy89 
Forumowicz

Wysłany: 12-01-2013, 15:37   

mkm napisał/a:
Gratuluję zarówno sprzedającemu jak i kupującemu.
Z najnowszych doniesień - Colciak zbliża się do nowego domu.

Dzięki :) zapomniałem Tomkowi powiedzieć, żeby dał mi znać jak dojedzie :P

Tomek 
Mitsumaniak
forumowy ekspert

Auto: Q50s Red Sport
Wysłany: 13-01-2013, 10:14   

ozzy89 napisał/a:
Colt sprzedany ;) trafił w dobre ręce :)

źle mu nie będzie
ale rozpieszczać go nie zamierzam, to nie Galant
na pewno na start dostanie to co mu potrzeba,

wszystko w nowym temacie, jak tylko założę
Fiat Ducato L4H3 2.3 '15 - (09.2020 - ? )
FZ1 Yamaha Fazer '07 - (08.2021 - ? )

Były:
EA5A - Czarne Avance '01 - (02.2010 - 11.2013)
CJ4A - (08.2010 - 04.2011)
EA5W - Granatowy Elegance '02 - (11.2013 - 08.2014)
CA4A - Błękitne Malibu '95 - (01.2013 - ? )
DA5A - Czarny Avance - podejście drugie '04 - (05.2015 - 10.2018)
ER-5 - Niebieskie Kawasaki '99 - (06.2014 - 02.2021)
URL=https://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=109619]E70 BMW X5 40d '12 - (08.2019 - 11.2021)

ozzy89 
Forumowicz

Wysłany: 13-01-2013, 11:04   

tomek84 napisał/a:
źle mu nie będzie
ale rozpieszczać go nie zamierzam, to nie Galant

a lotki już szukasz :mrgreen: poza tym ja go też zbyt nie rozpieszczałem ;) po prostu starałem się wszystko robić na bieżąco ;) niektórych planów już nie zrealizowałem, bo wiadomo, GTi :P więc musiałem pozostawić to Tobie ;)

Tomek 
Mitsumaniak
forumowy ekspert

Auto: Q50s Red Sport
Wysłany: 13-01-2013, 11:23   

ozzy89 napisał/a:

a lotki już szukasz :mrgreen:

to jedyna rzecz, którą chciałbym zrobić jeśli o "LOOK"
Fiat Ducato L4H3 2.3 '15 - (09.2020 - ? )
FZ1 Yamaha Fazer '07 - (08.2021 - ? )

Były:
EA5A - Czarne Avance '01 - (02.2010 - 11.2013)
CJ4A - (08.2010 - 04.2011)
EA5W - Granatowy Elegance '02 - (11.2013 - 08.2014)
CA4A - Błękitne Malibu '95 - (01.2013 - ? )
DA5A - Czarny Avance - podejście drugie '04 - (05.2015 - 10.2018)
ER-5 - Niebieskie Kawasaki '99 - (06.2014 - 02.2021)
URL=https://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=109619]E70 BMW X5 40d '12 - (08.2019 - 11.2021)

ozzy89 
Forumowicz

Wysłany: 13-01-2013, 11:50   

tomek84 napisał/a:
ozzy89 napisał/a:

a lotki już szukasz :mrgreen:

to jedyna rzecz, którą chciałbym zrobić jeśli o "LOOK"

chyba więcej mu nie potrzeba poza felgą i zmianą końcówki wydechu ;)

Odpowiedz do tematu