|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
[MSS GDI] Ssanie - istnieje ? |
Autor |
Wiadomość |
adrian.mazur
Forumowicz
Auto: Outlander PHEV
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 20-01-2013, 16:33 [MSS GDI] Ssanie - istnieje ?
|
|
|
Witam , interesuje mnie "ssanie" w GDI. Czy istnieje coś takiego ? Szukałem na forum odpowiedzi, niestety nie znalazłem.
W Fiacie Sedici 1.6 po odpaleniu obroty wynoszą 1600rpm - przez dobre 2 - 3km a w SS GDI zauważyłem, że po odpaleniu przy -12 stopniach wyglądało tak :
Odpalenie -> 1700rpm -> 1000rpm i ok 750rpm i tyle , to wszystko dosłownie w 2 może 3 sekundy. Silnik nie telepie, przyspiesza ładnie itp ...
Czy tak to wygląda ? czy to jest poprawne ? |
|
|
|
 |
i9i
Mitsumaniak Szary Obywatel

Auto: Reno
Kraj/Country: Holland
Pomógł: 46 razy Dołączył: 19 Sie 2010 Posty: 2219 Skąd: Kerkrade
|
Wysłany: 20-01-2013, 19:03
|
|
|
Ssanie jako ssanie występowało w gaźnikowych silnikach, w systemach wtryskowych to komputer dostosowuje sobie dawki paliwa i obroty, jedne ECU dogrzewają silnik wyższymi obrotami inne bogatszą mieszanką i GDI korzysta z bogatszej mieszanki i w większości przypadków nie potrzebuje trzymać podwyższonych obrotów (w mojej Cari po kilku sekundach schodzi na 900 a po 3-4 km wchodzi w tryb GDIeco czyli w okolicach 80*C). Także jest to jak najbardziej normalne. |
_________________ Pozdrawiam
Adrian
Pomogłem?? Kliknij "Pomógł" nic nie kosztuje a motywuje
 |
|
|
|
 |
|
|