[Cari 1.8 GDI] Nieprawidłowo działająca tylna wycieraczka |
Autor |
Wiadomość |
MichuGdy
Mitsumaniak

Auto: Carisma II 1.8 GDI 2002 r.
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 3 razy Dołączył: 29 Lip 2007 Posty: 389 Skąd: Gdynia
|
Wysłany: 21-01-2013, 20:54 [Cari 1.8 GDI] Nieprawidłowo działająca tylna wycieraczka
|
|
|
Witajcie,
Piszę z kolejnym problemem, mianowicie z niedziałającą tylna wycieraczką.
Problem polega na tym, że w trybie przekręcenia manetki w tryb czasowy, zakres ruchu tylnej wycieraczki to na oko jej 1/3 normalnego zakresu. Rusza się powiedzmy z pozycji wyjściowej o jakieś 15 stopni i staje później za jakiś czas znowu 15 stopni, a powinna zrobić pełny zakres pracy tj 45 stopni i wrócić do pozycji wyjściowej.
Sprawdziłem przekaźnik wycieraczki - rozbebeszyłem go, sprawdziłem kondensatory i rezystory są ok. Podczas pracy wycieraczek słychać cykniecie.
Jeśli chodzi o manetkę w trybie ciągłej pracy wycieraczka chodzi prawidłowo.
Gdzie szukać przyczyny ? Problem jest dosyć denerwujący |
|
|
|
 |
plecho1
Mitsumaniak
Auto: Laguna 3
Pomógł: 583 razy Dołączył: 02 Sty 2010 Posty: 10313 Skąd: Świdnik
|
Wysłany: 21-01-2013, 21:06
|
|
|
Problem jest albo w silniczku, bo to właśnie w nim jest mechanizm który po podaniu na odpowiedni przewód krótkiego impulsu, prowadzi wycieraczkę do końca i z powrotem albo są przełamane przewody na przejściu z kabiny do klapy i jeszcze czasem łączą. |
|
|
|
 |
majonez1990
Nowy Forumowicz
Auto: Mitsubishi Carisma 1.6 (90KM)
|
Wysłany: 22-01-2013, 15:47
|
|
|
Żeby nie zakładać nowego tematu to skorzystam z okazji, czy po włączeniu spryskiwacza tylnej szyby powinna się uruchomić tylna wycieraczka tak jak na przodzie? |
|
|
|
 |
PatricoWroc
Mitsumaniak

Auto: Carisma II 1.8 GDI Elegance
Pomógł: 1 raz Dołączył: 04 Mar 2010 Posty: 366 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 22-01-2013, 22:58
|
|
|
majonez1990 napisał/a: | Żeby nie zakładać nowego tematu to skorzystam z okazji, czy po włączeniu spryskiwacza tylnej szyby powinna się uruchomić tylna wycieraczka tak jak na przodzie? |
Tak. |
|
 |
ManWithNoName
Forumowicz ManWithNoName
Auto: Mitsubishi Carisma 1.6 2000 r.
|
Wysłany: 16-03-2013, 16:04
|
|
|
Witam!
Czy problem został rozwiązany?
ja mam podobny: na czasowym tylna wycieraczka zatrzymuje się w połowie, po czym rusza kawałek i wraca do pozycji wyjściowej. Przednia działa bez zarzutu. |
_________________ Mitsubishi Carisma 1.6 2000 r. |
|
|
|
 |
|