|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
BIXENONY |
Autor |
Wiadomość |
MAX-315
Forumowicz
Auto: MITSUBISHI PAJERO SPORT V3.0
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 1 raz Dołączył: 05 Gru 2009 Posty: 97 Skąd: PADEW NARODOWA
|
Wysłany: 07-02-2013, 21:20 BIXENONY
|
|
|
Witam wszystkich mam pytanie czy zakładał ktos z was zestaw BiXENONOWY do pajero sporta i jak sie to zachowuje w czasie kontroli i czy sa jakies lampy przednie przystosowane do xenonów
Pozdrawiam MAX |
|
|
|
 |
Grodziak
Nowy Forumowicz
Auto: Pajero Sport 2.5 TD '04
|
Wysłany: 09-02-2013, 20:38
|
|
|
Ja ponad rok temu założyłem bixenony kupione na Allegro za około 200 zł, montaż trwał około godziny. Zanim się na to zdecydowałem, przeczytałem chyba wszystko co można znaleźć w internecie tzn. że nie legalne, że oślepiają innych kierowców itp. Żeby ograniczyć problemy zamontowałem zestaw zaraz po przeglądzie okresowym, w trakcie którego diagnosta ustawił światła w samochodzie. Po zmianie żarówek na xsenony różnica kosmiczna, nawet przy padającym deszczu i mokrym asfalcie światło się nie rozmywa. Jeżdżę na xsenonach ponad rok, jeszcze mi się nie zdarzyło, żeby ktoś jadący z przeciwka "dawał znaki", że go oślepiam. Założyłem palniki świecące zwykłym białym światłem, bez żadnej niebieskawej poświaty i jak ktoś patrzy i nie wie to myśli, że mam zwykłe żarówki.
Parę dni temu byłem znowu na przeglądzie okresowym, przed wyjazdem z domu zamieniłem xsenony na normalne żarówki - 5 minut roboty, kiedy wróciłem z przeglądy znowu założyłem xsenony i jeżdżę.
Z tego co udało mi się dowiedzieć to nie ma reflektorów xsenonowych do Sporta z homologacją. |
|
|
|
 |
michoł
Forumowicz

Auto: Pajero Sport 2,5 TD 2002r.
Pomógł: 8 razy Dołączył: 11 Cze 2011 Posty: 179 Skąd: Nowy Sącz
|
Wysłany: 09-02-2013, 21:24
|
|
|
Szkoda że zmieniłeś przed przeglądem, bardzo jestem ciekawy czy by to przeszło Czasami na widać że shoguny czyli angielskie wersje mają spryskiwacze reflektorów, może tam mieli z ksenonami. Na "radzieckim" forum widziałem że montują nawet z soczewkami w oryginalne lampy. |
|
|
|
 |
Grodziak
Nowy Forumowicz
Auto: Pajero Sport 2.5 TD '04
|
Wysłany: 10-02-2013, 13:16
|
|
|
Gdybym pojechał z ksenonami na przegląd na pewno samochód z xsenonami by go nie przeszedł. Żeby można było legalnie jeździć na xsenonach musisz mieć samopoziomujące się reflektory lub zawieszenie, spryskiwacze reflektorów i gładkie klosze lamp.
Z własnego doświadczenia wiem, że na stacjach diagnostycznych bardzo się tego wszystkiego czepiają, w moim drugim aucie tzn . Subaru Legacy mam fabryczne ksenony i jak byłem na przeglądzie to diagnosta przyczepił się, że nie ma spryskiwaczy lamp (bo są wbudowane w lampę i wyjeżdżają wtedy kiedy spryskuje się szybę), dopiero kiedy mu pokazałem, że są i działają dał mi spokój.
Widziałem te "radzieckie" soczewki i według mnie to jakaś "twórczość ludowa", kiedy zatrzyma mnie drogówka to wymienię palniki xsenonowe na normalne żarówki i pojadę dalej, a gdybym miał te soczewki dowód zabrany. Swoją drogą ciekawe czy w ogóle można prawidłowo ustawić te przerobione światła. |
|
|
|
 |
|
|