[II 3.0 V6] Tylnie swiatla przeciwmgielne - Outlander z USA |
Autor |
Wiadomość |
3_diamenty
Nowy Forumowicz

Auto: Mitsubishi Outlander II 3.0
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 16-08-2010, 23:34 [II 3.0 V6] Tylnie swiatla przeciwmgielne - Outlander z USA
|
|
|
Drodzy Forumowicze,
Dzisiaj odprawili mnie ze stacji kontroli pojazdow z racji braku posiadania tylnich ( rzekomo obowiazkowych ) swiatel przecimgielnych. Moja wersja ma halogeny przeciwmgielne tylko z przodu.
Czy macie/mieliscie podobny problem ? Czy istalowaliscie na tyl tego typu swiatla w Waszych samochodach ? Czy raczej szukaliscie inne stacji kontroli pojazdow ?
Pozdrawiam. |
|
|
|
 |
Hubeeert
Mitsumaniak na urlopie
Auto: TOYOTA YARIS 4EVER
Pomógł: 156 razy Dołączył: 21 Mar 2005 Posty: 17695 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 16-08-2010, 23:38
|
|
|
Tylne światla przeciwmgielne są obowiązkowe w EU. Przednie nie.
3_diamenty napisał/a: | Czy raczej szukaliscie inne stacji kontroli pojazdow ? |
Ostrzegam przed kontynuowaniem publicznie tego pomysłu. |
Just think...
. |
|
|
|
 |
mitsu00
Mitsumaniak
Auto: VOLVO XC70 AWD '13
Kraj/Country: Sweden
Pomógł: 34 razy Dołączył: 10 Lut 2009 Posty: 4355 Skąd: Sztokholm, Szwecja
|
Wysłany: 16-08-2010, 23:40 Re: Tylnie swiatla przeciwmgielne - Outlander z USA
|
|
|
3_diamenty napisał/a: | Drodzy Forumowicze,
Dzisiaj odprawili mnie ze stacji kontroli pojazdow z racji braku posiadania tylnich ( rzekomo obowiazkowych ) swiatel przecimgielnych. Moja wersja ma halogeny przeciwmgielne tylko z przodu.
Czy macie/mieliscie podobny problem ? Czy istalowaliscie na tyl tego typu swiatla w Waszych samochodach ? Czy raczej szukaliscie inne stacji kontroli pojazdow ?
Pozdrawiam. |
W 100% mieli rację że odprawili cię z kwitkiem. Auta amerykańskie żeby zostały dopuszczone do ruchu na terenie UE muszą zostać doposażone w tylne światła przeciwmgielne, żółte kierunkowskazy, klosze lamp z homologacją E zamiast DOT etc. Stacje diagnostyczne które przymykają na to oko, mogą stracić autoryzację jeśli taki pojazd zostanie zatrzymany do kontroli i okaże się że został dopuszczony do ruchu z ewidentnymi brakami. Co do kwestii jak zamontoważ tylne przeciwmgielne to pogoogluj. Są firmy ktore specjalizuja się w dostosowywaniu amerykańców do wymogów Unijnych. |
_________________ Pozdrawiam
Dominik |
Ostatnio zmieniony przez mitsu00 16-08-2010, 23:43, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
 |
regon
Forumowicz

Auto: MO II, 2,4 - już nie
|
Wysłany: 16-08-2010, 23:40
|
|
|
co prawda dotyczyło to innej marki ale bez tylnego przeciwmgielnego nie zarejestrują. Mi przerobili ze świateł cofania, były dwa a po robocie miałem jedno do cofania a drugi przeciwmgielne. |
|
|
|
 |
cardorosso
Forumowicz tektura i dykta

Auto: Out
|
Wysłany: 17-08-2010, 11:21
|
|
|
Ja bym poszukał innej stacji i poszedł tam z Zygmuntem Starym ,dobrze czy nie że chłopaka odesłali to juz inna kwestia . Brak przeciwmgielnych jest moim zdaniem mniejszym problemem niż dostanie po gałach z chińskiej żarówki 6000k . |
|
|
|
 |
regon
Forumowicz

Auto: MO II, 2,4 - już nie
|
Wysłany: 17-08-2010, 22:52
|
|
|
napewno mniejszym problemem ale drogowka bedzie sprawdzać przeciwmgielne a nie ostrość światła - lepiej to zrobić i zapomnieć o temacie |
|
|
|
 |
13zbyszek13
Forumowicz

Auto: 2,0 DID outlander 2009
|
Wysłany: 18-08-2010, 10:20
|
|
|
regon napisał/a: | napewno mniejszym problemem ale drogowka bedzie sprawdzać przeciwmgielne a nie ostrość światła - lepiej to zrobić i zapomnieć o temacie |
Tu kolego masz w 100 % rację a w przypadku outlandera II wykonanie takiej przeróbki to nie jest duży problem. |
_________________ MITSUBISHI to już historia teraz jest HONDA
 |
|
|
|
 |
mituser
Nowy Forumowicz
Auto: Mitsubishi Outlander
|
|
|
|
 |
13zbyszek13
Forumowicz

Auto: 2,0 DID outlander 2009
|
Wysłany: 25-08-2010, 21:58
|
|
|
Ja przerabiałem obrysówki których nie miałem na postojówki |
_________________ MITSUBISHI to już historia teraz jest HONDA
 |
|
|
|
 |
jaca71
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 ES '09
Pomógł: 18 razy Dołączył: 01 Wrz 2008 Posty: 4696 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 10-09-2010, 09:45
|
|
|
mituser napisał/a: | Czy ktos z Was przerabial tylne obrysowki na przeciwmgielne? |
Nie przerabiałem. Do lewego cofania mam wsadzone czerwone diody i włącznik z pomarańczową lampką w kabinie. 100% legal.
mituser napisał/a: | Jeszcze jedno pytanie - ile to kosztuje? |
Ja za przednie światła plus przeciwmgielne z tyłu - 1300zł.
Samo przeciwmgielne tył koło 150zł w Krakowie |
_________________ 1. Mitsubishi Lancer '09 (2008-...)
2. Honda Civic 5dr '98 (2010-...) 
 |
|
|
|
 |
wysmok
Forumowicz

Auto: OII 3.0 V6
|
Wysłany: 13-06-2013, 14:28
|
|
|
Panowie,
czy ktoś dorabiał światło przeciwmgielne w Gdańsku? Szukam solidnego miejsca, gdzie dorobią mi z głową i estetycznie to światełko.
3 przeglądy przechodziłem jak dotąd bezproblemowo, ostatnim razem diagnosta coś tam powiedział, że powinno być, ale problemów nie robił, ale aktualny przegląd przeszedłem już ledwo-ledwo. Także widać, że zaczynają coraz bardziej restrykcyjnie do tego podchodzić. Postanowiłem więc załatwić temat, żeby było z głowy.
PS.
Co ciekawe do reflektorów amerykańskich (DOT) i do braku sprysków (mam ksenony) jeszcze jakoś żaden jak dotąd się nie przyczepił. |
_________________ Pozdrawiam,
wysmok |
|
|
|
 |
sylb
Forumowicz

Auto: OUTLANDER 2.0DID
|
Wysłany: 13-06-2013, 17:39
|
|
|
Na allegro widzę, całe zderzaki tylne ze światłami. Jak bys wymienił całości i dorobił pstryczka elektryczka to powinno być OK.
Byle się trafił w takim samym kolorze. |
|
|
|
 |
wysmok
Forumowicz

|
Wysłany: 14-06-2013, 09:00
|
|
|
Rozumiem, że przeciwmgielne jest w światłach w zderzaku? Bo nawet o to nie zapytałem, a nie mam nikogo, żeby sprawdzić jak jest w wersji EU.
Ale czy jest sens kupować cały zderzak? Z tego co czytałem w innych tematach, np. TU, to niewiele trzeba zrobić:
darek_gdynia napisał/a: | auto jest przygotowane do ich montażu, w miejscu gdzie ma je europejska wersja jest zaślepione gniazdo, trzeba tam tylko włożyc oprawkę i pociągnąć wiązkę. |
"Pociągnąć wiązkę", czyli kable od lampy aż do miejsca, gdzie będzie włącznik, czyli praktycznie przez całe auto? Nie ma tam już jakiejś instalacji, biegnącej gdzieś do deski rozdzielczej, którą można wykorzystać? |
wysmok |
|
|
|
 |
tokyo
Forumowicz
Auto: evo 126p :)
Pomógł: 35 razy Dołączył: 11 Kwi 2010 Posty: 1224 Skąd: Zabrze
|
Wysłany: 20-06-2013, 23:47
|
|
|
Witam
Tak jak koledzy napisali powyzej:
Potrzebujesz rozwiertak
wyciagasz lewa blende w zderzaku, wiercisz w niej otwor pod oprawke (idealnie pasuja oprawki z Matiza - tylnia lampa), jeden kabelek podlanczas pod - nap czarny w gornej lewej lampie, drugi ciagniesz przez cale autko do kompa ( tam gdzie sa bezpieczniki) pod dolna biala duza pozioma kostke i tam trzeba wpiac. Zal komputerem opcje przeciwmgielnej i z tego samego przelacznika co do halogenow sterujesz przecimgielna.
Okolo 2 godz roboty. |
_________________ FB: Tokyo Dawid Mitlas
IG: tokyo.dawid
Nic nie jest wieczne moje evo 126p rowniez . |
|
|
|
 |
wysmok
Forumowicz

|
Wysłany: 21-06-2013, 09:27
|
|
|
tokyo, muchas gracias za szczegółową instrukcję. Ale mam dodatkowe pytania jeszcze.
tokyo napisał/a: | otwor pod oprawke (idealnie pasuja oprawki z Matiza - tylnia lampa) |
O! Dobrze wiedzieć. Oprawka od przeciwmgielnego z Matiza, czy jakakolwiek z tylnej lampy? Rozumiem, że żarówa z przeciwmgielnego z Matiza też może od razu być?
tokyo napisał/a: | Zal komputerem opcje przeciwmgielnej |
Bez grzebania w kompie nie da rady tego zrobić? Nie można po prostu zamontować dedykowanego włącznika, podłączyć pod napięcie i już?
tokyo napisał/a: | z tego samego przelacznika co do halogenow sterujesz przecimgielna. |
Tego niestety właśnie nie mam, bo nie mam halogenów. Ale rozumiem, że kwestia dorwania gdzieś włącznika przeciwmgielnych z wersji EU i tyle? |
wysmok |
|
|
|
 |
|