[MSS DID] Wyswietlacz dziwne zachowanie |
Autor |
Wiadomość |
landzio [Usunięty]
|
Wysłany: 17-02-2013, 18:01 [MSS DID] Wyswietlacz dziwne zachowanie
|
|
|
Witam mam pewien problem MSS did. Otóż kiedy odpalam samochód po dłuższym postoju i jadę wartości na wyświetlaczu tj. średnie spalanie oraz zasięg w kilometrach nie zmieniają się. Tzn kilometrów nie ubywa bo spalanie ma się prawo nie zmieniać. Kiedy zgaszę auto i zaraz zapale z powrotem wszystko wraca do normy spalanie zmienia się w gore i w dol zależny od jazdy a kilometry schodzą z zasięgu. I tu mam pytanko jaki czujnik jest za to odpowiedzialny. proszę o pomoc . |
|
|
|
 |
rudelek
Nowy Forumowicz Użytkownik zbanowany
Auto: Space Star 1.8 GDI 122KM '99
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 19-02-2013, 02:09
|
|
|
Zasięgiem nie ma co się kierować, bo można jedynie zostać "przypadkiem" bez paliwa w baku. Średnie spalanie od czasu do czasu przydałoby się skasować - na pewno wszystko wtedy wróci do normy. |
|
|
|
 |
landzio [Usunięty]
|
Wysłany: 19-02-2013, 19:58
|
|
|
Wiem ze nie ma się co sugerować zasięgiem chodzi o to ze wartości się nie zmieniają. Dopiero jak zgaszę i odpalę jeszcze raz to wartości się zmieniają normalnie tzn. spalanie wzrasta i maleje a kilometry schodzą.Także nie pomogłeś kolego. |
|
|
|
 |
zet-em
Forumowicz Mitsumaniak

Auto: Mitsubishi Space Star 1.3 GLX
Pomógł: 9 razy Dołączył: 12 Sty 2012 Posty: 429 Skąd: Zamość
|
Wysłany: 24-02-2013, 17:08
|
|
|
Jako stary elektronik, powiem Ci landzio - w trudnycgh do zdefiniowania problemach, najlepszy jest reset. Odłącz na 15-20 minut akumulator i podłącz ponownie. Jak wszystko wróci do normy, zobacz jak się będzie zachowywał.
Pzdr. |
_________________ Auta:
FSO Warszawa 223 - 1982
Renault 5 TS - 1987
FSO Polonez 1500 SLE - 1992
Fiat Uno 1.4 Kat - 2006
Mitsubishi Space Star 1.3 GLX - 2011
 |
|
|
|
 |
plecho1
Mitsumaniak
Auto: Laguna 3
Pomógł: 583 razy Dołączył: 02 Sty 2010 Posty: 10313 Skąd: Świdnik
|
Wysłany: 24-02-2013, 17:30
|
|
|
landzio, nie wiem z którego roku masz auto i na ile Twój problem może być zbieżny, ale w Carismie II, dokładnie w tej z przed drugiego liftu, czasem występowały problemy z oprogramowaniem wyświetlacza, szczególnie kiedy w aucie nie było oryginalnego radia. Wskazanie zasięgu jest wypadkową wielu zmiennych i nie odpowiada za nie jakiś jeden czujnik. |
|
|
|
 |
Ciacho
Nowy Forumowicz
Auto: Carisma '03 Di-D 115KM
|
Wysłany: 18-03-2013, 12:16
|
|
|
Temat już troszkę czasu ma, ale chciałem się podłączyć.
zet-em ma rację, należy najlepiej odłączyć klemę od akumulatora na parę minut i potem podłączyć. Wskazania komputera powinno wrócić do normy. U mnie to podziałało, miałem podobny problem w Cari II DiD po lifcie, gdzie komputer reagował nieraz po przejechaniu nawet 100km. |
|
|
|
 |
|