Jak dobrać się do konsoli z radiem? |
Autor |
Wiadomość |
Poler [Usunięty]
|
Wysłany: 05-01-2007, 23:50 Jak dobrać się do konsoli z radiem?
|
|
|
Witajcie!! Mam pytanie związane z koniecznością demontażu przedniej konsoli w Diamante [rocznik 93]. Chcę wyjąć CD i przy okazji wymienić przepalone żarówki oświetlające pokrętła klimatyzacji. Nie widzę tam żadnych śrub i zupełnie nie wiem jak temat ugryźć. Może ktoś demontował i może się podzielić swoimi doświadczeniami w tym temacie.
 |
|
|
|
 |
Tomek210
Forumowicz
Auto: Sigma'96
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 06-01-2007, 01:53
|
|
|
Najpierw zdemontuj obudowę tunelu środkowego tzn to wokół dźwigni biegów, z podłokietnikiem. Śruby są w popielniczce, chyba podłokietniku no i po bokach obudowy z przodu i z tyłu. Potem już dojdziesz jak zdjąć "drewienko" z otworem na radio. Panel klimatyzacji trzymały u mnie śruby pod tą "kratką" nad nim oraz pod drewienkiem radia. |
_________________ Sigma 24V'96r |
|
|
|
 |
Nachbar [Usunięty]
|
Wysłany: 06-01-2007, 08:35
|
|
|
tak jak Tomek210 napisał musisz się dobierać " od tyłu" zaczynając od podłokietnika i przesuwając się do przodu dojdziesz do samej góry. Jest jeden magiczny moment - to ta właśnie kratka z zegarkiem - ja miałem z nią wielki problem - jest na zatrzaski ale musisz uważać bo zaraz z tą kratką jest przeźroczysty plastik który oświetla konsolkę delikatnie na całej szerokości tej kratki. |
|
|
|
 |
Poler [Usunięty]
|
Wysłany: 08-01-2007, 13:51
|
|
|
Dziękuję za cenne wskazówki. Tak jak pisaliście zdjąłem najpierw tunel (6 srub w tym 2 ukryte pod przyciskami tylniej wycieraczki). Potem drewienko naookoło popielniczki i pojawiła się kaseta z radiem i CD. Zdemontowałem później panel z klimatyzacją (4 śruby) i koniec roboty. Co ciekawe odkryłem że popielniczka była podświetlana tylko żarówka była spalona. Cyknąłem zdjęcie podczas przeprowadzania demontażu.
 |
|
|
|
 |
pc [Usunięty]
|
Wysłany: 09-01-2007, 08:15
|
|
|
haha, mam identyczny welurek.
[ Dodano: 09-01-2007, 08:19 ]
co masz pod tym przyciskiem PUCH? nie mów że podstawek pod kubki... Jak mi tego brakuje w mojej Sigmusi... |
|
|
|
 |
Nachbar [Usunięty]
|
Wysłany: 09-01-2007, 20:03
|
|
|
najważniejsze że udało się bez strat .... |
|
|
|
 |
Poler [Usunięty]
|
Wysłany: 11-01-2007, 01:18
|
|
|
pc napisał/a: | co masz pod tym przyciskiem PUCH? nie mów że podstawek pod kubki... Jak mi tego brakuje w mojej Sigmusi... |
W wersjach USA jest tam właśnie wysuwana tacka na 2 flaszki. Nie używam tego bo zasłania przyciski i pokrętła od klimy. Kiedyś w lato chciałem się ochłodzić bardziej podczas jazdy i zacząłem schylać głowę pod te kubki. Wjechałem komuś w zad.
[ Dodano: 11-01-2007, 01:21 ]
Jeszcze pytanie. Czy ta żółta skrzynka pomiędzy przednimi fotelami to komputer i jednocześnie sterownik do airbagów? Intrygują mnie te wtyczki z kablami, chyba to porozpinam i sprawdzę czy odpali motor.
 |
|
|
|
 |
Hubeeert
Mitsumaniak na urlopie
Auto: TOYOTA YARIS 4EVER
Pomógł: 156 razy Dołączył: 21 Mar 2005 Posty: 17695 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 11-01-2007, 16:22
|
|
|
Ja bym tego nie rozpinal. Cyknij fotke z napisami - znaczy zeby mozna bylo odczytac - bedzie wiecej wiadomo.
Ja obstawiam, ze to ECU poduszek i napinaczy pasow. |
Just think...
. |
|
|
|
 |
grzess81 [Usunięty]
|
Wysłany: 11-01-2007, 17:42
|
|
|
Amoze ten komputer jest od skrzyni biegow automatycznej, bo w manualach tego nie ma. |
|
|
|
 |
Tomek210
Forumowicz
Auto: Sigma'96
|
Wysłany: 11-01-2007, 21:29
|
|
|
To sterownik airbagów, lepiej nic od niego nie odpinaj jeśli akumulator jest podłączony.. |
_________________ Sigma 24V'96r |
|
|
|
 |
kotomi
Forumowicz
Auto: Sigma 12V kb
|
Wysłany: 12-01-2007, 12:18
|
|
|
pc. Mam nadzieję, Cie pocieszyć. . Powinienes mieć podstawki pod kubki. Jak podniesiesz klapę podłokietnika to w tej klapie (od spodu) powienienes mieć przycisk zwalniający tę tackę. Tacka ta jest niejako zintegrowana z klapa podłokietnika. Wygląda to tak, że sama klapa podłokietnika jest podniesiona, natomiast tacka na kubki jest na miejscu podłokietnika. Jeśli nie będziesz mógł znależć to daj znac, zrobię foto i wyslę. Pozdrawiam |
|
|
|
 |
Nachbar [Usunięty]
|
Wysłany: 12-01-2007, 17:12
|
|
|
ale ten pomysł mi osobiście się nie podoba - strasznie nieporęczny jest ten uchwyt a ile razy rozlałem coś z puszki.... a już na 100% nie postawisz tam butelki z napojem 0,5 l - nie można wtedy zmieniać biegów (( |
|
|
|
 |
kotomi
Forumowicz
Auto: Sigma 12V kb
|
Wysłany: 13-01-2007, 08:12
|
|
|
masz rację, rozwiązanie mało przemyślane, podobnie, jak i umiejscowienie popielniczki , Ale ponoc nie ma róży bez kolców. |
|
|
|
 |
|