Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Pomoc przy rozrzadzie
Autor Wiadomość
grzesiek2208 
Forumowicz

Auto: Pajero pinin
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 19-02-2013, 20:03   Pomoc przy rozrzadzie

Witam kolegow mam problem chodzi o ''hydrauliczny napinacz rozrzadu'' przy wymianie paska pompy wody i calej reszty nie wymienilem napinacza poniewaz mechanik twierdzi ze kosztuje on 500zł!! za czesci rozrzadu zaplacilem 450zł i nie bylo napinacza w komplecie tylko do kupienia osobno jak wyglada ta sprawa u was? wymienialiscie to? prosze o pomoc sprawa jest powazna ja kazalem zamontowac stary napinacz mechanik twierdzi ze jest ok i nic sie niestanie lecz powinienem go wymienic za jakis czas pierwszy raz sie spotykam z sytuacja gdzie napinacz kosztuje 500zł!! co o tym sadzicie?

[ Dodano: 19-02-2013, 20:04 ]
dodam tylko ze mechanik byl zdziwiony ze taki napinacz jest w tym samochodzie poniewaz w katalogu go nie bylo

gol23 
Nowy Forumowicz

Auto: Pajero Pinin 1.8GDI
Wysłany: 19-02-2013, 23:05   

Zgadza sie. Jest hydrauliczny napinacz i jest masakrycznie drogi. Ja kupowalem oryginal. Trzeba wymienic bo jak padnie to caly silnik szlag trafi.

mstrucz 
Forumowicz

Auto: Pinin 1,8 MPI
Wysłany: 24-02-2013, 19:31   

Jeżeli to GDI to jak najbardziej trzeba wymienić ten napinacz (dlatego jest taka różnica w cenach rozrządu do MPI bo tam przy jednym wałku tego napinacza nie ma). Napinacz taki to kolejne łozysko - teraz zaoszczędzisz , za 20 tyś się zepsuje i znowu cały rozrząd (czyli 1000 zł) do wymiany. Cena napinacza jest szokująca bo to raczej tylko oryginały, ale poszukaj do innych modeli Mitsu z tym silnikiem, Pinin nie zawsze występuje w takich katalogach, może jest zamiennik lub w tańszej cenie. ALe wymienić należy obowiązkowo.

grzesiek2208 
Forumowicz

Wysłany: 24-02-2013, 21:25   

co ile sie wymienia rozrzad??? mechanik mowil ze co 60tysi a nie 90???

plecho1 
Mitsumaniak

Auto: Laguna 3
Wysłany: 24-02-2013, 21:55   

Co 90 tys w serwisie ASO bo dają na tyle gwarancję a co 60 tys poza.
Napinacz hydrauliczny jak i rolki można wymieniać co druga wymianę paska czyli co 120 tys km. Ja do poprzedniej Carismy GDI za napinacz zamiennik dałem około 350zł.

Piotrek4 
Forumowicz

Auto: Pajero Pinin MPI 5d 2002
Wysłany: 25-02-2013, 12:52   

A co ile wymienia się rozrząd w MPI?? Jaka jest orientacyjnie cena części??
2004 Rover 75 2.0 D 2010-2014
1988 Mercedes C124 300CE lpg 2005-2007 w dobrych rękach jeździ do dziś

grzesiek2208 
Forumowicz

Wysłany: 25-02-2013, 14:30   

ja bym nie odwazyl sie wymieniac rolki i napinacz co 120tysi wymienilem wszystko i spokojna glowa nie chce zeby kiedys zawiodło mnie auto np w terenie i co ja później zrobię?? jesli chodzi o MPI to masz duzo tansze czesci i nie masz hydraulicznego napinacza wiec zmiescisz sie w 600-700zl wraz z praca mechanika

czortunio 
Forumowicz

Auto: Pajero III 2,5 TD
Wysłany: 28-01-2014, 16:14   

Cytat:
Co 90 tys w serwisie ASO bo dają na tyle gwarancję a co 60 tys poza.

Taak ? A to ciekawe ... może jakieś źródło tej wiedzy ? Tylko nie znajomy mechanik z Hebzi Dolnej ...

michalcjo 
Forumowicz

Auto: colt cjo
Wysłany: 11-02-2014, 19:27   

w serwisie chyba lepiej potrafią :mrgreen: skoro na 90 tyś .................................................................................................................................................................................................................................................................................

ale KASOWAĆ

turysta 
Nowy Forumowicz

Auto: PININ 2GDI
Wysłany: 13-02-2014, 17:08   

W moim pininku GDI niemiecki mechanik przestawił rozrząd o jeden ząbek a polski mechanik przy wymianie powtórzył jego błąd. Pojechałem na hamownię a tu brakuje prawie 20 KM. Trochę to trwało zanim znalazłem przyczynę. Wniosek jest taki że jak chcesz mieć coś zrobione dobrze zrób sobie sam. Przy wymianie rozrządu nie trzeba wymieniać napinacza hydraulicznego. Kontrola polega na naciśnięciu tłoczyska siłą rosnącą stopniowo do 20 kg. Maksymalne przesunięcie tłoczyska pod jej działaniem nie powinno przekroczyć 1 mm. Jeżeli jest większe, trzeba wymienić napinacz. Jeszcze ważne jest by napinacz przed montażem ściskać w imadle PIONOWO.

Odpowiedz do tematu