|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
problem ze skrzynią biegów i pompą awc |
Autor |
Wiadomość |
sila
Nowy Forumowicz
Auto: lancer ralliart
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 10-03-2013, 00:12 problem ze skrzynią biegów i pompą awc
|
|
|
Witam. Na początku chciałbym się przywitać. Właśnie stałem się nowym użytkownikiem Lancera. Niestety po chwili zauroczenia pojawiły się pierwsze (oby niezbyt kosztowne) problemy. Mianowicie:
1) zmiana biegów następuje nieco ociężale, na chwilę przed wrzuceniem wyższego biegu następuje chwiliowy wzrost obrotów. Podczas jazdy po mieście biegi zmieniają się dość szybko i już przy 60km/h mam wrzuconą 6, i jadąc na niej występują niewielkie wahania obrotów +200/min. Przy jeździe w trybie manualnym jadąc na 4 z niezmiennie wciśniętym pedałem gazu występuje dziwny wzrost obrotów i zwiększenie głośności silnika. Kickdown działa prawidłowo.
2) Kilka dni temu zapaliła mi się kontrolka układu kierowniczego i napis "service required" oraz wystąpił brak możliwości zmiany ustawień trybów jazdy "szutr, śnieg, asfalt". Byłem w serwisie i zdiagnozowali błąd c161E, czyli pompa AWC. Płynu w zbiorniczku pompy jest ponad stan i po włączeniu silnika nie zmienia się. Nie wiem jak używał go poprzedni właściciel.
I teraz moje pytania. Czy pompa rzeczywiścia padła czy może jest zapowietrzony dyferencjał. Odnosnie zmiany biegów - czego szukać. Pomoże wymiana oleju w skrzyni, czy dać sobie spokój. Jeżeli wymieniać to jakiego oleju użyć - Diaqueen SST1 czy są zamienniki. Proszę o pomoc |
|
|
|
 |
tomekrvf
Forumowicz

Auto: EA5W, VTR 1000, HIENA, AR 147
Pomógł: 48 razy Dołączył: 17 Maj 2005 Posty: 2309 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 10-03-2013, 22:58
|
|
|
sila napisał/a: | Jeżeli wymieniać to jakiego oleju użyć - Diaqueen SST1 czy są zamienniki. |
Olej możesz kupić w Fordzie. To ten sam olej co w PowerShift a kosztuje połowę mniej.
Wymianę musi wykonać człowiek który wie jak to się robi. Są 3 korki spustowe, jeden wlewowy i poziom mierzy się w ścisłej temperaturze oleju.
Pompy AWC niestety się psują i może być drooooogo. |
|
 |
tokyo
Forumowicz
Auto: evo 126p :)
Pomógł: 35 razy Dołączył: 11 Kwi 2010 Posty: 1224 Skąd: Zabrze
|
Wysłany: 10-03-2013, 23:56
|
|
|
Witam
Zanim cokolwiek zrobisz jedz do serwisu lub do goscia co orginalnego kompa diagnostycznego niech w opcji napedow wlaczy silnik w pompie. Jezeli nie zadziala to napewno pompa, pozniej sprawdz czy dochodzi napiecie podczas ponownego testu do silnika w pompie. Mozesz ja sprobowac (silnik ) dac do zregenerowania (mozliwe ze sie szczotki zawiewsily) lub kupic nowa/z drugiej reki.
Pozdrawiam
P.S.
Po pierwsze sprawdz wszystkie bezpieczniki |
_________________ FB: Tokyo Dawid Mitlas
IG: tokyo.dawid
Nic nie jest wieczne moje evo 126p rowniez . |
|
|
|
 |
|
|