Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Cari 1.8 GDI - brzdąka przy odpalaniu i podczas jazdy
Autor Wiadomość
nashkarol 
Forumowicz

Auto: Mitsu Cari 1.8 GDI 2000r.
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 09-03-2013, 13:24   Cari 1.8 GDI - brzdąka przy odpalaniu i podczas jazdy

Siema MitsuManiaki, pomóżcie bo nerwica jest już blisko ...

Sprawa wygląda następująco, jak odpalam to słychać wyraźnie jakby ktoś pod autem młotkiem uderzył w blachę, raz - dwa albo trzy razy :P zależy ... Odgłos ten słychać na zewnątrz i w środku auta wyraźnie.

Podczas jazdy pojawia się najczęściej na drugim i trzecim biegu, tylko już nie pojedyncze stuknięcia, tylko tak jakby coś się załączało (dźwięk porównywalny do jakichś trybów, które nie mogą się zazębić i trą o siebie). Jak zdejmę nogę z gazu, od razu ustaje. Dźwięk pojawia się kiedy chce w zasadzie, dlatego ciężko to zdiagnozować u mechanika, bo można jeździć czasami pół dnia i się nie pojawi... A czasami jest od razu przy pierwszym odpaleniu.

Odgłosy wyraźnie słyszalne (znajomy słyszał to na parkingu z odległości 100 metrów jak odjeżdżałem).

Błagam naprowadźcie mnie na jakiś trop, ostatnio na kanale szarpałem wydechem i oglądałem wszystko pod spodem, ale nic luźnego nie znalazłem. Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie (jak tylko bede potrafił).

Pozdrawiam

[ Dodano: 09-03-2013, 13:46 ]
Jak mi się uda, to nagram te dźwięki, wrzucę na YT i wkleję linki ... Samo nagranie będzie dosyć trudne, bo nie wiem kiedy ten dźwięk się pojawi. Szybciej złapię na kamerę te stuknięcia przy odpalaniu.

scoratir 
Forumowicz

Auto: Carisma II 1.6 99KM 99r
Wysłany: 09-03-2013, 16:28   

Może tak zrób, że nagraj ten dźwięk, a jak się uda to tez ten podczas jazdy. Mi to wygląda na luźną osłonę kolektora,albo tłumika, ale piszesz że to już sprawdziłeś...

radek8622 
Mitsumaniak

Auto: Galant 2,5v6 elegance 98r
Wysłany: 09-03-2013, 16:41   

Posprawdzaj zawieszenie sworznie i łączniki stabilizatora przód miałem takie stuki jak jechałem.Jak szybko ruszałem ustepowały troche bo zawieszenie się trochę odciążało.Dosyć głośno je słychać jak się tłucze to takie nieregularne uderzenia stawiam na zawieszenie przednie.

nashkarol 
Forumowicz

Wysłany: 10-03-2013, 22:50   

Zawieszenie sprawdzane i nie ma żadnych luzów ... Ale ten dźwięk podczas jazdy jest jak najbardziej równomierny, postaram się to nagrać, ale nie będzie łatwo ;)

scoratir jeszcze raz w wolnej chwili wyszarpie caly tłumik, bo jakby powiązać to z tymi uderzeniami przy odpalaniu, to też obstawiałbym tłumik. Może czasami jakaś blacha tak się ułoży, że pod obciążeniem obija się o coś ... Tylko, że to jest takie zawsze idealnie równe terkotanie ... Szybkie na dodatek.

Ostatnio ze znajomym jechalem i jak to usłyszał, to rzucił hasło: synchronizator w skrzyni biegów.
Co Wy na to ? Jest to możliwe ? Jak już pisalem, jak tylko pojawi się ten dźwięk wystarczy zdjąć nogę z gazu albo wysprzęglić i od razu ustaje. To trochę eliminuje luźną osłonę wydechu, bo po zdjęciu nogi z gazu silnik dalej jest na obrotach i wtedy powinno jeszcze bardziej tłuc :)

Wypowiedzcie się na temat synchronizatora.

Pozdrawiam

plecho1 
Mitsumaniak

Auto: Laguna 3
Wysłany: 10-03-2013, 23:00   

Auto odpalasz ze sprzęgłem w podłodze czy bez sprzęgła. Bo jeśli ze sprzęgłem, to te stuki na pewno nie pochodzą ze skrzyni.

nashkarol 
Forumowicz

Wysłany: 11-03-2013, 11:26   

Auto odpalam zawsze ze sprzeglem wcisnietym w podloge, ale moge poprobowac na rozne sposoby ... By moze te dwa odglosy nie maja ze soba nic wspolnego :(
Co w takim razie z dzwiekiem ujawniajacym.sie podczas jazdy ? Moze to byc cos takiego jak synchronizator ? Dzwieki te pojawiaja sie na drugim i trzecim biegu, na innych tego nie zauwazylem. Jak odglos ten sie pojawia, to czasami pomaga wysprzeglenie i przegazowanie, wtedy jeszcze brzdaknie na krotko w zakresie ok 2 tys obrotow i cisza do nastepnego pojawienia sie tego dzwieku.
Nie wiem jak jeszcze moge przyblizyc ta denerwujaca sytuacje.

volve 
Mitsumaniak

Auto: Colt CZC 1.5T
Wysłany: 11-03-2013, 11:31   

Spróbuj określić dokładnie, skąd ten dźwięk się wydobywa, bo tak ciężko powiedzieć.

Czy na postoju na luzie też pojawia się ten dźwięk ? Jeśli tak, to wciśnij wtedy sprzęgło i zobacz, czy cichnie i w którym momencie. Ciężko określić po samym opisie co to może być, jeśli na luzie też jest szum to może łożyska w skrzyni ?

nashkarol 
Forumowicz

Wysłany: 11-03-2013, 13:24   

Podczas jazdy dzwiek dochodzi spod auta, pojawia sie podczas przyspieszania na drugim i trzecim biegu w zakresie obrotow ok 2-2,5 tys , czyli pod obciazeniem.
Co jeszcze moge dodac ze swoich obserwacji, jak jest mroz to odglos pojawia sie bardzo zadko, a nawet w ogole, a jak ostatnio bylo kilka cieplych dni, to pojawial sie nagminnie ... Moze temperatura tez ma jakis wplyw.
Jak jade spokojnie to czasami wiem kiedy nastapi owy odglos, bo jest poprzedzony pojedynczym metalicznym brzdaknieciem ... wtedy po dodaniu gazu pojawia sie ten opisany w pierwsym poscie terkot.
Jeszcze jedno co zaobserwowalem, postawilem samochod pod domem, zgasilem i krecilem sie nieopodal, po jakims czasie rowniez uslyszalem pojedyncze brzdekniecie - jakby to trafnie porownac, cos podobnego do odglosu wciskanej nakretki od sloika :) taki metaliczny "klik" ;)
Prosze sie nie smiac z moich porownac, po prosti chce jak najbardziej przyblizyc odglosy wydawane przez moje auto.

scoratir 
Forumowicz

Auto: Carisma II 1.6 99KM 99r
Wysłany: 11-03-2013, 15:49   

Już sam nie wiem, może kolektor wydechowy pracuje na temperaturze i tak strzela... albo jest nawet gdzieś popękany (o ile jest żeliwny).

nashkarol 
Forumowicz

Wysłany: 11-03-2013, 16:53   

Ciezki temat, opisujac temat myslalem ze to jakas przypadlosc GDI (jedna z wielu niestety). Chcialbym, zeby to bylo cos z wydechem, a nie problem z jakas aparatura, bo to nigdy nie wrozy nic dobrego ...
Moze ktos jeszcze bedzie mial jakis pomysl, najgorsze jest to, ze malo jest mechanikow, ktorzy chca wziac GDI do warsztatu.
Piszcie wszystkie mozliwe opcje pasujace do objawow w moim aucie, bede sprawszal wszystko po kolei.

ross 
Forumowicz

Auto: Carisma 1.8 GDI 97
Wysłany: 11-03-2013, 18:50   

A może rozrusznik całkowicie nie wyzębia się?

nashkarol 
Forumowicz

Wysłany: 12-03-2013, 08:06   

A rozrusznik podczas jazdy pracuje ?

ross 
Forumowicz

Wysłany: 12-03-2013, 14:46   

nashkarol, Nie pracuje bo wtedy stanowi odwrotność funkcji i stałby się prądnicą co niebezpieczeństwo pożaru.Ja mam na myśli że zębatka rozrusznika może nie powracać i tylko ociera o koło zamachowe w czasie pracy silnika.

nashkarol 
Forumowicz

Wysłany: 12-03-2013, 17:35   

Rozumiem, wiec jak moge to sprawdzic ? Demontować rozrusznik ? Tylko trzymając go w rękach raczej niczego nie stwierdzę :( moze sprawdzić, czy nie jest luźny czy coś ...

ross 
Forumowicz

Wysłany: 12-03-2013, 18:33   

nashkarol, Można osłuchać specjalnym stetoskopem ,lub zdemontować i będzie widać ewentualne ślady na zębatce.

Odpowiedz do tematu