Badziewna szyba przednia czy megapech? |
Autor |
Wiadomość |
rezon
Mitsumaniak
Auto: był OutlanderII 2.0DID
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 21-12-2010, 07:22 Badziewna szyba przednia czy megapech?
|
|
|
Wczoraj zaliczyłem po raz trzeci kamyczek na szybę. Tym razem niestety skuteczny - szyba pójdzie do wymiany. W ciągu pół roku to już trzecia okazja do korzystania z ubezpieczenia Auto-szyba. Biorąc pod uwagę, że w ciągu dwudziestu dwóch lat jazdy miałem uszkodzone kamyczkami szyby zaledwie dwukrotnie + trzykrotnie w Outku, to trudno oprzeć się wrażeniu, że albo ja mam ostatnio MEGApecha, albo przednia szyba Outka jest po prostu z biegiem czasu coraz bardziej wrażliwa na uszkodzenia mechaniczne. Przy pierwszym razie (sierpień) był niewielki odprysk, za drugim razem (koniec listopada) nieco większy odprysk i niewielka pajęczynka - obydwa uszkodzenia zakwalifikowane do naprawy z ubezpieczenia. Wczorajszy kamyczek - duży odprysk i posuwające się pęknięcie - szyba oczywiście zakwalifikowana do wymiany. Prosiłem o zamiennik, bo jakoś do oryginałów Mitsu po doświadczeniach z klockami/tarczami, sprzęgłem i teraz z szybą to już mam coraz mniejsze zaufanie. |
_________________ był Outlander 2 2.0Did był Superb 1,8TSI 4x4 jest V60 CC  |
|
|
|
 |
bonito
Forumowicz
Auto: był Outlander II 2.0 TDI
Pomógł: 7 razy Dołączył: 31 Paź 2008 Posty: 556 Skąd: Gdynia
|
Wysłany: 21-12-2010, 07:47
|
|
|
Moim zdaniem to raczej kwestia szczęścia (mimo że szyba w Outladerze jest wyjątkowo cienka - dosłownie). Ja z kolei w poprzednim aucie (Passat) co roku zaliczałem kamień, a w Outladerze od 3 lat nic...
Z drugiej strony: po jakiś 100 tys i tak dobrze wymienić szybę bo stara jest zwykle porysowana i widok się pogarsza.
rezon - znalazłeś dobry zamiennik?
bonito |
|
|
|
 |
rezon
Mitsumaniak
|
Wysłany: 21-12-2010, 08:40
|
|
|
bonito napisał/a: | rezon - znalazłeś dobry zamiennik? | Wymiana będzie w JAAN Autoglass, bo oni mają podpisaną umowę z PZU. Zamienniki to bodajże Nordglass - czy dobry, zobaczymy po testach drogowych |
|
|
|
 |
mitsu00
Mitsumaniak
Auto: VOLVO XC70 AWD '13
Kraj/Country: Sweden
Pomógł: 34 razy Dołączył: 10 Lut 2009 Posty: 4355 Skąd: Sztokholm, Szwecja
|
Wysłany: 21-12-2010, 11:43 Re: Badziewna szyba przednia czy megapech?
|
|
|
rezon napisał/a: | Wczoraj zaliczyłem po raz trzeci kamyczek na szybę. Tym razem niestety skuteczny - szyba pójdzie do wymiany. W ciągu pół roku to już trzecia okazja do korzystania z ubezpieczenia Auto-szyba. Biorąc pod uwagę, że w ciągu dwudziestu dwóch lat jazdy miałem uszkodzone kamyczkami szyby zaledwie dwukrotnie + trzykrotnie w Outku, to trudno oprzeć się wrażeniu, że albo ja mam ostatnio MEGApecha, albo przednia szyba Outka jest po prostu z biegiem czasu coraz bardziej wrażliwa na uszkodzenia mechaniczne. Przy pierwszym razie (sierpień) był niewielki odprysk, za drugim razem (koniec listopada) nieco większy odprysk i niewielka pajęczynka - obydwa uszkodzenia zakwalifikowane do naprawy z ubezpieczenia. Wczorajszy kamyczek - duży odprysk i posuwające się pęknięcie - szyba oczywiście zakwalifikowana do wymiany. Prosiłem o zamiennik, bo jakoś do oryginałów Mitsu po doświadczeniach z klockami/tarczami, sprzęgłem i teraz z szybą to już mam coraz mniejsze zaufanie. |
Chyba jednak masz pecha. Mnie 2 tygodnie temu wymienili przednia szybe na gwarancji z powodu zepsutej wiazki ogrzewania. Zdazylem przejechac 10 km autostrada i dostalem kamieniem na wysokosci czola. Powstal odprysk wielkosci 5gr. |
_________________ Pozdrawiam
Dominik |
|
|
|
 |
rezon
Mitsumaniak
|
Wysłany: 21-12-2010, 15:22
|
|
|
mitsu00 napisał/a: | Zdazylem przejechac 10 km autostrada i dostalem kamieniem na wysokosci czola. Powstal odprysk wielkosci 5gr | Czyli jednak nie tylko mnie to dotyczy - pech jest zaraźliwy czy mamy podobne szyby made by Mitsu "dopracowane" przez księgowych? Jakoś wcześniej nie raz kamyczki też leciały na szybę, ale przez 22 lata tylko 2 razy miałem jakieś ślady - raz nawet skończyło się na wymianie. a tu proszę pół roku i trzy raz |
|
|
|
 |
Matejko
Mitsumaniak Macho Paczo

Auto: IS220D
Kraj/Country: Australia
Pomógł: 146 razy Dołączył: 04 Kwi 2005 Posty: 7054 Skąd: Calish4nia
|
Wysłany: 21-12-2010, 15:32
|
|
|
obstawiam megapecha, naprawiamy odpryski na szybach wlasnie po uderzeniach kamieni i nie ma zadnej normy, ze jakies auta sa czesciej, poprostu kto jak trafi |
_________________ Mateusz <Matejko>
Nissan Juke
Mazda 2
Lexus IS220D
Calish4nia
dużo jeżdże i lubię jeździć, ale jak jeżdżę po autostradach, to czasami zdarza się, że widze takich wariatów co zapieprzaja, aż głowa puchnie... ledwo co ich wyprzedzam |
|
|
|
 |
Student
Mitsumaniak
Auto: Avensis 1.8VVTi , 11r. Premium
Pomógł: 44 razy Dołączył: 24 Cze 2005 Posty: 2986 Skąd: Marki
|
Wysłany: 22-12-2010, 07:19
|
|
|
Dokładnie to pech a kolejna sprawa to ludzie znacznie szybciej jeżdżą niż 10 lat temu więc energia takiego kamyczka jest większa, ponadto żadko kto stosuje chlapacze
Ja raz wymieniłem a po tygodniu znowu miałem odprysk, teraz na wiosnę kolejna wymiana bo już idzie rysa.
Jeżeli ktoś chce robić na ORI to z AC i nie interesują was koszty, pewne ok. 2tys. kosztuje szyba w ASO. |
_________________ Avensis 1.8 T27 11r. 147KM Premium |
|
|
|
 |
rezon
Mitsumaniak
|
Wysłany: 22-12-2010, 07:37
|
|
|
Student napisał/a: | Jeżeli ktoś chce robić na ORI to z AC i nie interesują was koszty, pewne ok. 2tys. kosztuje szyba w ASO. | Na pewno nie będę robił na ORI mimo, że tak jak pisałem wymiana idzie z ubezpieczenia Auto-szyba. Oprócz pecha, to chyba jednak nasze szybki są wrażliwe. 10 lat temu ludzie nie jeździli wolniej - rekordy przejazdów na niektórych trasach mam z końca lat 90-tych, teraz mogę o takich czasach dojazdów tylko pomarzyć. Po za tym ostatnie uszkodzenie było w takich warunkach, że samochód z naprzeciwka mógł mieć ok. 40-50km/h, moja prędkość też była ok. 70, bo widok dwóch samochodów obok siebie w rowie nie zachęcał do większej prędkości. |
|
|
|
 |
Student
Mitsumaniak
Auto: Avensis 1.8VVTi , 11r. Premium
Pomógł: 44 razy Dołączył: 24 Cze 2005 Posty: 2986 Skąd: Marki
|
Wysłany: 22-12-2010, 14:38
|
|
|
Rezon ja też mam kilka rekordów ale nie w tym szukałem prędkości.
W starcie na światłach Ja na pewno poruszam się dużo szybciej niż reszta i dużo szybciej niż 10-15lat tenu np. Polonezem, ponadto jak pisałem, nie miałeś hlapacza w poldku to zaraz cię psy zgarnęły i było trzepanie.
Teraz nikt na to nie zwraca uwagi a kamienie głównie lecą nie z przeciwka tylko spod samochodów przed nami.
Ja w ciągu tygodnia na obwodnicy Radzymina złapałem dwa odpryski dokładnie w tym samym miejścu drogi, teoretycznie powinienem sie nauczyć i tam zwalniać do 50km/h aby nie złapać trzeciego ale "beton" jestem i nadal mam w tym miejścu ok. 130km/h.
Generalnie pech i tyle . |
_________________ Avensis 1.8 T27 11r. 147KM Premium |
|
|
|
 |
cebull
Mitsumaniak

Auto: Pajero IV 3,2
|
Wysłany: 23-12-2010, 21:55
|
|
|
to ja dolaczam do "pechowcow" szyba wymieniona w pierwszym roku uzytkowania (AC) - kamien spod tira jadacego w przeciwna strone
pare dni temu malzonka ma dostala strzala spod kol auta jadacego przed nia - tym razem bedziemy naprawiac bo odprysk jest dosc daleko od krawedzi szyby |
|
|
|
 |
mitsu00
Mitsumaniak
Auto: VOLVO XC70 AWD '13
Kraj/Country: Sweden
Pomógł: 34 razy Dołączył: 10 Lut 2009 Posty: 4355 Skąd: Sztokholm, Szwecja
|
Wysłany: 23-12-2010, 22:05
|
|
|
cebull napisał/a: | tym razem bedziemy naprawiac bo odprysk jest dosc daleko od krawedzi szyby |
Jak najszybciej zaklej ten odprysk taśmą, zanim ci go naprawia, bo jak wilgoć się wda w szczelinę, to mimo naprawy będzie ślad na szybie. |
_________________ Pozdrawiam
Dominik |
|
|
|
 |
cebull
Mitsumaniak

|
Wysłany: 23-12-2010, 23:19
|
|
|
mitsu dzieki za rade ale mysle ze i tak juz za pozno , na szczescie to po stronie pasazera |
|
|
|
 |
Mariusz4
Mitsumaniak
Auto: Outlander II 2.2
Pomógł: 1 raz Dołączył: 22 Mar 2009 Posty: 149 Skąd: Gdańsk
|
Wysłany: 23-12-2010, 23:31
|
|
|
cebull napisał/a: | mitsu dzieki za rade ale mysle ze i tak juz za pozno , na szczescie to po stronie pasazera |
mitsu00 dobrze radzi nie chodzi tylko o wilgoć, ale także o wszystkie inne zanieczyszczenia, im więcej się dostane tym wyraźniejsza plamka zostanie. warto zakleić. |
|
|
|
 |
rezon
Mitsumaniak
|
Wysłany: 24-12-2010, 11:12
|
|
|
mitsu00 napisał/a: | Jak najszybciej zaklej ten odprysk taśmą, zanim ci go naprawia, bo jak wilgoć się wda w szczelinę, to mimo naprawy będzie ślad na szybie. | szyba jest tym razem zakwalifikowana do wymiany. Uderzenie kamieniem było blisko prawej krawędzi i podobno nie ma szyby aby to wytrzymała. Nakleiłem na drugi dzień naklejkę, którą dostałem przy drugiej naprawie, ale od czasu naklejenia rysa jest już 4 cm dalej. Zaskoczyło mocno magików od szyb (rozciął sobie palec badając pęknięcie), że szyba się rozwarstwia - jest wyczuwalna wyraźnie ostra krawędź, a nie tylko widoczne pęknięcie, tak jakby naprężenia na dole wypychały szybę do przodu.
[ Dodano: 24-12-2010, 11:13 ]
cebull, naklej, zawsze to mniej brudu będzie. Jak dobrze pójdzie to nawet nie będziesz w stanie pokazać gdzie było uszkodzenie - tak miałem za pierwszym razem. |
|
|
|
 |
cebull
Mitsumaniak

|
Wysłany: 24-12-2010, 11:32
|