Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[Cari 1.9DI-D] Wentylator nadmuchu nie działa - rezystor?
Autor Wiadomość
b@rto 
Forumowicz

Auto: Carisma 1.9 DiD
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 17-01-2017, 08:05   [Cari 1.9DI-D] Wentylator nadmuchu nie działa - rezystor?

Cześć. Nagle, z dnia na dzień, przestał działać wentylator dmuchawy. Zacząłem od przełożenia przekaźników koło lewego kolana kierowcy - brak reakcji. Wymontowałem wentylator - po podpięciu do zasilacza 12V - działa. Zmierzyłem napięcie na kostce (przy wentylatorze) - na najniższych ustawieniach jest około 1,5V, na środku ~3,2V, na końcu spada do 0. Nie wiem, coś tak mało mi się wydaje (czy nie powinno być 12V na końcu?). No i ten spadek do 0 na teoretycznie najwyższych obrotach. Szukać winnego w rezystorze?

plecho1 
Mitsumaniak

Auto: Laguna 3
Wysłany: 17-01-2017, 08:29   

Przy spalonym rezystorze wentylator powinien działać na maksymalnych obrotach gdyż na tym biegu zasilenie nie idzie przez rezystor.

b@rto 
Forumowicz

Wysłany: 17-01-2017, 09:32   

Nie ma technicznej możliwości żeby padnięty rezystor "zablokował" całą dmuchawę?

plecho1 
Mitsumaniak

Wysłany: 17-01-2017, 09:44   

Nie ma bo przez rezystor są realizowane pierwsze trzy biegi a czwarty jest łączony bezpośrednio z pominięciem rezystora. Do silnika powinno bezpośrednio dochodzić +12V po włączeniu stacyjki na zapłon a masa jest podawana poprzez przełącznik zmiany obrotów oraz przez rezystor na tych niższych biegach. Jeśli nie masz plusa na silniku to sprawdzaj po kolei bezpiecznik i przekaźnik oraz czy po włączeniu zapłonu na zasilaniu cewki przekaźnika pojawia się napięcie +12V.

b@rto 
Forumowicz

Wysłany: 20-01-2017, 11:02   

Czy dmuchawa ma jeden bezpiecznik - w kabinie? Pod maską jest jeszcze od klimatyzacji, ale chyba to dmuchawy nie dotyczy.

plecho1 
Mitsumaniak

Wysłany: 20-01-2017, 11:09   

Tak ma tylko jeden. Sprawdzałeś czy jest na nim napięcie oraz czy napięcie dochodzi do styków przekaźnika?

b@rto 
Forumowicz

Wysłany: 20-01-2017, 11:18   

Właśnie nie, zmyliło mnie napięcie na wtyczce przy dmuchawie. Dzisiaj zostałem uświadomiony, że padnięty bezpiecznik może puszczać niskie napięcie, które da się zmierzyć a pod obciążeniem nie działa. Dzisiaj miernik jeszcze raz w dłoń.

plecho1 
Mitsumaniak

Wysłany: 20-01-2017, 12:03   

To może nie był przepalony tylko styk w jego gnieździe się wypalił albo zaśniedział albo stało się tak z jakimś innym połączeniem w tym obwodzie.Najlepiej w takim przypadku zamiast miernika używać jako kontrolki jakiegoś odbiornika o większej mocy np. żarówki reflektora.

Odpowiedz do tematu