Mocowanie Isofix |
Autor |
Wiadomość |
K9G
Nowy Forumowicz
Auto: Lancer 04' 2.0 Sport
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 06-04-2013, 22:08 Mocowanie Isofix
|
|
|
Witam
Potrzebuje pomocy. Jestem zainteresowany mocowanie Isofix do mojego Lancera 04' Sport, ale przeglądam allegro i nie ma nic do miśków. Czy coś z innych wozów też podejdzie? |
|
|
|
 |
ivan667
Nowy Forumowicz
Auto: brak
|
Wysłany: 06-04-2013, 22:40
|
|
|
możesz rozwinąć myśl? Isofix to isofix. jeśli isofix jest w aucie to fotelik z isofixem pasuje. |
|
|
|
 |
K9G
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 06-04-2013, 22:53
|
|
|
Są mocowania do Toyoty Avensis, do opla, do focusa, volkswagena itp, itd. Jak oglądam zdjęcia to się różnią miedzy sobą i nie ma nic do lancera.
[ Dodano: 07-04-2013, 08:35 ]
Ok nieaktualne. Zgłębiłem porządnie problem i rezygnuję z Isofix. Proszę moda o usunięcie tematu. |
|
|
|
 |
krzychu
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 Int, Mazda CX-3
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 141 razy Dołączył: 21 Kwi 2008 Posty: 12607 Skąd: Bielsko-Biała
|
Wysłany: 07-04-2013, 09:36
|
|
|
Mógłbym usunąć temat, ale mógłbyś wytłumaczyć czemu rezygnujesz z isofix? Bo jak widzę jak mocowane są foteliki pasem to mnie ciarki przechodzą.... |
|
|
|
 |
K9G
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 07-04-2013, 11:09
|
|
|
Generalnie, jeżeli dobrze potrafi się przypiąć fotelik pasami jest tak samo bezpieczny jak z Isofix, więc nie ma potrzeby inwestowania pieniędzy w ten system. Jest wygodniejszy i szybszy ale wcale nie bezpieczniejszy. To taka szybka sentencja po poczytaniu różnego rodzaju artykułów.
A Ty krzychu posiadasz? |
|
|
|
 |
krzychu
Mitsumaniak

|
Wysłany: 07-04-2013, 12:17
|
|
|
K9G napisał/a: |
A Ty krzychu posiadasz? |
Nie posiadam fotelika, ale widziałem parę razy jak znajomi montowali fotelik przypinany pasami i wcale mi ten patent się nie podobał, za to isofix jest bardzo sensowny... |
|
|
|
 |
K9G
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 07-04-2013, 20:47
|
|
|
Jeżeli jest dobrej jakości fotelik z odpowiednimi punktami na zapięcie go za pomocą pasów, to wtedy jest całkiem bezpieczny. Isofix delikatnie więcej tłumi energii, ale nie jest aż tyle lepszy żeby tyle za niego płacić. Jeżeli ktoś ma więcej gotówki to można kupić, bo jest przede wszystkim wygodniejszy, ale jak go nie ma to też nic się nie dzieje. Rozmawiałem też z kilkoma znajomymi i wszyscy stwierdzili, że lepiej zainwestować w dobry fotelik (dobre materiały, zabudowany, itp.) bez Isofix niż średni z Isofix.
Tutaj filmik z prawidłowego zapinania pasami
http://www.youtube.com/watch?v=95l6lgA8xI4
a tutaj filmik z testu zderzeniowego
http://www.youtube.com/watch?v=tgHj1NimTXQ |
|
|
|
 |
ivan667
Nowy Forumowicz
Auto: brak
|
Wysłany: 07-04-2013, 22:00
|
|
|
no dobra skoro temat o fotelikach, ja osobiście mam fotelik bez isofixa bo mój poprzedni samochód nie posiadał tego patentu.
Też mam Lancera 2004 kombi.
Fotelik który użytkujemy to concord ultimate.
podstawowa zaleta to możliwość montażu w obu kierunkach. co jest niezwykle ważne -jazda jak najdłużej tyłem do kierunku jazdy jest promowana przez świrów od pro-bezpiecznej jazdy |
|
|
|
 |
hyziu
Mitsumaniak
Auto: Lancer 1.6 Kombi 2003
Pomógł: 1 raz Dołączył: 24 Cze 2010 Posty: 44 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 08-04-2013, 12:43
|
|
|
Ja mam dwa foteliki (układ taki jak na filmiku w drugim linku kolegi K9G). Pierwszy dla młodszego dziecka bez isofix (po starym samochodzie), jest to mało stabilne rozwiązanie, tzn fotelik buja się na boki. Czy jest to mniej bezpieczne niż z isofixem nie wiem i nie mam zamiaru sprawdzać w praktyce. Przewagą tego w lancerze jest to, iż jak się ma dwa foteliki to można ten bez isofixa upchnąć na środku, a z boku na trzeciego zmieści się nawet teściowa . Inaczej na środku nie ma praktycznie miejsca. |
|
|
|
 |
Artii
moderator mitsumaniak

Auto: LancerCS0 2003 LancerC62 1990
Pomógł: 17 razy Dołączył: 04 Kwi 2005 Posty: 892 Skąd: Zawiercie/Zabrze
|
Wysłany: 08-04-2013, 15:07
|
|
|
Ja również mam dwa foteliki (z i bez iso fix). Jak już wspomniano wcześniej fotelik bez iso fix kiwa się na lewo i prawo - tragedia. Różnica w cenie pomiędzy z i bez iso fix nie jest juz taka duża jak kiedyś. |
|
 |
K9G
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 08-04-2013, 19:49
|
|
|
OK. A jeżeli chciałbym Isofix do mojego samochodu to co jest mi potrzebne? Cała baza? |
|
|
|
 |
hyziu
Mitsumaniak
Auto: Lancer 1.6 Kombi 2003
Pomógł: 1 raz Dołączył: 24 Cze 2010 Posty: 44 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 08-04-2013, 22:32
|
|
|
Potrzebny ci fotelik z Isofixem i tyle.
Isofix to tak są takie dwa "ucha" (na jeden fotelik), które są schowane w tylnej kanapie, w wycięciach. Tam przyczepiasz fotelik i wszystko. |
|
|
|
 |
adnot
Forumowicz
Auto: Mitsubishi Lancer Wagon
|
Wysłany: 09-04-2013, 10:51
|
|
|
Ja tak sobie myślę , że po prostu Kolega słabo zagłębił się w temacie - co to jest ISOFIX ...
ISOFIX - to jest szyna która idzie wzdłuż tylnej kanapy i posiada uszka , w które wpina się bazę ISOFIX lub bezpośrednio fotelik wyposażony w tę opcje.
Mój Lucjana Sport Wagon ma ISOFIX i używam Bazy i Fotelika MAXI COSI.
Baza daje ta wygodę , że mogę wpiąć albo fotelik albo nosidełko.
Fakt jest jeden - fotelik ani drgnie , jest bardzo stabilny. |
|
|
|
 |
krzychu
Mitsumaniak

|
Wysłany: 09-04-2013, 11:01
|
|
|
adnot czyli (nie znam się dokładnie) opcje są 2:
- kupuje się bazę + fotelik i/lub nosidełko pod tą bazę?
- kupuje się fotelik z mocowaniem ISO? |
|
|
|
 |
adnot
Forumowicz
Auto: Mitsubishi Lancer Wagon
|
Wysłany: 09-04-2013, 11:09
|
|
|
Tak dokładnie.
Są firmy , które oferują foteliki , które same w sobie posiadają opcje ISOFIX ( czyli 2 takie szyny ze swego rodzaju krokodylkami na końcach, które łapią te uszy w samochodzie ) lub są firmy , które oferują
bazy wyposażone w ISOFIX ( czyli te szyny ) - a w te bazy można wpinać fotelik lub nosidełko.
Druga opcja jest bardzo fajna bo bazę używasz przez długi okres zmieniając tylko nosidełko na fotelik lub masz np. dwa auta to kupujesz 2 bazy i masz jeden fotelik i przekładasz z jednego do drugiego. Wyjęcie fotelika lub nosidełka z takiej bazy to jedno naciśnięcie dźwigni i już. |
|
|
|
 |
|