[EAxx] Reflektory - renowacja, nowe a może xenon? |
Autor |
Wiadomość |
MKV
Mitsumaniak Kovalio

Auto: Ford S-Max 2.0 EcoBoost 270KM
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 03-12-2012, 08:46 [EAxx] Reflektory - renowacja, nowe a może xenon?
|
|
|
Często jeżdżę gdy jest już ciemno i przednie oświetlenie jest dla mnie bardzo ważne. W kwestii żarówek zrobiłem co się dało ale chcę iść o krok dalej i widzę takie opcje:
1. Renowacja reflektorów w specjalistycznym zakładzie (łącznie z natryskiem nowej warstwy odbłyśnika)
2. Przeróbka na xenony (problem niestety z legalnością :/ )
3. Kupno nowych reflektorów typu Angel Eyes z soczewkami dostępnych na Allegro za okł 1000zł. Niestety maja regulację manualną (nie da się przełożyć elektryki?) oraz nie mają certyfikatu E czyli wychodzi na to samo co montaż soczewek z xenonami (a może tu by się xenony właśnie dało założyć?). Wyglądają całkiem fajnie:
Jakie macie opinie/doświadczenia w tym temacie i co byście mi proponowali zrobić? |
_________________ Galant 2.5 V6 Avance & Suzuki Swift 1.3 GTi
 |
|
|
|
 |
Dread87
Mitsumaniak

Auto: Gal EA6A 2.0TD>SWAP 2,5V6
Pomógł: 4 razy Dołączył: 21 Maj 2011 Posty: 915 Skąd: Tychy
|
Wysłany: 03-12-2012, 08:53
|
|
|
MKV, jeśli kupisz te klosze nawet za 1000zl, to i tak nie będziesz miał na nie homologacji i możesz stracić dowód rejestracyjny. Są w internecie różne manuale jak zregenerować klosze bez demontażu z samochodu. Polecam lepsze żarówki, bo przecież Galanty dobrze oświetlają drogę. Polecam Tungsram Sportlight, no i jeszcze ustawienie świateł |
 |
|
|
|
 |
komarsnk
Mitsumaniak mocno uzależniony
Auto: Galant '02 Avance A/T
Pomógł: 13 razy Dołączył: 08 Maj 2009 Posty: 1908 Skąd: Kraków
|
|
|
|
 |
MKV
Mitsumaniak Kovalio

|
Wysłany: 03-12-2012, 09:11
|
|
|
Dread87 napisał/a: | MKV, jeśli kupisz te klosze nawet za 1000zl, to i tak nie będziesz miał na nie homologacji i możesz stracić dowód rejestracyjny. Są w internecie różne manuale jak zregenerować klosze bez demontażu z samochodu. Polecam lepsze żarówki, bo przecież Galanty dobrze oświetlają drogę. Polecam Tungsram Sportlight, no i jeszcze ustawienie świateł |
Żarówki to pierwsze co w Galu wymieniłem - obecnie mam Osramy Nightbreaker Plus, następne pewnie sprawdzę nowsza wersję Philipsów x-Treme.
Jeśli chodzi o xenony to własnie obawiam się, z epolicja nie będzie zbyt szczęśliwa. Najbardziej wkurza mnie to, że mam kolegę który jeździ w tych tajniackich samochodach i do swojego prywatnego BMW reflektory na soczewki+xenony i się nie przejmuje niczym a ja bym musiał |
 |
|
|
|
 |
WreX
Mitsumaniak Igrający ze śmiercią

Auto: Galant Avance 2002 2.5l
Pomógł: 8 razy Dołączył: 20 Lip 2011 Posty: 1896 Skąd: Wieluń
|
Wysłany: 03-12-2012, 09:12
|
|
|
MKV, było wcześniej na forum o tych reflektorach, z tego co ktoś pisał są one do wersji US i różnią się kształtem i rozmiarami od naszych. Poza tym na soczewce to już trzeba xenony montować. |
_________________ Moja Żona...
ma PRAWIE 8 sekund do setki... a Twoja ?
Takie tam zdjęcia chcesz pooglądać Gość ?
 |
|
|
|
 |
MKV
Mitsumaniak Kovalio

|
Wysłany: 03-12-2012, 09:16
|
|
|
WreX napisał/a: | MKV, było wcześniej na forum o tych reflektorach, z tego co ktoś pisał są one do wersji US i różnią się kształtem i rozmiarami od naszych. Poza tym na soczewce to już trzeba xenony montować. |
No własnie użyłem "szukajki" ale mi znalazło tylko o trochę podobnych do Pajero |
 |
|
|
|
 |
Juiceman
Mitsumaniak Murgrabia Juice

Auto: Galant Wagon 2.5 V6
Pomógł: 66 razy Dołączył: 07 Maj 2006 Posty: 8679 Skąd: Wrocław/Ostrzeszów
|
Wysłany: 03-12-2012, 11:46
|
|
|
WreX napisał/a: | Poza tym na soczewce to już trzeba xenony montować. |
Jakie trzeba?! |
_________________ Witaj Gość!!! Obejrzyj mojego Galanta Kombi 2.5 V6 - i Skomentuj =)
Galant Kombi 2.5 V6
Carisma EXE 1.8 GDI
 |
|
|
|
 |
WreX
Mitsumaniak Igrający ze śmiercią

Auto: Galant Avance 2002 2.5l
Pomógł: 8 razy Dołączył: 20 Lip 2011 Posty: 1896 Skąd: Wieluń
|
Wysłany: 03-12-2012, 12:05
|
|
|
Juiceman napisał/a: | WreX napisał/a: | Poza tym na soczewce to już trzeba xenony montować. |
Jakie trzeba?! |
Ok, wypada to odpowiedniejsze słowo. Bo wg mnie mija się z celem mieć soczewki a xenonów nie, chodzi tu głównie o samą efektywność świecenia. |
_________________ Moja Żona...
ma PRAWIE 8 sekund do setki... a Twoja ?
Takie tam zdjęcia chcesz pooglądać Gość ?
 |
|
|
|
 |
MKV
Mitsumaniak Kovalio

|
Wysłany: 03-12-2012, 12:11
|
|
|
WreX napisał/a: | Juiceman napisał/a: | WreX napisał/a: | Poza tym na soczewce to już trzeba xenony montować. |
Jakie trzeba?! |
Ok, wypada to odpowiedniejsze słowo. Bo wg mnie mija się z celem mieć soczewki a xenonów nie, chodzi tu głównie o samą efektywność świecenia. |
No własnie bardzo chętnie bym założył xenony tylko pytanie właśnie jak z policją... może jakby dać całkowicie białe światło bez wpadającego w niebieski to by się tak szybko z daleka nie pokapowali - co jak co Galant jest samochodem takiej klasy, że teoretycznie mógłby mieć fabryczne xenony
Wiecie może kto dobrze wykonuje takie przeróbki lub odnawia profesjonalnie reflektory? |
 |
|
|
|
 |
komarsnk
|
Wysłany: 03-12-2012, 12:46
|
|
|
Nawet 4300K są bielsze niż żarówka
Zawsze można mieć w aucie komplet żarówek i przy policji zmienić żeby dowodu nie zabrali
A jak soczewka będzie dobrze zrobiona (nie będzie widać rzeźby) to nie będzie wiedział co i jak |
_________________ Galant EA5A '02 Avance A/T LPG STAG-4+Gurtner Black+Hana Gold
Był: Galant EA5W '97 M/T
Był: Ford Scorpio 2.5 TDVM '92
Był: Ford Sierra 2.0 OHC '91
Był: Opel Ascona 1.6 S Coupe '85 bandyta |
|
|
|
 |
Dread87
Mitsumaniak

Auto: Gal EA6A 2.0TD>SWAP 2,5V6
Pomógł: 4 razy Dołączył: 21 Maj 2011 Posty: 915 Skąd: Tychy
|
Wysłany: 03-12-2012, 13:48
|
|
|
Ale na kloszu reflektorów wytłoczone są oznaczenia świadczące o normach, np Europejskich, jeśli tych wytłoczeń nie ma, to oznacza to tyle samo co dłubanina bez homologacji. |
 |
|
|
|
 |
komarsnk
|
Wysłany: 03-12-2012, 14:54
|
|
|
Dread87 napisał/a: | Ale na kloszu reflektorów wytłoczone są oznaczenia świadczące o normach, np Europejskich, jeśli tych wytłoczeń nie ma, to oznacza to tyle samo co dłubanina bez homologacji. |
Na kloszu jest informacja o homologacji na żarówki halogenowe lub palniki xenonowe (i jeszcze kilka informacji) a nie czy to jest soczewka czy nie |
_________________ Galant EA5A '02 Avance A/T LPG STAG-4+Gurtner Black+Hana Gold
Był: Galant EA5W '97 M/T
Był: Ford Scorpio 2.5 TDVM '92
Był: Ford Sierra 2.0 OHC '91
Był: Opel Ascona 1.6 S Coupe '85 bandyta |
|
|
|
 |
Hugo
Mitsumaniak srebrny szatan

Auto: EA5A Avance '01 & SS 1,6
Pomógł: 521 razy Dołączył: 06 Sie 2006 Posty: 21949 Skąd: Wolsztyn
|
Wysłany: 03-12-2012, 15:40
|
|
|
MKV napisał/a: | Renowacja reflektorów w specjalistycznym zakładzie (łącznie z natryskiem nowej warstwy odbłyśnika | Nie ma sensu, odbłyśniki w EA są wyjątkowo trwałe, czyli nic nie da ich regeneracja). MKV napisał/a: | co jak co Galant jest samochodem takiej klasy, że teoretycznie mógłby mieć fabryczne xenony | |
Ostatnio zmieniony przez Hugo 04-12-2012, 18:00, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
plecho1
Mitsumaniak
Auto: Laguna 3
Pomógł: 583 razy Dołączył: 02 Sty 2010 Posty: 10313 Skąd: Świdnik
|
Wysłany: 03-12-2012, 18:59
|
|
|
Jak się trafi jakiś maniak z drogówki to wszystko przetrzepie. |
|
|
|
 |
Hugo
Mitsumaniak srebrny szatan

Auto: EA5A Avance '01 & SS 1,6
Pomógł: 521 razy Dołączył: 06 Sie 2006 Posty: 21949 Skąd: Wolsztyn
|
Wysłany: 03-12-2012, 19:09
|
|
|
MKV, te lampy z alle... to już z wyglądu badziew. Jeśli potrzebujesz auto na codzień to ja bym wolał kupić inne reflektory (chociażby od angola), zalożyć "na razie", a swoje dać komuś do montażu soczewek jeśli sam czujesz, że nie podołasz. |
|
|
|
 |
|