[MSS 1.3] Zamek centralny, problem |
Autor |
Wiadomość |
sageros
Nowy Forumowicz
Auto: space star
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 10-02-2013, 17:22 [MSS 1.3] Zamek centralny, problem
|
|
|
Witam,
jestem od niedawna posiadaczem MSS'a 1.3 i forumowiczem,
Dziś, zauważyłem problem z otwieraniem zamka centralnego od pasażera.
Problem polega na tym że przy otwieraniu drzwi pasażera trzeba przekręcić kluczy 3 krotnie i cypel podnosi się stopniowo - przy pierwszym otwarciu 50%, przy drugim 25% i przy trzecim koleje 25% - i się dopiero odblokowuje. czasami jest konieczne przekręcienie kluczukiem 4-5 razy.
Czy zna koś jakiś patent aby podregulować ten zamek? |
|
|
|
 |
plecho1
Mitsumaniak
Auto: Laguna 3
Pomógł: 583 razy Dołączył: 02 Sty 2010 Posty: 10313 Skąd: Świdnik
|
Wysłany: 10-02-2013, 17:29
|
|
|
Tu nie chodzi o jakąś regulację a raczej coś się zanieczyściło w samym zamku czy siłowniku lub coś się dzieje z samym siłownikiem albo nie łączą jakieś złączki na przewodach idących do siłownika w tych drzwiach. |
|
|
|
 |
sageros
Nowy Forumowicz
Auto: space star
|
Wysłany: 10-02-2013, 17:33
|
|
|
wcześniej działał bez zarzutu, dziś wystąpił taki problem, może wd40 pomoże. |
|
|
|
 |
cns80
Mitsumaniak Forumowa łajza

Auto: Espace 4 2,0T+KawasakiZRX1200S
Pomógł: 70 razy Dołączył: 03 Gru 2005 Posty: 7348 Skąd: Warszawa-Wawer
|
Wysłany: 10-02-2013, 21:55
|
|
|
sageros napisał/a: | może wd40 pomoże. | Tak. Na szybką wymianę całego siłownika. WD40 to się nawet do kłódek i do łańcuchów w rowerkach dziecięcych nie używa. |
|
 |
peka75
Nowy Forumowicz
Auto: Mitsubishi space star 1,9 DiD
|
Wysłany: 06-11-2013, 21:03
|
|
|
Witam.
Temat stary ale może ktoś pomoże. Mam ten sam problem: zamek pasażera raz się otwiera a raz nie, dopiero za drugim trzecim naciśnięciem guzika. To samo z zamykaniem. Rozebrałem boczek i wszystko tam wygląda w porządku, nic nie haczy, siłownik pracuje. Nie wykręcałem zamka ale z zewnątrz wygląda na dobrze nasmarowany. Kluczykiem manualnie otwiera bez oporów. Pomóżcie bo to strasznie wkurzające |
|
|
|
 |
Mlody993
Nowy Forumowicz
Auto: Mitsubishi Space Star
Kraj/Country: Germany
|
Wysłany: 06-11-2013, 23:32
|
|
|
Może gdzieś kable od centrala mają słabą izolację? Przy spadku temperatury, trochę wilgoci i szaleje.
Sam zakładałem u mnie alarm i wiem, że central sterowany jest masą, a masa to karoseria. Czyli jak coś z kablem np. gdzieś zadarty i już lipa jak styka się z masą.
Ale z drugiej strony jak z kluczyka działa central bez problemu to może sam pilot/central alarmu.
Powiedz, masz oryginalny alarm czy też dobudowany? |
|
|
|
 |
plecho1
Mitsumaniak
Auto: Laguna 3
Pomógł: 583 razy Dołączył: 02 Sty 2010 Posty: 10313 Skąd: Świdnik
|
Wysłany: 06-11-2013, 23:49
|
|
|
A spróbuj co się stanie jeśli szybko przekręcisz i cofniesz kluczyk w drzwiach kierowcy, czy w takim przypadku zamek w drzwiach pasażera zadziała prawidłowo. Jeśli też będzie problem, to jest cos nie tak albo z siłownikiem albo z ciągłością obwodu siłownika w drzwiach pasażera. |
|
|
|
 |
peka75
Nowy Forumowicz
Auto: Mitsubishi space star 1,9 DiD
|
Wysłany: 08-11-2013, 19:39
|
|
|
Alarmu nie mam wcale tylko centralny z pilotem, chyba oryginał bo był już w momencie zakupu przeze mnie auta. Wydaje mi się że to jakieś mechaniczne uszkodzenie. Trzeba by rozkręcić wszystko począwszy od zamka a póki co to trochę aura nie sprzyja. Chyba przemęcze się jakoś do wiosny. Z kluczyka od strony kierowcy to samo co z pilota. |
|
|
|
 |
|