Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
SŁYNNY ECS
Autor Wiadomość
batman-1
[Usunięty]

Wysłany: 24-10-2012, 17:32   SŁYNNY ECS

Kolejne pytanie do znawców tematu dzisiaj po kilku latach dogrzebałem się do komputera od ECS-u i zauważyłem że są odkręcone 2 przewody od zaworów obok kompa i wypięta wtyczka.Pełen optymizmu że znalazłem usterkę która powoduje że ECS nie działa wkręciłem przewody podłączyłem wtyczkę i pełen optymizmu zapaliłem silnik,kontrolka alarmu ECS zgasła nie świeci również żadna kontrolka od zawieszenia i nic po za tym zero reakcji na przycisk wysokości zawieszenia gdzie jeszcze można szukać zaznaczam że kontrolka (alarm zawieszenia) zgasła

Slaw 
Forumowicz
Śmigma

Auto: Sigma 3.0 V6 24v 93r
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 24-10-2012, 20:17   

Sprawdz podłączenia elektryczne, bezpieczniki oraz kompa od ecsu, tak na początek i pytanie czy wczesniej świecił się alarm?

batman-1
[Usunięty]

Wysłany: 24-10-2012, 20:25   

tak wcześniej cały czas świecił sprawdziłem bezpiecznik pod maską poz 21-15A i jest ok ecs od samego początku jak kupiłem auto nie działał i świeciła ta kontrolka (alarm). Czy ktoś może podpowiedzieć gdzie jest przekaźnik , który odpowiada za załączanie kompresora ECS-u

wojtas 
Mitsumaniak

Auto: Sigmy, Zaćmienie i Kociak
Wysłany: 24-10-2012, 23:56   

batman-1, sprawdź błędy jakie zarejestrował sterownik (ECS) według instrukcji podanej na forum, znajdziesz ją w naszym dziale technicznym(Sigma/Diamante). Dokładnie w tematach przyklejonych pod nazwą: Odczytywanie błędów.

Od tego bym zaczął.

batman-1
[Usunięty]

Wysłany: 25-10-2012, 17:21   

na tą chwilę nie dysponuję sprzętem no i jeżeli alarm nie świeci to i podejrzewam że nie będzie błędu

lukasz12 
Mitsumaniak
prof. dr hab ;-)

Auto: Sigma 24V '95 / 24V EXE '94
Wysłany: 25-10-2012, 22:33   

Ja myślę że zepsute są w takiej kolejności: amortyzatory, kompresor, czujnik wysokości z tyłu :-)

Lepiej poszukaj zwykłych amortyzatorów z dobrymi sprężynami :-)

"Natomiast wrażenia z jazdy 12V a 24V są niestety nieporównywalne ;) " (C) Chi-Man 2006
Update 06/2011: Ale 12V w manualu może być i nawet całkiem fajnie murczy :)
Update 10/2011: 12V mruczy jeszcze fajniej (bo ma oryginalny wydech)...i wróciła do łask :)
Update 11/2011: 12V jest OK, ale przydałoby się jednak więcej mocy na autostradzie ;)
Update 03/2012: Zdrowe 24V mruczy i dostarcza sporo radości przy manualu ;)

batman-1
[Usunięty]

Wysłany: 25-10-2012, 23:59   

a gdzie optymizm no kurde od razu o glebe . Zwykłe mam ale miałem nadzieję ze te ruszą

wojtas 
Mitsumaniak

Wysłany: 26-10-2012, 00:00   

Lepiej tak niż żyć złudzeniami.

batman-1
[Usunięty]

Wysłany: 26-10-2012, 00:03   

Sprawdzić warto a w ostateczności zmienie bo trochę denerwuje bo zcina z tyłu opony . Łukasz a te kompresory co są dostępne na Allegro o ile dobrze kojarzę od forda i bmw
można zastosować w sigmie czy nie ?

lukasz12 
Mitsumaniak
prof. dr hab ;-)

Wysłany: 26-10-2012, 17:51   

batman-1 napisał/a:
Sprawdzić warto a w ostateczności zmienie bo trochę denerwuje bo zcina z tyłu opony . Łukasz a te kompresory co są dostępne na Allegro o ile dobrze kojarzę od forda i bmw
można zastosować w sigmie czy nie ?

Jak się da zamontować to można, tylko NAJPIERW trzeba sprawdzić czy jest sens je stosować. Nie wierzę że amortyzatory są szczelne.

"Natomiast wrażenia z jazdy 12V a 24V są niestety nieporównywalne ;) " (C) Chi-Man 2006
Update 10/2011: 12V mruczy jeszcze fajniej (bo ma oryginalny wydech)...i wróciła do łask :)
Update 11/2011: 12V jest OK, ale przydałoby się jednak więcej mocy na autostradzie ;)

batman-1
[Usunięty]

Wysłany: 26-10-2012, 19:02   

a jest możliwość żeby kompresor podpiąć i ewentualnie sam tył napompować

lukasz12 
Mitsumaniak
prof. dr hab ;-)

Wysłany: 26-10-2012, 21:09   

batman-1 napisał/a:
a jest możliwość żeby kompresor podpiąć i ewentualnie sam tył napompować

Jest, tylko najpierw trzeba mieć CO napompować.

wojtas 
Mitsumaniak

Wysłany: 26-10-2012, 23:12   

W kufrze zdemontuj prawy bok tapicerki, pod nim będą elektrozawory. Odkręć przewody które zasilają tylne amory, podłącz zewnętrzny kompresor i zobacz czy są szczelne. Szkoda, że nie pojawiłeś się na zlocie w Otmuchowie w 2009r. Może gdybyśmy się spotkali to diagnoza byłaby wcześniej. :|

batman-1
[Usunięty]

Wysłany: 27-10-2012, 18:47   

kurde i to było tak niedaleko mnie ale jak to mówią co się odwlecze to...

kleryk-3kgt 
Forumowicz

Auto: 3000GT VR-4
Wysłany: 01-11-2012, 10:27   Re: SŁYNNY ECS

batman-1 napisał/a:
Kolejne pytanie do znawców tematu dzisiaj po kilku latach dogrzebałem się do komputera od ECS-u i zauważyłem że są odkręcone 2 przewody od zaworów obok kompa i wypięta wtyczka.Pełen optymizmu że znalazłem usterkę która powoduje że ECS nie działa wkręciłem przewody podłączyłem wtyczkę i pełen optymizmu zapaliłem silnik,kontrolka alarmu ECS zgasła nie świeci również żadna kontrolka od zawieszenia i nic po za tym zero reakcji na przycisk wysokości zawieszenia gdzie jeszcze można szukać zaznaczam że kontrolka (alarm zawieszenia) zgasła

Jeżeli ECS w ogóle sie nie załącza to któraś z wtyczek może być uszkodzona bądź kabel się utlenił. Może być tak że izolacja jest cała a kabel w środku się utlenił i to jest norma w tych samochodach.
U Ciebie mogą być spalone żarówki w desce rozdzielczej, musisz to sprawdzić.

To jest mój post z innego forum:

Kupiłem 3000GT z odłączonym komputerem ECS. Po podłączeniu, kontrolki zaczęły migać Tour/Sport co oznaczało ze zawieszenie jest w trybie awaryjnym ( tylko sport )

Zacząłem od rewizji wtyków pod pokrywami kielichów, przednich amortyzatorów ( czarne pokrywki ) okazało się że wtyczki na przyłączu amortyzatora z układem, są uszkodzone. Najczęstszym powodem uszkodzenia wtyków, jest opieranie łokci o dekle jak maska jest otwarta.
Tych wtyczek nie ma co naprawiać jak są połamane, dużo lepiej jest kupić używki w dobrym stanie i wymienić, w sumie jest to jakie 15cm przewodu zakończonego po obu stronach wtykami. To samo tyczy się tylnych amortyzatorów.

Kolejną przyczyną może być uszkodzony sterownik ECS co należy do rzadkość, jednak nierzadkim powodem są zaśniedziałem wtyki, więc warto kupić ( zanim się zacznie ) "kontakt" w sprayu do czyszczenia potencjometrów.
Ów sterownik, znajduje się po prawej stronie bagażnika, między tylnym reflektorem a amortyzatorem, za maskownicą o wymiarach około 10x15cm.

ECS może też działać nieprawidłowo, gdy kontrolka na desce rozdzielczej jest spalona.

Przewody ECS ulegają utlenianiu, możliwe jest ze któryś jest niesprawny, pomimo tego że izolacja jest nieprzerwana. Przewody te są najcieńsze w miejscu łączenia kielicha i pierwszego wtyku na zewnątrz dekli.

Nie wiem czy Sigma ma G-Sensor, sprawdź pod dywanem fotela kierowcy i rozpenij wtyczki, oczyść je kontaktem w sprayu.

Odpowiedz do tematu