[2.5 TD] Skrzynia rozdzielcza - centralnym mechanizm różnico |
Autor |
Wiadomość |
kedas1
Forumowicz
Auto: Pajero
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 30-05-2013, 19:13 [2.5 TD] Skrzynia rozdzielcza - centralnym mechanizm różnico
|
|
|
Witam wszystkich,
nieustannie walczę ze swoim Miskiem po można powiedzieć "nietrafnym zakupie". Tym razem pod lupę biorę skrzynie rozdzielczą po załączeniu napędu z blokadą centralnego mechanizmu różnicowego mruga mi kontrolka na wyświetlaczu, co zapewne sugeruje o nie załączeniu się blokady Dodam, że miałem ostatnio wymieniany uszczelniacz na wale od strony skrzyni, wiec skrzynia była demontowana. Wiem, że to może być nie podpięty czujnik na skrzyni. Moje pytanie gdzie dokładnie jest ten czujnik (fajnie by było jakby ktoś podesłał fotkę), jeśli czujnik będzie podpięty w jaki sposób można go sprawdzić. Jeśli tu będzie Ok co dalej może być powodem? Jaka jest zasada załączania blokady centralnego mechanizmu różnicowego. Był bym wdzięczny za łopatologiczną instrukcję, schemat działania - cały czas sie óczę |
|
|
|
 |
Heilsberg
Forumowicz USNI Life Member

Auto: jak w podpisie
Pomógł: 51 razy Dołączył: 08 Sty 2009 Posty: 925 Skąd: Lidzbark Warmiński
|
Wysłany: 30-05-2013, 20:06
|
|
|
Kolego, najlepiej będzie jeśli ściągniesz sobie serwisówkę i ją przeczytasz, tam wszystko jest. A jak ściągali Ci skrzynię to nie widzieli czujników? Po prawej stronie wajch i lekko do tyłu na wierzchu. Czujniki są cztery. |
_________________ Pajero II 2,5 TD SWB '96
L200 HP '10
L200 Dakar '05 Silver Beast |
|
|
|
 |
kedas1
Forumowicz
|
Wysłany: 30-05-2013, 20:15
|
|
|
a masz może taką serwisówkę?? Dla mnie nie wszystko jest takie proste Będzie tam opisane który czujnik za co odpowiada ?? |
|
|
|
 |
jawaldek
Mitsumaniak
Auto: Pajero 2.5 TDI manual 93
Zaproszone osoby: 3
Pomógł: 75 razy Dołączył: 25 Mar 2008 Posty: 2238 Skąd: Polska
|
Wysłany: 30-05-2013, 22:20
|
|
|
kedas1 napisał/a: | a masz może taką serwisówkę?? Dla mnie nie wszystko jest takie proste Będzie tam opisane który czujnik za co odpowiada ?? | zobacz http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=9978
Zobacz post wysłany: 18-05-2008, 15:58 przez Gene te pierwsze, przynajmniej u mnie, nie chodzą. Warto ściągnąć i zapisać albo i wydrukować -->> póki internet działa |
_________________ http://mudmania4x4.com.pl/
 |
|
|
|
 |
kedas1
Forumowicz
|
Wysłany: 31-05-2013, 06:43
|
|
|
Waldku niestety u mnie te linki też nie działają |
|
|
|
 |
Heilsberg

|
Wysłany: 31-05-2013, 07:59
|
|
|
Ja wiem, że odsyłanie do szukania jest niemile widziane ale na głównej stronie jest dział "Download" co chyba wiadomo co oznacza a tam jak byk są serwisówki a w nich Pajero i to niejedno.
http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=3449
Chociaż odrobinę wysiłku od siebie można dać a nie tylko na gotowe. Czy to już jest dla Ciebie proste czy jeszcze nie bardzo? Bo jak nie bardzo to chyba sam tych czujników nie dasz rady sprawdzić.
I nie obrażaj się od razu za nieco obcesowe potraktowanie. Ja Ci chcę pomoc ale Ty też coś od siebie daj. Mogłeś chociaż przeczytać nazwy głównych działów Forum to byś sam tę serwisówkę znalazł.
Aha, jak ją ściągniesz to postaraj się przeczytać lub chociaż przejrzeć całą. Odpowie Ci na wiele pytań, których jeszcze nie zadałeś. |
L200 HP '10
|
|
|
 |
kedas1
Forumowicz
|
Wysłany: 31-05-2013, 14:46
|
|
|
hehe dziękuje Ci bardzo. Możesz wierzyć lub nie ale szukałem a dlaczego tego nie widziałem ciężko powiedzieć. Jak ładnie to ująłeś przejrzę ta instrukcję Ale jakby kto z własnego doświadczenia podrzucał jakieś pomysły na usunięcie tej usterki będę wdzięczny |
|
|
|
 |
czortunio
Forumowicz
Auto: Pajero III 2,5 TD
Pomógł: 4 razy Dołączył: 18 Sty 2013 Posty: 199 Skąd: Lublin
|
|
|
|
 |
kedas1
Forumowicz
|
Wysłany: 31-05-2013, 20:14
|
|
|
dziękuje koledzy, kilka godzin zajęło mi przeglądanie tych instrukcji, powiem wam, że ciężko jest coś z tego użytecznego dla mnie wyciągnąć. Nic powalczę jutro na podnośniku ale dzięki za chęci. Tak poważnie to każdego problem można rozwiązać podając link manual serwis potrzebującemu. Jak za starych czasów w szkole, chcesz wiedzieć przeczytaj. Warto do regulaminu forum załączyć manual serwis danego modelu wtedy na forum będziemy rozmawiali tylko o pogodzie
[ Dodano: 01-06-2013, 15:12 ]
dzisiejsze poszukiwania usterki niestety nie przyniosły zamierzonych rezultatów. A na dodatek nie załącza się blokada tylnego mostu. Powiedzcie czy te włączniki na skrzyni rozdzielczej mają coś wspólnego do załączania blokady tylnego mostu. Bo u mnie dość mocno wydaje mi się jest namieszane w podłączeniach na skrzyni rozdzielczej. Znalazłem rozpiętą wtyczke po podłączeniu przestała załączać się blokada tylnego mostu a blokada centralnego mechanizmu jak nie działała tak nie działa D Jeszcze trochę a mój Misiek się rozpadnie |
|
|
|
 |
Heilsberg

|
Wysłany: 04-06-2013, 08:10
|
|
|
Czujniki reduktora mają wpływ na blokadę mostu. Jeśli nie ma załączonej blokady międzyosiowej to blokada tylnego mostu się nie włączy. Najprawdopodobniej będzie tak, że jak zwalczysz problem czujników na reduktorze i lampki wszystkie będą świecić jak należy to blokada mostu"się zreperuje".
Trzeba by kolejno wykręcać czujniki i sprawdzać lub wymieniać na sprawne. |
L200 HP '10
|
|
|
 |
czortunio
Forumowicz
Auto: Pajero III 2,5 TD
Pomógł: 4 razy Dołączył: 18 Sty 2013 Posty: 199 Skąd: Lublin
|
Wysłany: 04-06-2013, 11:48
|
|
|
Znając położenie napędu - czujnik można sprawdzić bez wykręcania. Instrukcja w dłoń, masz tam rozpiskę, przy jakiej pozycji jakie czujniki mają być w jakim stanie. Multimetr i mierzysz. |
|
|
|
 |
michdru1
Forumowicz
Auto: Pajero 2,8Td, SS,97r
|
Wysłany: 06-06-2013, 08:39
|
|
|
Nie ma żadnego problemu z wyjęciem czujników. Rozbierasz plastiki na tunelu,demontujesz miech dźwigni zmiany biegów jeden z dołu z kluczem,drugi z lampą z góry. Jeśli sie nie mylę to od centralnej blokady bedzie czujnik drugi od dźwigni. Z doświadczenia wiem, że czasem jest możliwe "rozruszanie" takiego czujnika. Miernik w garść i do roboty...
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
|