Box dachowy |
Autor |
Wiadomość |
thingrim2
Nowy Forumowicz
Auto: ASX 1.8 DID 2WD
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 04-06-2013, 21:15 Box dachowy
|
|
|
Witajcie
Chcialem zasiegnac opini o boxach dachowych, nosze sie z zakupem takowego ale zastanawiam sie jaki bedzie odpowiedni do ASX ? Niektore boxy maja do 2m dl i nie wiem czy to nie bedzie za dlulgi kufer.
Moze macie jakies na swoich ASXach ? aktualnie mam relingi z aluminiowymi wisperbarami na dachu wiec chcialbym kupic boxa juz na takie uchwyty (nie "cybanty").
Niedlulgo wakacje wiec by bylo gdzie klamoty upchac na wyjazd
Pozdr |
|
|
|
 |
vavoom
Forumowicz
Auto: ex-ASX
Pomógł: 2 razy Dołączył: 26 Cze 2011 Posty: 357 Skąd: Rzeszów
|
Wysłany: 05-06-2013, 09:28
|
|
|
Najlepiej przymierzyć boxa - dach ASX jest dosyć krótki i przy zbyt długim boxie nie otworzysz bagażnika, z tego co pamiętam to box 2m był za długi.
Przy jeździe autostradowej wzrost spalania o 1 litr (testowane na tej samej trasie do Chorwacji z boxem i bez).
A przy okazji - czy whisbar rzeczywście są tak ciche? Ze standardowymi belkami Thule powyżej 70 km/h nie da się jechać...
Proponuję przenieść topic tutaj:
http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=61933 |
_________________ Testy napędów 4x4 - zapraszam forumowiczów na FB: http://www.facebook.com/StacjaKontroliTrakcji |
|
|
|
 |
thingrim2
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 05-06-2013, 11:26
|
|
|
Nie dopisywalem do tamtego tematu bo ten dotyczy boxa a tamten belek.
Wispbar wcale nie jest taki nieslyszalny , powyzej 80 slychac szum/gwizd ale nie jest to na zasadzie ze sie nie da jechac.
Zalozylem rok temu I nie sciagam bo nam to nie przeszkadza.
Nie mam teraz dostepu do samochodu (jestem za granica), moglby ktos zmiezyc mniej wiecej dlulgosc/szerokosc dachu ?
Ew polecic firme w krk lub okolicach ? |
|
|
|
 |
Pinin [Usunięty]
|
Wysłany: 06-06-2013, 12:55
|
|
|
Najlepiej pomierzyć dach i przymierzyc na auto. Miałem box "Thule Motion". Te boksy sa najlepsze, wczesniejsza seria Atlantis tak samo dobrze zrobiona (niektorzy nawet twierzda ze lepiej) w kazdym razie do dynamicznej jazdy sa jeszcze inne np Dynamic nz wiekszym indeksem predkosci. Mozna nimi ciupac po autostradach bez strachu ze znacznymi predkosciami. Jak troszke Ci bedzie wystawac na przednia szybe to nic nie szkodzi. Jedz do sklepu czy wypozyczalni, przymierz i zobaczysz sam Moim zdaniem raz kupiony porzadny box to dobry zakup przy wyjazdach. Osobiscie polecam Thule bo fajnie wykonane |
|
|
|
 |
Lyland
Nowy Forumowicz
Auto: ASX 1.6
|
Wysłany: 06-06-2013, 15:09
|
|
|
Dużo oczywiście zależy od tego co potrzebujesz w nim umieścić. Ja wypożyczyłem na majówkę THULE DYNAMIC 800 i hałasowo (przy 120 - 130 km/h) było ok. Nieco gorzej z pojemnością (dwie podręczne walizeczki samolotowe jakby co wejdą )
Też rozważam zakup boxa ale chyba na razie poprzestanę na wypożyczaniu :] Zwłaszcza, że jest jeszcze trochę modeli do obcykania Aaaa belki mam własne (jak dotrę do domu to sprawdzę model i podam ) |
|
|
|
 |
thingrim2
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 06-06-2013, 18:13
|
|
|
Z tego co widze to ten Thule Dynamic 800 ma ponad 2m dl.
Nie bylo problemu z otwarciem tylnej klapy ? nie wystawal z przodu bardzo ?
A na szerokosci dachu ile zajmowal (sam box ma 80 cm), duzo miejsca jeszcze po bokach zostawalo ? |
|
|
|
 |
Pinin [Usunięty]
|
Wysłany: 06-06-2013, 22:31
|
|
|
Thule Dynamic to jest ergonomiczna katastrofa (zbyt płaskie), nei wiem po co w ogole takie boksy budują. Owszem szybciej pojedziesz z takim boksem na autostradzie, ale tak jak kolega wyzej napisał, niewiele sie tam miesci. Ten samej wielkosci masz thule motion 800 tylko jest juz wyzszy ---> wiecej zmiescisz. Klape sie otwiera spokojnie przy tych boksach bo tak sa skonstruowane by bylo dobrze |
|
|
|
 |
Lyland
Nowy Forumowicz
Auto: ASX 1.6
|
Wysłany: 15-06-2013, 14:11
|
|
|
Ok trochę trwało poszukiwanie paragonów ale mam !
O box-ie pisałem wyżej co do reszty to mój zestaw składa się z:
- THULE 753 stopy,
- THULE 861 belki aluminium,
- THULE 3093 kit. |
|
|
|
 |
vavoom
Forumowicz
Auto: ex-ASX
Pomógł: 2 razy Dołączył: 26 Cze 2011 Posty: 357 Skąd: Rzeszów
|
Wysłany: 15-06-2013, 15:45
|
|
|
Mam ten sam zestaw, tylko belki stalowe 761 - w mojej ocenie stopy Thule 753 są zdecydowanie za niskie, belka znajduje się kilka centymetrów nad dachem. Ostatnio oglądałem w salonie na ASX-ie oryginalne stopy Mitsubishi (niby też produkowane przez Thule) i są mniej więcej dwa razy wyższe... |
_________________ Testy napędów 4x4 - zapraszam forumowiczów na FB: http://www.facebook.com/StacjaKontroliTrakcji |
|
|
|
 |
nimrod
Nowy Forumowicz NIMROD
Auto: SB 1.8 szara mysza ALMERA 1.5
|
Wysłany: 18-06-2013, 00:04
|
|
|
Podstawowe kryterium to pojemnosc oraz długość wewnetrzna , gdyż bagażnik wewnątrz jest mniejszy o 10-20cm zależnie od modelu. Bagażnik można przesunąć w zakresie ok 20 cm przód/tyl od belki , przy czym im bardziej do przodu tym głośniej i paliwozerniej w tyl z koleji przeszkoda w postaci anteny i klapy. Im kufer wyższy tym pakowniejszy ale znów opór powierza da nam po uszach i portfelach, dodatkowo wysokie auta mogą mieć problemy z bramami pakingowymi warto zmierzyć auto z boxem na dachu. Temat bagaznikow przerobilem dokładnie gdyz zbroilem Almere n16 3d -krotki dach o zmiennej krzywiznie . Nabylem okazyjnie Taurusa 430l 185dl 40 wys snowboard 160 zabieram z luzem. Moja rada po pierwsze funkcjonalność nie kierującie sie wyglądem i bajerami w boxie
Ps jeśli szukanie wyższych stop poszukajcie thule 750 lub 754 |
|
|
|
 |
Stanol
Nowy Forumowicz
Auto: ASX 1.8 DID 150 INVITE
|
Wysłany: 18-06-2013, 21:26
|
|
|
Mam zestaw belki Thule Wingbar i box Motion 600 i bardzo sobie chwalę. Ostatnia podróż do Austrii to trzy pary nart trzy pary butów narciarskich i jeszcze można upchnąć sporo luzem.
Ale polecam Motion 800 szerszy bardziej pakowny a różnica w cenie nie za duża.
Jesli chodzi o box thule dynamic to zupełnie sobie odpusciłem. Niepakowne toto bez sensu...
Na wysokość nie wchodzi para nart z butami na wierzchu(mówię o przedniej części boxu).
Prędkości no cóż..W Niemczech około 180 km/h na tempomacie - spalanie około 8 l (silnik 1.8 150) zadnych drgań luzów w mocowaniu.Hałas do zniesienia. Belki tak jak kolega zostawiłem na stałe..(,lenistwo)
Aha ważne : na wysokość ma 197 około z boxem. W każdym razie do wszystkich marketów na parkingi wchodziłem i do swojego garażu w bloku też |
|
|
|
 |
kaarpiu
Nowy Forumowicz

Auto: Mitsubishi ASX; 1,8 DID 2WD
Pomógł: 1 raz Dołączył: 18 Kwi 2016 Posty: 15 Skąd: Skarżysko-Kamienna
|
Wysłany: 19-04-2016, 09:59
|
|
|
Odświeżę trochę temat..
Ja zdecydowanie polecam Thule Motion 800 (XL) - solidnie wykonany, otwierany na dwie strony, pakowny (460l). Jego wymiary to 205x84x45cm - idealnie zapełnia prawie cały dach ASXa. Jest na tyle duży, że mieści do niego wózek dziecięcy (gondola + stelaż).
Do tego bagażnik:
- Thule Wingbar Edge 9595
- Kity Thule 3093
Polecam wszystkim którzy chcą sobie powiększyć ASXa |
|
|
|
 |
|